Je to už nějaký ten pátek, co jsem dostal do testu tuhle kudlu. Na první pohled mi připomněla nože Cold steel SRK nebo Fallkniven F1

Pár měsíců si s ní hraju a právě nastal čas na recenzi.

Firma Kizlyar se jmenuje podle města Kizlyar, ve kterém sídlí. Město samotné leží v Dagestanské republice, která se geograficky rozprostírá mezi Kaspickým mořem a centrální částí Kavkazu.

Nůž nese označení RUZ. Pouzdro je ABS polymer s malou pojistkou, aby nůž nevypadl. Ta pojistka klade lehký odpor do pryžové – elastronové rukojeti a díky tomu nevypadne. Drží v pouzdře dobře, ale také se dobře vytahuje. Pomocníkem pro vytažení nože je i výčnělek na pouzdře, kam se položí palec a pak lehce vytáhnete nůž. Jde to velice tiše, není to žádné cvaknutí a jiné zvuky, které provází tahání nože z kydexového pouzdra.

Ve spodní části pouzdra je dírka na odtok nečistot. Závěsné poutko je obyčejné popruhové, ale na takhle lehký nůž naprosto dostačující. 

Odložím pouzdro a jdeme na nůž.

Na první pohled nůž zaujme elegantním jednoduchým tvarem à la finka. Konstrukce je na silný průchozí trn, dalo by se říct, že je to něco jako fulltang. Na trnu je nalisovaná rukojeť, materiál Elastron. Ta je zdrsněná jak na ploše, tak i na hřbetu.

V ruce sedí velmi dobře a vůbec neklouže. Toho si velice cením.

Není zde žádná záštita, takže pozor při bodání. Sice nůž v ruce drží, ale kdyby ruka sjela, tak to bude bolet.

V zadní části rukojeti je průvlek na pojistnou šňůru a na „prdelce“ je vidět průchozí trn. Ten se dá používat jako tlouk.

Čepel má úzký jednoduchý profil. Je černěná, ale povrchovka velmi dobře drží, jen nikde není zmíněno, co je to za povrchovku. Tipuji Black Stone Wash.

Celková délka nože 230 mm, délka čepele 120 mm. 

Tloušťka čepele je 3,8 mm, materiál AUS 8 kalena na 57 – 59 HRC.

Výbrus plochý zakončený fazetkou. Je dost řezivý, dá se dobře ovládat při hrubém i jemném řezání. Ideální tvar a rozměr čepele na většinu tábornických prací. K sekeře nebo mačetě ideální parťák. Maso řeže jedna báseň, na zeleninu je skvělej. Nebál bych se ho nechat v kuchyni natrvalo. 

Použití

V mém případě jsem se ke kudle choval standardně. Trochu práce v kuchyni s potravinami, pak se dřevem. V obou případech se dobře drží a podává stoprocentní výkon.

Pokud jsem po nějaké době cítil, že to není ono, vzal jsem prkénko s kůží a brusnou pastou a po pár vteřinách kudla zase holila. I když je to „jen“ AUS8, tak musím říct, že mi mile překvapila. 

Nůž se nebojí žádné práce, sekat se s ním moc nedá, ale přebobrovat větev, štípnout polínko a nařezat hoblinky zvládne v klidu. Jen jiskru z firesteelu neuděláte. Má zaoblené všechny hrany. 

Plusy

Jednoznačně držení rukojeti a pouzdro. Vlastně celek je skvěle navržený, není zde nic přebytečného a nestojí ani moc peněz. Pouzdro je tenké a lehké, má i malou pojistku, aby nůž nevyjel. 

Mínusy

Krom ostré hrany pro křesání mě vadila ještě jedna věc, kudla se špiní, hlavně na rukojeti zůstává prach a podobné věci a na čepeli, která není hladká, necháte víc mazacího sýru, než chcete.

Sice se vše dá velice rychle umýt, ale je to mínus. Jinak mě nic dalšího nenapadá.

Závěr

Pro mě velice pozitivní zjištění. Nože Kizlyar šly kolem mne. Tohle je první pořádné setkání a to velice milé. Malý a šikovný nůž, který moc nestojí, neváží, díky malému pouzdru moc nepřekáží. Pouzdro se může provlíknout Molle vazbou. Prostě ideál. Nebál bych se ho doporučit začátečníkům i pokročilým. 

Z podobné linie jsou i nože Sova a další.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář