Na svítilny od Fenixu jsem tak trochu ulítlej, a když je možnost něco nového testnout, tak jsem hned pro.

A když mi z Fenixu přišel balíček s touhle ohnivou loučí, šel jsem hned do toho. Svítilnu mám od podzimu, párkrát se mnou byla na střelnici, na vojenském cvičení, asistovala při opravách auta i osvětlovala divočáky, co nám chodí za zahradu na jablka.

Rukama mi prošlo mnoho svítilen, ale u Fenixu mám vždy takové mrazení, takový dobrý pocit z precizní práce.

Ok, hned vletíme na popis.

Nabíjecí taktická svítilna Fenix PD36R PROnabízí špičkový světelný tok až 2800 lumenů (ANSI) a dosvit až 380 metrů. Svítilna je napájena jedním Li-ion akumulátorem typu 21700 (je součástí balení), který se nabíjí přímo ve svítilně přes moderní USB-C konektor a dodá energii až pro 42 hodin svícení. LED svítilna Fenix PD36R PRO používá duální taktický spínač, který umožňuje rychlejší a spolehlivější ovládání v krizových situacích.

Lze ji například rychle zapnout přímo do stroboskopického režimu. Hlava svítilny je opatřena úderným ráfkem. Proto lze svítilnu použít k proražení skla v krizových situacích či k sebeobraně. Robustní provedení umožňuje použití svítilny na dlouhých zbraních, takže je vhodná pro profesionály, ozbrojené složky a myslivost.

Všechny parametry svítilny (světelný tok, doba provozu na baterie, vodotěsnost, dosvit a nárazuvzdornost) jsou změřeny v souladu s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Parametry LED svítilny Fenix PD36R PRO:

  • Je použita výkonná LED Luminus SFT-70 s životností 50000 hodin.
  • Šest režimů výkonu: 2800 lumenů (3,5 hodiny) -> 1000 lumenů (3,9 hodin) -> 350 lumenů (8,25 hodin) -> 150 lumenů (19 hodin) -> 30 lumenů (42 hodin) -> strobe (stroboskopické blikání s proměnlivou frekvencí).
  • K napájení slouží Li-ion akumulátor typu 21700 (je součástí balení).
  • Časy výdrže jsou měřeny s nabíjecí 21700 Li-ion baterií s kapacitou 5000mAh.
  • Patentovaná Inteligentní ochrana proti přehřátí.
  • Svítilna má paměť a zapne se vždy v posledním nastaveném režimu (neplatí pro stroboskop).
  • Rozměry 14,6 cm x 2,57 cm x 2,65 cm.
  • Váha 169 gramů včetně akumulátoru.
  • Vyrobeno z leteckého tvrzeného hliníku A6061-T6.
  • Dosvit až 380 metrů (36 600 cd).
  • Nárazuvzdorná pádům z výšky 1,5 metru.
  • Odolný těžce poškrábatelný povrch – Type III hard anodized.
  • Vodotěsná a prachotěsná dle standardu IP68 (testováno pod vodou v hloubce 2 metry po dobu 30 minut).
  • Duální taktický vypínač na konci svítilny (funkce okamžitého zapnutí/vypnutí – momentary on/off).
  • Pevný klip pro bezpečné a jednoduché nošení svítilny (odnímatelný).
  • Svítilna se díky svému designu neotáčí při položení.
  • Ke svítilně je přiložen akumulátor Fenix ARB-L21-5000, nabíjecí kabel USB-C, šňůrka na zápěstí, pouzdro na opasek a náhradní o-kroužek.
  • Jako volitelné příslušenství lze dokoupit: kabelový spínač AER-05, rychloupínací montáž na lištu ALG-00, montáž na M-LOK Fenix ALG-16, montáž na hlaveň Fenix ALG-18, montáž na hlaveň, kovová magnetická montáž na hlaveň, plastová magnetická montáž na hlaveň, rychloupínací montáž na lištu ALG-15, montáž svítilny na optiku, kovová montáž na optiku, držák na kolo FB-1, držák na kolo Fenix, bílý difuzér AOD-S V2.0, pouzdro ALP-10S.

Jojo, toliko popis výrobce, a teď pár postřehů mojí mluvou, aneb jak mi zobák narostl.

Takže když vezmu PDčko do ruky, je cítit, že je to odolná svítilna, kterou může přejet ruskej i americkej tank a stále bude fungovat. Kvalita zpracování je na vysoké úrovni, ostatně jsem se u Fenixu nesetkal s tím, že by tam ta kvalita nebyla. Jedná se tedy o nabíjecí taktickou svítilnu. Je zde obrovský akumulátor 21700, který se dá nabíjet ve svítilně díky USB-C konektoru. Nabíjení trvá cca 4 hodiny, ale pokud jí potřebujete hned oživit, tak stačí pár minut na powerbance a zase můžete pár minut svítit. Baterka se tím nepoškodí.

Sice na nejnižší mód dokáže svítit až 42 hodin, ale těch 30 lumenů nikoho neoslní. A u taktické svítilny jde hlavně o ten maximální výkon. Málo dokáže svítit i světluška, když jí zavřete do skleničky od přesnídávky, ale osvítit krajinu jako dálková světla, to dokáže jen několik svítilen. Když pominu ta velká několikakilová monstra, tak tenhle prcek, nebo chcete-li větší doutník, dokáže svítit parádně. Výrobce píše 380 metrů. Pravda je, že na vojenské střelnici jsem s tím na 300 metrech dokázal osvítit kulometné hnízdo, ale opravdové silné světlo je na těch cca 250 metrech velice příjemné a relativně silné. Pokud svítíte na 100 metrů, tak jste schopni toho borce, co se tam krčí v křoví slušně oslnit.

Za mě bomba. Každá generace svítilen jde zase o kus dál. Lion baterie, 2800 lumenů a ostrý kužel světla, to je to, čeho si cením nejvíc. Váha 196 gramů včetně akumulátoru je stále velmi příjemný parametr. Nárazuvzdornost a voděodolnost, už beru jako samozřejmost pro taktické použití. 

Co mě baví

Mimo to, co jsem napsal, mě baví třeba klip, můžu si svítilnu cvaknout na lem kalhot nebo na vestu. Tlačítko stroboskopu hned vedle hlavního vypínače, pecka, nahmatáš malej čudlík a už tomu naproti vypaluješ oči 🙂

Svítilna má paměť a zapne se v posledním používaném módu. Příjemné je i přepínání módů, to jde lehce právě tím tlačítkem pro stroboskop. Při nejmenším stupni, tedy 30 lumenech, se v klidu dá jít na lesní cestě, při 150 lumenech dohlédnete na další křižovatku, při 350 lumenech na druhou křižovatku, 1000 lumenů vám umožní omrknout celé údolí a 2800 lumenů vám osvětlí i část dalšího údolí 🙂 Berte mě prosím s rezervou.

Jak asi svítí tohle?

Každopádně je to dělo, svítí pekelně a dobrá je i výdrž na nejvyšší mód, to je cca 3,5 hodiny. Ale pozor, jakmile se svítilna přehřeje, automaticky se přepne na nižší mód, aby se stíhala uchladit. 

Někdy to může být nepříjemné, ale je to daň za velký výkon a relativně malý reflektor.

Jako negativum může být i to, že se během používání vybíjí a jakmile napětí klesne, tak se sama přepne na menší jas. Já to ovšem beru jako plus, takové upozornění, že je potřeba šetřit energií.

Co mi ovšem vadí na prvním místě, je absence zámku, aby se mi svítilna nechtěně nezapnula při manipulaci v batohu či kapse. Mám kamaráda, co si takhle vypálil v kapse díru. Já to řeším tak, že mírně pootočím zadním dílkem u vypínače, potom se nedá svítilna omylem zapnout. Dělám to tak už roky. Ale nějaká pojistka bez povolování by se hodila. 

Zde EDC oblíbenkyně AMBER

A poslední věc, dle výrobce je hlava svítilny vhodná na nouzové proražení skla nebo na sebeobranu, no nevím. Není zde žádný hrot, jako má třeba TK16, kde jsou opravdu hroty a fungují pekelně dobře. Tak na to pozor. 

Jinak za mě 9,8 bodu s deseti. A né nejsem zaujatej 🙂 je fakt dobrá. 

Je mi jasné, že tohle dělo půjde na zbraň, kde mám svojí první Fenixku UC35, která měla 960 lumenů a dosvit asi 200 metrů. Takže je čas na změnu. Ta stará svítilna je v porovnání s novou PD36R PRO jako bludička. Ale berte to tak, že jsem jí začal používat na začátku roku 2015 a to už je řada let. 

PD36R PRO je skvělá svítilna. Tečka 🙂

Děkuji borcům z Fenixu za svítilnu do testu 🙂

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář