Dnešní článek bude na téma podpalovače. Podpalovač neboli pomocník pro rozdělávání ohně, se dá vyrobit z různých věcí.

Podpalovače si můžete vyrobit např. z odličovacích nebo menstruačních tamponů nebo přírodních provázků.

Dnes se zaměřím na odpad, jakým jsou piliny a karton.

Proč? No, protože odpadu je kolem dost a vždy je fajn ho nějak zužitkovat. 

Piliny 

Pod pilou jich je hromada a i když je pálíme, tak je jich stále dost. Je s nimi horší práce. Všude lítají a sypou se.

Vezmu roličku od toaletního papíru, což je také odpad, a nasypu do ní piliny. Pak rozpustím parafín nebo vosk, v mém případě včelí vosk a naplněné trubičky zaliju.

Po vychladnutí naporcuju na cca centimetrové puky. 

Tenhle podpalovač je hutnější a dokáže hořet až 20 minut. Dá se naporcovat nebo třeba rozlámat na menší kousky. 

Občas mi nějaký vosk ukápne bokem, dokud je teplý, můžu do něj přisypat piliny a uhníst kuličku. Ale je to zase práce navíc.

Karton

Nejlepší zkušenost mám s kartonem napuštěným voskem.

Roličku od toaletního papíru nacpu srolovaným kartonem a dále zaliju voskem. Opět nařežu na centimetrové puky. Pokud nechám karton srolovaný, tak puk hoří déle, menším plamenem. Pokud karton načechrám, shoří za cca 10 minut, ale plamen je jasný a velký.

Ano, dalo by se použít víc věcí, ale jak jsem psal na začátku, dnes jsem se zaměřil na odpad z naší domácnosti.

V lese se snažím vyjít s tím, co dá příroda. Smolné dřívko, březová kůra nebo jemně nakrájené chlupaté dřívko. Ale na doma do kamen a krbu je takovej pomocník vítán.

Snažím se nic nevyhodit. Rolička od toaleťáku, karton i piliny jsou odpad a včelí vosk jsem často nahradil skapaným voskem ze svíček. Ale co si budeme povídat, ten včelí vosk lépe hoří. 

Na zahradě jsem našel i starou houbu pýchavku, tedy přesněji vatovce. A ten saje vosk stejně ochotně jako piliny a karton. Prostě namočit do horkého vosku se dá cokoliv. 

Tak ohníčkům zdar a hlavně dejte pozor na bezpečnost a zákony. 

Hezký večer přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Myšlenka podpalovače z kartónu je velmi dobrá. Řádu let jsem vařil na táboře v polní kuchyni. A zapalovat oheň v kamnech byla každodenní rutina. A tento podpalovač je výhra. Jen bych změnil včelí vosk za parafín. Mnohonásobně klesnou pořizovací náklady. A pokud máte možnost vytěžit zbytky parafínu z vyhozených kalíšků hřbitovních svíček, klesá cena podpalovače, jen na cenu času, stráveného s rozpouštěním a cezením parafínu.

    Z takto vytěženého parafínu a krouceného přírodního provázku si vyrábím parafínové knoty které mi též urychlují zatápění v kamnech a jsou velmi skladné a místa v KPZ zaberou velmi málo. Tento knot 5 cm dlouhý vydrží hořet 5 minut. Výroba je jednoduchá. Používám kroucený provázek ( asi z bavlny) ze kterého se dříve vyráběly švihadla. Sehnal jsem ho za dobrou cenu asi 10 kg. Smotané klubíčka po 1,5 metrů namočím v rozpuštěném parafínu. Až řádně nasáknou, tak je vytáhnu a v nataženém stavu, nechám (pověšené) ztuhnout. A nakonec je ostrým nožem nakrájím na 5 cm. kousky. Budeteli mít zájem pošlu vám foto.

    Long John

Zanechat komentář