Malou bushcraftovou sekerku aby jeden pohledal. Když mi kolega ukázal tohodle prcka, říkal jsem si, OK tohle by mohla být EDC sekerka pro každého zálesáčka. 🙂

Na rovinu říkám, nejsem sekerkovej typ. Mám raději velké nože nebo sekáče a pokud možno, tak tvarem jako Kukri.

Pár seker mám, ale do lesa, na vandry a podobně je netahám. I když bylo období, kdy ano. Přišlo mi, že na takový velký a těžký nástroj nemám využití.

Ona běžná sekerka s hlavou kolem 700 gr má i s topůrkem kilo a půl a to je dost. 

Tenhle prcek má malou hlavu o váze 500 gr a kratší topůrko. A jako celek se vejde do cca 700 gr a to je srovnatelné právě se sekáčema Kukri.

Takže když přišel kousek na test, skočil jsem po ní a tahal jsem ji v batůžku a vymýšlel si pro ni práci.

Popis:

Ručně kovaná sekerka, skandinávský styl. Hlava 500 gr z uhlíkové oceli. Topůrko Hickory, pěkně tvarované. 

Sekerka má hezký tvar, dobře se drží a není nijak přehnaně velká ani těžká. 

Řešil jsem nějaký kryt ostří, ale zatím jsem si udělal jen z lepenky. Časem dostane lepší. 

Co mi vyloženě vadilo, bylo hrubé zpracování v přední části hlavy. Tedy z čelního pohledu, tam kde končí topůrko v hlavě sekery. To je slušná prasečinka.

Klasik by řekl, že na funkci to nemá vliv…ano nemá, ale není to pěkné. 

I nástroje si kupujeme proto, aby vypadaly hezky a dělaly majiteli radost. 

Někdo jiný může namítnout, že určité nedokonalosti jsou ukazatelem ruční práce. Nesouhlasím. Prostě mělo by to být lépe spasované.

Na funkci to fakt nemá vliv. Sekerka se nebojí žádné práce. Její doménou nebude kácení stoletých stromů ani štípání půlmetrových špalků, ale zastane té práce dost.

Všiml jsem si, že výrobce (polský kovář) má na webu i několik dlát a dalších nástrojů a tak uvidíme, zda něco dalšího od něj zařadíme do sortimentu na e-shop.

Vrátím se k sekerce. Tím, že je malá a lehká, tak se fakt vejde do batůžku a můžete ji mít vždy s sebou. Pozor na zakrytí ostří. To musím ještě vyřešit. Buďto udělám kožený chránič nebo dřevěný.

Na fotkách vidíte trpaslíka se sekerou Helkowerk s hlavou 700 gr, která vedle ní působí jako obr.

Tu mám na sekání a štípání větších průměrů, ale tenhle drobek mi skvěle pasuje do sady na vyřezávání a zpracovávání dřeva. Na takové to hrubé obrábění bude fajn. 

Musí se jí nechat, že je fotogenická a vypadá dobře. 

Práce se také nebojí, takže až na drobné pokárání se jedná o pěkný a kvalitní kousek vybavení do přírody. 

Pokud tohle není Váš šálek kávy, tak mrkněte na e-shop na jiné klasické sekery od Helka nebo od Hultaforsu.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Ahoj Kraken,
    S hodnotenim hlavy jednoznacne suhlasim, podla fotiek je na sekere dokonca stopa po vyrazani otvoru na porisko na trni ktora smeruje dole po hrane sekery smerom k ostriu. Osobne by som od toho kovaca nic nekupil a skor isiel do Gransforsbruk ale rozumiem ze ich ceny su niekde inde. Rezbarske sekery napr linka tu maju este lahsie .
    https://www.gransforsbruk.com/en/butik/products/log-building-and-carpentry-tools-en/
    Pripadne do hultaforsu ak je cielom mierne usetrit a nevadi trochu drsnejsie spracovanie. Ruski vyrobcovia ako Fenix alebo Toporsib su aktualne nedostupny. ceny provnatelne zo Svedmi kvalita a spracovanie podla mna vyssie.
    Pripadne by som pohladal niekde v starej stodole na dedinach, vacsina rucne kovanych sekier spred 1938 sa gransforsbruk velmi casto minimalne vyrovna.

Zanechat komentář