Dětský nůž je na sociálních sítích, ale i na výstavách nožů, velmi často probírané téma.

Někdo preferuje nůž s kulatou špičkou, jiný zase se záštitou a každý na to má jiný názor.

Když jsem pro svoje holky vybíral nůž já, tak jsem se zaměřil na to, aby nůž dobře seděl v ruce, a aby šel do pouzdra dobře zandat. Tam hrozí největší možnost zranění. 

Pak je nebezpečná špička, nabodnout se na nůž, není pro děcko až tak velký problém. 🙂

Roky jsem věděl, že nože bez špičky dělá třeba Opinel a Mora.

U Opinelu mi vadilo to, že nůž je zavírací a pojistka se hůř ovládá. U Mory zase to, že byla k dispozici jen dřevěná varianta v přírodních barvách. Přece jen mám doma dvě slečny.

Takže já jsem tohle dilema rozštípnul před lety nákupem Mory Eldris. Ostrý nůž se špičkou. Tím, že se dobře drží a má jednoduché pouzdro, tak kupodivu nebyl nikdy žádný úraz z nabodnutí nebo že by sjela ruka na čepel kvůli absenci záštity. 

Sám Eldrise používám a musím říct, že je to skvělá kudla pro děti i dospělé,

No, ale pak na návštěvě veletrhu s noži jsem uviděl barevné variace dětské Mory a bylo jasno. Ježíšku, tohle koukej dovalit. 🙂

Co Vám mám povídat, i když holky mají rybičky, švýcaráky a každá svého Eldrise, tak velmi často používají tyhle dětské Mory.

Popis nože Morakniv Scout

Nůž je vyrobený z nerezovky 12C27, kterou známe z mnoha modelů od Mory. 

Konstrukce na trn, zakaleno na 57-58 Hrc. Dřevěná rukojeť v různých barvách. Výrazná oboustranná záštita, scandi výbrus a zakulacená špička. Dětem do ruky padne skvěle a dle jejich slov se „topově“ drží. 🙂

Má kožené pouzdro s průvlekem na opasek a jistícím páskem s drukem. Uvnitř pouzdra je i plastová vložka proti prořezu. 

Délka čepele je 86 mm a délka nože 181 mm. Váha 76 g. Tloušťka 2 mm a jak už jsem psal – scandi výbrus.

Současný klasický tvar nože vychází z modelu z roku 1930, ale historie výroby sahá až do roku 1891 – v regionu Mora se podobné nože vyráběly již v 16. století. 

Použití nože a péče

Nůž se dobře udržuje v čistotě. Kožené pouzdro chce jen trochu namazat kondicionérem na kůži. Čepel nevyžaduje žádnou speciální údržbu, stačí otřít a vrátit do pouzdra. 

Nerezovka dobře drží ostří a dětem zůstane nůž dlouho ostrý. 

Hlavně se jim líbí, jaké má barvy a také kožené pouzdro sklidilo úspěch.

Myslím, že se žádné děcko neurazí, když najde v balíčku takovou kudlu. I mně se líbí, a proto jsem je Ježíškovi doporučil. 🙂 

Do dospělácké ruky se nehodí, i když drobnější ženská ručka bude ok.

Dětem padne do ruky skvěle a máte klid, že se nebodnou, nebo že jim nesjede při řezání ruka na ostří. Ta záštita je opravdu velká. 

Tím ale neříkám, že se děti při práci s nožem nezraní. Znáte je. Jsou velmi vynalézavé. Chce to poučit o používání nože a pak trénovat. Ono to přijde samo.

Mrkněte na e-shop na další barvičky, vybere si každý.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář