Před několika měsíci mi přišlo do testu několik produktů od firmy Meva s tím, že to mám zkusit a vybrat co půjde na e-shop a co ne. 

První dva produkty, které jsem hned zapojil do testu (čti používání) 🙂 jsou:

Teplomet ARDENT a vařič Single DELUXE. 

Bydlím na samotě u lesa, ve staré chalupě, kde je vše provizorní. Kuchyně rozkopaná a v koupelně je teď v zimě cca 8 stupňů.

Prostě ideální místo na test takového zařízení.

Teplomety

Když jsem byl malej prcek, jezdili jsme pod stan s rodinou a topilo se tam právě takovým teplometem. Takže hurá na půdu a porovnat starý s novým.

Materiál zářiče je hliník, i krycí paprsky jsou hliníkové, a to jak u starého, tak u nového modelu.

Rozdíl je ve spodní části, kde se teplomet šroubuje do propanbutanové lahve. 

Když je teplomet zašroubován, stačí pootočit ventilem a začne syčet plyn. Pak jen zapálíte plyn v punčošce, to je to síťované vajíčko uprostřed zářiče. Plyn začne hořet a zahřívat punčošku. Je lepší dvěma prsty zakrýt otvory ve spodní části krčku, lépe to chytne a nažhaví se punčoška. 

Na starší verzi to můj táta vyřešil hadicovou sponou, kterou tam napevno našrouboval, aby zaškrtil přívod kyslíku, holt kutil. 🙂

Použití

U nás jede teplomet každý den v koupelně, malá nevytápěná místnost, která je špatně zaizolovaná. Teď v zimě je zde cca 8 stupňů. Pokud nahodím teplomet na cca hodinku, dostaneme se na 19 – 20 stupňů a to stačí.

Výrobce uvádí spotřebu cca 85 g za hodinu. V lahvi jsou 2 kg plynu. A podle propočtů to sedí. Výkon 1,1 kW a váha cca 800 g bez propanbutanové lahve. Tu si musíte koupit zvlášť a dá se vyměnit za plnou snad na každé čerpací stanici, také ve večerkách a obchodech na vesnici.

Plusy

Jako dodatečné teplo do stanu, srubu, na chalupu, do dílny, na ryby a podobně je to super. Rychlé na použití a jednoduché na ovládání. Cena je fajn, horší je cena plynu, ale s tím nic nenaděláme. Jako rychlé řešení do baráku, kdyby nešla elektrika, nebo odešli kamna či kotel, to je fajn. Takové prepperské topítko.

Mínusy

U moderní verze jsem našel jednu vadu, tedy byl jsem na ní upozorněn. Přenosné madlo je nešťastně uchyceno v horní části hořáku, dělá to velkou páku na hliníkovou parabolu zářiče. 

Takže pozor při přenášení. Řekl bych, že stará verze je z mosazi, a že je to bytelnější.

Každopádně na funkci to nemá vliv 🙂

Myslím, že tenhle kousek od Mevy se na našem e-shopu objeví, i když to není turistická – bushcraftová záležitost.

Vařič

Vařič Single DELUXE mě zaujal na jedné výstavě. Bytelná nerezová konstrukce, možnost připojení na turistické kartuše a díky redukci od VARu i na dvoukilové propanbutanové lahve.

Vařič je v naší rozbombardované – provizorní kuchyni v akci několikrát za den. Ze začátku jsem ho měl připojený na velkou turistickou kartuši 450 g, a poté co zbaštil jednu od Mevy, a musel jsem tam dát i Primusáckou, jsem použil redukci od VARu a jedeme na dvoukilovce PB.

Popis 

Nerezová konstrukce. Skládací nožičky. Regulace plamene navrchu točítkem a hned vedle je piezzo zapalování. Stabilní držáky nádob se zdrsněním. Šířka je 360 mm, hloubka 250 mm a výška po odklopení nožiček 200 mm. Váha je 2460 g. Není to prostě věc do batohu. Spotřebu výrobce uvádí 350 gramů za hodinu. Ale k tomu se ještě dostanu.

Použití

Jak už jsem psal na začátku, vařič je dost intenzivně používán, někdy na delší vaření (maso, brambory atd.) anebo na krátké ohřívání a smažení. Například na vánoce dostal zabrat a smažil řízky o sto šest. Na první kartuši jsem udělal jedenáct čárek, jako že jedenáct vaření.

Ale ono se to prostě nedá odhadnout, někdy jsem jen smažil vejce a potom ohříval polévku a spojil jsem to do jedné čárky. Spotřeba je přímo úměrná výkonu 5 kW. Proto jsem na doma propojil tento vařič s dvoukilovou PB lahví.

Potom cena na jedno vaření vychází dobře. 

Plusy

Velmi stabilní držáky na nádoby. Pěkné zpracování a top materiál. Neudělá ostudu. Vypadá pěkně a kvalitně.

Mínusy

Nožičky, na kterých vařič stojí, nemají žádný protiskluzový materiál a po pracovní desce stolu kloužou. Já to vyřešil polepením páskou ductape. 

Druhé mínus je to, že vařič je vyroben v Číně. Fakt jsem si myslel, že to Meva vyrábí u nás. 

Závěr

Když spolknu to, že to není made in Czech Republic ale China, tak se jedná o velmi pěkně provedený vařič. Není do batohu, ale spíš do maringotky, obytňáku, na chatu apod. Za mě super.

Ale na našem e-shopu se zřejmě neukáže.

I zde se podíváme zpátky do minulosti

Tuším, že tohle dělala taky Meva, jmenoval se Pálavan. Byl to set s kufrem, kam se vešel i s dvoukilovkou. Tenhle vařič jsem zažil v akci jako malej prcek pod stanem a v kempu, pak jako puberťák na chalupě, po vojně jsem si ho bral na kempování, když jsem hlídal mladší synovce, a teď funguje na chalupě. Zatím je v dílně a ohřívá vše, co nechci ohřívat v kuchyni. 

Za mě super retro a ukázka, že kvalitní produkt může sloužit i po cca čtyřiceti letech.

A teď bonus. Dva produkty, které jsem z testu vyřadil. Fungují, ale mají tolik ale, že jsem je nedoporučil do prodeje k nám na e-shopu. Vy jako zákazníci, vidíte jen produkty, které projdou v našem testování s dobrou známkou a zařadíme je. Nikde se tak neukazuje, co testem neprošlo, a co se na e-shopu neukáže. Proto jsem tyhle dva produkty dal jako bonus, aby bylo vidět, že se snažíme vybírat top věci a jak málo stačí, aby se tam něco nedostalo.

Lihový vařič se závětřím a kávovar

Lihový vařič, tak samotný vařič nenadchne. Tenký materiál se sice rychle rozehřeje a zplynuje, ale větší starost mi dělalo závětří, stojánek. Má celkem velký průměr, zabírá tak hodně místa. Nedá se dát do hrnků od GSI o objemu 500 nebo 700 ml, které by dávaly s tímhle vařičem smysl na jednodenní výpravy. Ano, dá se vložit třeba do ešusu, ale na ten má zase malý výkon. Právě lihový vařič by měl být na menší vaření, a tyhle hrnky na něm nedrží, ani US pítko na něm nedrží – závětří s vařičem nejdou schovat dovnitř, takže zabírají místo v batohu. 

Kávovar, ten na vařiči drží jen tak, ale také to není nic stabilního. I přes svůj velký prostorový objem uvaří jen málo kafe. Součástí je i malý hrnek, který sice drží ve vybrání, ale trubička, ze které stříká horká voda, je po namontování a dotažení vyosená a stejně musím hrnek přidržovat, jinak to stříká horkou vodu částečně mimo. V sadě je i větší hrnek, který musíte při vaření kávy také držet v ruce. To nemluvím o tom, že i tak stříká a prská horké kafe všude. Když se sestava nahřeje na provozní teplotu, nafouknou se silikonové proužky, které mají na obvodu hrnku a kávovaru, a přestanou plnit funkci ochrany před horkým eloxovaným hliníkem. Klasická mokka konvička je prostě lepší a jednodušší, menší a levnější.

No, někdo řekne, že jsem hnidopich, ale tímto předcházíme zklamáním našich zákazníků, dotazům, reklamacím a zbytečným nervům. Proto si vše testujeme a opravdu zvažujeme, co zařadíme a co ne. 

Spousty dodavatelů a výrobců se na nás zlobí, ale je to náš obchod a naše pravidla. 

Jsme prostě vybíravý a mlsní uživatelé. 

Dnes to sice odnesla Meva, ale mám od nich ještě tři další produkty, a ty do obchodu zařadíme, ale počkejte si na recenze. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Zdravím a před nedávnem jsem si koupil od kávovar Meva a jsem s ním velice spokojen, ne jen že kávy je dost i pro dva, ale silikon zatím drží jek má, a i tryska funguje jek má, nikde nestříká mimo, takže za mne velká spokojenost.

Zanechat komentář