Tenhle japonskej sekáč na mě udělal dojem v březnu na veletrhu IWA 2023 v Norimberku. Cvičně jsem si tam seknul a domluvili jsme se, že si ho vezmu na test (ještě nebyl v prodeji), a pak že ho zařadíme do e-shopu.

Zaujal mě hlavně povrchovou úpravou, kterou má shodnou s pilkami řady Outback Edition.

Popis

Celková délka mačety je 430 mm, délka čepele 255 mm a ostří 240 mm. Tloušťka čepele 5,5 mm. Materiál nástrojová ocel SKS – 51. Speciální tmavý povrch proti korozi Silky Black Oxide. 

Výbrus plochý, zakončený fazetou s velmi ostrým úhlem. 

Pouzdro plastové, pro leváka i praváka. Nůž v pouzdře drží jen lehce a je zde i pojistný proužek s drukem, který je přichycený k průvleku na opasek. Přijde mi, že závěs je silikonový. Celý závěs je v pouzdře zacvaknutý plastovou sponou a dá se jednoduše sundat. 

Pouzdro má odtokové kanálky a je velmi pevné.

Konstrukce nože je, dalo by se říct, fulltang. Pryžová rukojeť je na dva kusy a je nacvaknutá díky puzzle zářezům do čepele. Celé by to mělo fungovat pro menší přenos vibrací při sekání. 

Použití

Je to sekáč, dlouhé rovné ostří se dobře brousí a také dobře drží ostří. Až moc dobře. Povrchová úprava je skvělá v tom, že minimalizuje tření a sekáč se tak dobře zakusuje do materiálu.

Těžiště Naty je hodně vpředu, a pokud jí chytnete za prdelku rukojeti nebo ještě lépe použijete pojistnou šňůru, tak je dopadová energie obrovská.

Minusy

Ten jsem našel jen jeden, a tím je pojistný pásek s drukem. Mohl by být těsnější. Při otočení pouzdra vzhůru nohama vyjede nůž o pár cm dolů.

Plusy

Vše ostatní beru jako plusy. Dopadová energie. Povrchová úprava. Celkové zpracování a ergonomie. A hlavně tepelné zpracování, včetně povrchové úpravy. 

Závěr

Nata je dobrej sekáč. V určitých činnostech nahradí sekeru i nůž. Dobře se s ním seká dřevo, prosekává nebo osekává roští.

Dá se s ní dělat jak hrubá, tak i jemná práce. Má ostré ostří. 🙂 Chlupaté dřívko vykouzlíte, ani nevíte jak. A horní hrana je dost ostrá pro použití s firesteelem. Mě nadchla jak ergonomií, tak i tmavou povrchovkou, která mě překvapila tím, že je velice odolná. 

Celkově Natu hodnotím jako velice povedený sekáč do nepohody, ale poslouží i u baráku nebo v autě jako záložka na cesty. 

Sice jsem spíš na sekáče stylu Kukri, ale tahle Nata od Silky mě oslovila.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář