Tenhle mini vařič od firmy MEVA jsem si bral do testu s jasným úmyslem. Porovnat ho s vařičem Var. Mají podobný výkon, velikost i váhu a dost podobnou cenu.

Jdeme na to. Meva Spark je nejmenší vařič od Mevy. Na krabičce píšou, že výrobcem je firma z Číny, a to je hlavní rozdíl mezi tímto vařičem a naším českým Varem.

Spark se vejde do sevřené ruky, je dodáván v pěkném transportním obalu. Váha vařiče je 80 gramů. Výkon má 2,6 kW a měl by uvařit litr vody za 3 minuty a 40 vteřin.

Má rozkládací konstrukci. K vyklopení paciček, které drží nádoby, potřebujete dva pohyby u každé nožky. Ty jsou tady tři, tvoří trojúhelník a pojmou i velkou nádobu.

Ovládání plamene je celkem dobře udělané, a dá se citlivě ovládat. Meva dodává tři druhy kartuší: 100 gramů, 230 g a 450 g.

Já tyhle malé vařiče rád používám právě s tou nejmenší kartuší, protože se vejde do sumky, kapsy nebo rovnou do hrnku, ve kterém vařím vodu.

Stejně takhle používám i vařič VAR2 a ten už mám ve výbavě od roku cca 1995. Ten se také i s kartuší 100 g vejde do hrnku GSI o objemu 700 ml.

VAR má proti Sparku jednodušší a také bytelnější konstrukci. Má tři drátěné podpěry, které se jen pootočí, až zapadnou do drážky. Váží 110 g. Má výkon 2,8 kW a měl by zvládnout litr vody uvařit za 4 minuty a 30 vteřin.

Hlavní rozdíl mezi Sparkem a Varem je v hořáku. U Varu je široký hořák, který roztahuje plamen do šířky, a díky tomu lépe rozvádí teplo po celém dně nádoby. Je vhodnější na široké nádoby a plynulejší vaření.

Zatímco hořák Sparku je menšího průměru a soustřeďuje plamen do jednoho bodu. Díky tomu funguje lépe s menší nádobou. Ale při vaření třeba se širokou pánví, dělá to, že ve středu se jídlo připaluje a na krajích je studené. VAR předává to teplo na větší ploše.

Test

Na tyhle dva vařiče jsem si vymyslel netradiční test. Budu vařit 500 ml vody o teplotě cca 6-8 stupňů, kdy okolní teplota bude cca -4 °C. Kartuše, nádoba i vařič budou zmrzlé. Stejná kartuše i nádoba pro oba vařiče. Hrnek, ve kterém budu vařit, je nerezový, nebudu používat víčko ani závětří. Prostě všechno špatně. 🙂

Spark: po minutě a čtvrt jsou na dně bublinky, ale regulérní var přichází až kolem sedmé minuty a výsledný čas, kdy jsem byl spokojen s varem, byl 7 min 34 vteřin. 

Var: tady se nedělo nic, až do cca druhé minuty, kdy se u dna začaly líně tvořit bublinky, kolem sedmé minuty už to vypadalo dobře, ale spokojený s varem jsem byl až kolem času 7 min 20 vteřin.

Spark má rychlejší náběh, u Varu se zdá, že nic a najednou vaří.

Ano, kdybych použil závětří, dal kartuši do kapsy, aby byla teplejší, použil víčko a širší nádobu, tak se jistě dostanu na čísla o několik minut zajímavější. Ale dělal jsem ten test takto diletantsky, i proto abych ukázal, jak se dá jednoduše nedosáhnout časů, které udává výrobce. A že je zde mnoho faktorů, které hrají proti nám. Osobně tyhle vařiče používám do cca 5 stupňů nad nulou, pokud teplota klesne, tak raději volím větší (čtěte objemnější) variantu vaření, tedy vařič s nádobou a výměníkem. Tím je třeba Jetboil, řekl bych špička ve své kategorii, ale i Meva tu má svoje želízko v ohni v podobě konkurenta Jetbilu, a tím je Meva Tripper. A o souboji těchto dvou vařičů bude příští recenze.

Závěr

Meva Spark je zajímavý, malý a skladný vařič, který je dostatečně výkonný, jednoduchý a za dobrou cenu. VAR 2 jsem k němu přidal, protože si myslím, že je to jeho přímý konkurent. 

Boduje hlavně cenou a pěkným obalem. U mě ale zabodoval Spark i velikostí nožiček, tedy podpěrami na nádoby. Nabízí větší rozpětí i lepší stabilitu. Jednoduchostí ovšem vede VAR.

Doufám, že Vám tohle netradiční porovnání něco přineslo, a já se budu těšit na další test. 

Hezký den přeje Kraken. 

Sdílet

2 komentářů

  1. Ahoj , roky používam Var2 a paradoxne zlyhal ten originálny obal, začal sa uvoľňovať pogumovaný vnútorný záter. Drobné čiastočky zapchali varič. Našťastie Var sa dá aj v poľných podmienkach jednoducho rozobrať a vyčistiť. Odvtedy bez problémov, ak nepočítam jednu horšie kompatibilnú kartušu Coleman ( tie inak bežne používam ), kedy som varič musel naskrutkovať na kartušu fakt na fest. Var som odporučil aj niekoľkým kamošom a všetci sú spokojný. Paradoxne jeden z nich mi kúpil varič na drievka a tomu som celkom prepadol. Aj keď objektívne je varenie na plyne jednoduchšie a čistejšie.

Zanechat komentář