Tenhle prcek je v pořadí čtvrtá kudla od Fällkniven, se kterou jsem měl čest pracovat. 

Je to už pár let, co se mi u pasu houpalo pár kudel od Fällknivenu, třeba F1 S1 a také A1.

Trošku mě mrzí, že jsem si nenechal alespoň tu F1ku, která je ideálním bushcraft nožíkem. 

No nevadí, alespoň jsem se mohl těšit na tohohle prcka.

Když jsem před pár měsíci nahodil první fotky na Instagram, lidé se mě ptali: “Proč tak malá kudla, má tak tlustou čepel?“ Nevím proč, ale rozhodně to není na škodu.

Pojďme se na toho skautíka podívat.

Popis:

Nůž Fällkniven R2z Scout je opravdu malinká kudla. Celková délka je 181 mm, délka čepele 80 mm a tloušťka 4,8 mm. Ano, je to cvalík.

Váha setu i s pouzdrem je 182 g a samotný nůž váží 130 g. 

Konstrukce fulltang, ocel Elmax zakalený na 61 – 62 Hrc.

Výbrus konvexní. Pouzdro vyrobené ze Zytelu s brzdou, aby kudlička nevypadla. Na rukojeti je materiál Termorun s hrubější povrchovkou , která dobře sedí v ruce.

Pouzdro má průvlek na opasek, pár průvleků na popruh. Celkově je pouzdro velice štíhlé a vejde se do každé kapsy. 

Použití :

Skautík, jak mu říkám, se velice dobře drží. I když má malou rukojeť, tak do mojí střední dlaně je akorát. Rukojeť je ideálně tvarovaná a neklouže. Čepelka má krásný konvexní výbrus. Je to velice řezivá kudla. Neskutečné jak ten Elmax drží ostří. Pokud už se zdá, že to není ono, stačí pár obtáhnutí na kůži s brusnou pastou, potom na čisté kůži a nůž zase holí.

Práce se dřevem je návyková. Štípnout polínko jde díky tlusté čepelce dobře. Pozor na malou délku čepele. Ale jinak to funguje jako klín, který rozevírá dřevo. Řezání nebo vyřezávání je kapitola sama pro sebe. Jde to tak snadno, že když si člověk nepohlídá sklon, zajede až příliš hluboko do dřeva.

Práce s potravinami je skvělá, maso se samo rozestupuje a i u tvrdých salámů, klobás a sýrů nevidím žádný problém. Stačí si jen nůž malinko naklonit a můžete odřezávat šupinky třeba z kořene křenu. 

Tohle je pecka. 

Minusy :

Nic, jakože nic 🙂 Někdo řekne, že je minusem vyšší cena, ale nezdá se mi tak hrozná. Ano, je to malinká kudla, ale perfektně zpracovaná. 

Plusy :

Skvěle zpracovaná celá kudla včetně pouzdra. Nejvíc si pochvaluju právě materiál čepele, tedy Elmax a jeho teplené zpracování. Výbrus a jeho schopnost držet ostří je skvělá. 

Závěr :

Pro mě velké překvapení. Dobrá kudla bez chyb. Bohužel ve mě vzbudila opětovný zájem o její sestru od Fällknivenu a to konkrétně F1ku. 

Ach jo, že jsem si ji do testu bral 🙂

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář