Určitě znáte ten pocit moc dobře. Asi to vlastně vůbec nepotřebuju, ale musím to mít. Řeč bude o survival noži z dílny italských bratrů, který nese název Wander Tactical URO SAW. 

Celá rodinka nožů Wander Tactical se na našem pultu sešla už před rokem. Každý z nás si jeden vzal do testu. Já jsem sáhnul po velkém modelu Wander Tactical URO SAW.

Jedná se o mohutnou kudlu s kydexovým pouzdrem, micartou na rukojeti a pilou na hřbetu čepele. URO SAW je houževnatý pracant. Nekompromisní full-tang konstrukce nože z italské dílny bratrů Dina a Alexe. Doživotní záruka a povrchová úprava Gun Kote. Tohle vše je nůž Wander Tactical.

Jste připraveni se podívat na netradiční kudlu, která je velká, tlustá, těžká, až si jeden řekne, že je zbytečná? A přesto zatoužíte ji mít u boku? 

Jo, tak tohle se stalo mně.

Rukou mi prošlo několik stovek nožů a troufám si tvrdit, že vím, jak má vypadat ideální nůž. Ale… Někdy prostě narazím na kudlu, která není až tak praktická, ale něco uvnitř mě řve, že ji chce. 🙂

Roky sleduju Wander Tactical, potažmo Alexe na Instagramu. Jejich nože mají něco do sebe. Když mi před rokem kolega řekl, že budeme tyhle nože prodávat, a abych si nějaký vybral do testu, neváhal jsem a šel do něčeho nevšedního, jiného, brutálního. 🙂

Říkal jsem si, nemůžu pořád nosit praktické finky. 🙂 

Váhal jsem mezi modelem s pilkou a bez pilky. Vyhrála duše malého kluka, co chtěl mít Rambo nůž s pilkou. No a tak ho mám. Ta pila je k ničemu, nejde s ní řezat, spíš to dřevo upižlá. Zachytávají se tam nečistoty a trhnul jsem si o pilu kalhoty i rukavice. Ale neměnil bych. Mně se líbí, ta pila mu dodává náboj.

Konec řečí a jdeme na popis

Celková délka nože je 295 mm, délka čepele 153 mm. Výška čepele 53 mm a tloušťka ve hřbetu 6 mm. Váha nože 463 gramů a s pouzdrem se Vám bude u pasu houpat 630 gramů těžké závaží. 🙂 

Materiál čepele D2 kalená na 59 – 61 HRC.

Plochý výbrus zakončený fazetkou. V horní části čepele jsou výrazné zuby, a také vybroušená drážka po celé délce čepele. Na rukojeti je micarta, která má zdrsnění, takové zářezy bruskou. Velice dobře se to drží a neklouže. Střenky jsou přišroubované. 

Pouzdro z kydexu s adaptérem na molle vazbu. Nůž v pouzdře dobře drží, kydex ho svírá, a uvnitř je gumové kolečko, které zvyšuje přítlak. Nemusíte se bát, že Vám nůž při nějaké aktivitě vypadne.

Čepel je tmavá, nehází tak odlesky. Proti korozi a dalším vlivům je čepel ošetřena povrchem Gun Kote.

Tato povrchová úprava zajistí vynikající ochranu proti korozi. Gun Kote vydrží minimálně 500 hodin testů solnou mlhou při 5% obsahu soli, avšak testy provedené pro společnost Armscor jihoafrickým oddělením Navel Logistics Dept. prokázaly, že Gun Kote vydrží ekvivalent 7leté expozice. (Zkoušky byly provedeny na hliníku v komoře se solnou mlhou s dobou zapnutí a vypnutí 50/50 při teplotě 35 °C.)

Odolnost vůči chemikáliím, olejům a rozpouštědlům běžným v automobilovém a leteckém průmyslu.
Pomáhá chladit díly odváděním tepla. Gun Kote odolává teplotám nad 500 stupňů F a až do -320 stupňů F.

Osobně jsem se s takovou povrchovkou setkal poprvé a popravdě mi víc sedí povrch DLC.

Každopádně funguje a čepel chrání lépe než nástřiky Cerakote a další stříkané povrchovky. Jak říkám, DLC je bezkonkurenčně nejlepší. 

Použití

Je to velká a těžká kudla. S doživotní zárukou, a tak jsem se k ní i choval. Žádné zdržování s potravinami v kuchyni, ale šup do lesa a makat. Sekání, páčení, štípání ale i řezání zvládá skvěle. Je to prostě makáč. 🙂

Pokud chcete sekat, chytnete nůž za prdelku, ideálně ještě použít pojistnou šňůru a nebojte se do seku opřít. Díky plochému výbrusu se slušně zakusuje do dřeva. Nevadí mu ani tvrdé dřevo nebo suky. Vše rozdrtí. 

Při řezání zase oceníte velký choil, tedy vybrání na začátku ostří, tam si odložíte ukazovák a můžete řezat i jemné hoblinky.

Při štípání oceníte silnou čepel a její slušnou délku. Tloukem můžete mlátit i do rukojeti, micarta toho snese hodně. 

I když jsem se snažil, tak jsem na limity nože nepřišel. Vydrží opravdu hodně. 

Plusy +

Skvěle vypadající, odolná kudla. 

Není to nůž na jemné řezání, ale na tvrdou práci. Nasekat a naštípat dřevo na oheň, nařezat chlupatá dřívka a pak pomocí firesteelu oheň zapálit. Ideální Survival nůž. Co dál?

Když bude potřeba, porazíte pár menších stromků, uděláte vor na překonání překážky nebo postavíte přístřešek. Na to tenhle nůž stačí. 

Mínusy –

Co nevyužijete? Pilu na hřbetu. Jako pila funguje opravdu špatně. Když to srovnám třeba s pilkou Silky, tak tahle pila na hřbetu je fakt o ničem, je to jen designová záležitost. Chtěl jsem jí, tak jí mám. Líbí se mi tam, ale není k ničemu.

Dalším mínusem jsou povolující se šrouby na rukojeti. Při štípání a sekání se prostě sem tam povolí, já to vyřešil tak, že jsem je podlepil Loctitem, lepidlem na závity, a je klid.

Závěr

Nůž Wander Tactical URO SAW je nůž, který když vezmete do ruky, tak cítíte chuť vyrazit ven a zažít nějaké dobrodružství. Jo, dá se to samé zažít i s malinkým Švýcarákem, ale rozumíme si ne? 🙂 

Emoce, o to tu jde. Vždy se na vše dívám s rozumem. U tohoto nože šel rozum stranou. Nepotřebuju takovou kudlu, ale sakra …. CHCI JÍ!!! 🙂 CHCI Nůž Wander Tactical URO SAW.

Doporučuju se podívat na video anebo ještě lépe, zajít na prodejnu do Prahy nebo do Šumperku. 

Wander Tactical nedělá jen takové velké nože, ale mají i menší praktičtější. Každopádně se musí nechat, že jsou návykové. To potvrdí každý, kdo si je osahal. 

Mrkněte i do e-shopu, na širokou nabídku nožů Nůž Wander Tactical.

Hezký večer přeje Kraken

Sdílet

1 komentář

  1. Naprosto tomu rozumím. Mám dvě takový těžítka který jsem „musel mít“.
    Cold Steel Master Tanto a Hydra Openfild. Při troše šikovnosti se z nich stanou skvělí pomocníci. A na báglu vždy zdobí. Z Vysočiny TRVALEC

Zanechat komentář