Je to už pár desítek let, kdy dal Tim Leatherman do kupy první multitool. V mé výbavě jsou nářaďové nože už víc než dvě desítky let.

Rukama mi prošlo několik Leathermanů, Gerberů, Victorinoxů a dalších, dalo by se říci, kopií slavného multitoolu od Tima Leathermana. 

Když jsem loni viděl tenhle kousek z dílny Nordic Pocket Saw, říkal jsem si, je to jen další kopie. Vždyť už není co vymyslet. 

Samotný Leatherman má moře modelů a vybere si jistě každý. O těch co jsem testoval, jsem psal třeba tady.

https://bushcraftportal.cz/?s=leatherman

Nordic Pocket Saw Multi-Tool 13 přistál v mojí kapse… a už tady i zůstane. 🙂 

Většinou jsem věrný značce, ale také rád zkouším něco nového.

Mrkneme se na popis výrobce.

Tento multifunkční nástroj má celkem 13 funkcí a je vhodný pro každodenní použití. Je vyroben z nerezové oceli 440 a 420 a má kompaktní design, díky němuž je vhodný pro různé aktivity, jako je bushcraft, military, kempování, lov, rybaření a pro každodenní použití.

Tyto multifunkční kleště Nordic Pocket Saw Multi-Tool 13 jsou vybaveny dvěma noži. První s čepelí typu sheepsfoot, která je vhodná pro čistý a rovný řez, a druhý s vroubkovanou čepelí vhodnou např. pro řezání lan a nylonových šňůr. Kromě toho obsahuje dva ploché šroubováky (3 mm a 5 mm široké), křížový šroubovák velikosti PH1, otvírák na konzervy, otvírák na láhve, kleště s funkcí štípání drátů, nůžky a řezač sňůr a pásů.

Nordic Pocket Saw věnoval pozornost pilám, na ty se specializuje zejména. Takže pilka na tomto nářaďáku má speciálně konstruovaný pilový list s mimořádně ostrými a dlouhými zuby pro řezání čerstvého i suchého dřeva. Lze použít také pro řezání kostí, což ocení zejména lovci.

U všech nástrojů, s výjimkou kleští, je k dispozici uzamykací mechanismus, zajišťuje větší bezpečnost při používání. Tento multitool Nordic Pocket Saw Multi-Tool 13 je uzpůsoben k obsluze a otevírání nástrojů jednou rukou. Samotné kleště umožňují štípání drátů. K dispozici je také náhradní sada břitů pro tyto kleště. K objednání ZDE.

Rozměry Nordic Pocket Saw Multi-Tool 13 jsou 108 mm x 38 mm x 18 mm ve složeném stavu a má celkovou hmotnost 249 gramů, což umožňuje pohodlné nošení. Dodává se s robustním nylonovým pevným pouzdrem, které lze připevnit k opasku pro snadné přenášení.

Klíčové vlastnosti kleští Nordic Pocket Saw Multi-Tool 13:

  • Nástroje jsou přístupné jednou rukou
  • Mechanismus pojistky všech nástrojů pro větší bezpečnost
  • Vyrobeno z nerezové oceli 420 a 440
  • Extrémně řezivý pilový list
  • Pouzdro lze nosit na opasku
  • Vyměnitelné břity štípacích kleští
  • 13 různých nástrojů
  • Vyztužené stěny nylonového pouzdra zjednodušují vkládání/vyjímání nástrojů bez jeho zaseknutí
  • Navrženo ve Švédsku
  • Záruka 5 let

Technické parametry kleští:

  • Hmotnost: 249 g
  • Velikost ve složeném stavu: 108 x 38 x 18 mm
  • Materiál: Nerezová ocel 440 a 420
  • Materiál pouzdra: Nylon
  • Typy nožů: Sheepsfoot a vroubkovaný
  • Typ pilky: Na čerstvé/suché dřevo

Mno, a teď ten můj pohled. 🙂 Většinou rozepisuju zvlášť plusy a minusy. Teď to vše hodím do jednoho. 

Začnu pouzdrem, které je pěkně vyztužené, hezky ušité a polstrované. Když multitool vyndám, pouzdro drží svůj tvar a nemusím s ním zápasit, když ho zandavám zpět. Krycí chlopeň je opatřená drukem a ten drží moc dobře.

Na zadní straně je průvlek na opasek, ten zatím drží, ale sakra v jakém století to jsme? Proč tu není molle vazba? Takhle to dám jen na klasický opasek do maximální šíře 50 mm. A přitom by stačilo tak málo. No, budu muset holky na dílně poprosit, aby mi udělaly mollečko. 

Samotné kleště vypadají moc pěkně. Vše začištěné, kombinace barvy kovu a černěných ploch vypadá skvěle. Barva drží dobře, a ani po delším používání není znát, že bych s nima tolik pracoval. V zavřeném stavu se dostanete ke čtyřem nástrojům. Všechny se dají otevřít jednou rukou a všechny mají pojistku proti zavření, systém linerlock.

Najdete zde klasiký nůž s hladkým ostřím, také je zde nůž se zubatým ostřím na rychlé řezání lan a popruhů či hadic.

Pilka na dřevo, která má ostrou horní hranu a skvěle funguje v kombinaci s firesteelem. A nakonec tady najdeme nůžky, které mají jak pojistku proti zavření, tak i pružnou část, aby se samy při střihání otevíraly. 

Otevřu kleště, napřed cvakne jedno rameno a pak i druhé. Cvaknutí je decentní a je cítit, že jsou kleště otevřené v dobré poloze. Kleště mají i pružinku, tedy samy se otevírají, detail který miluju. Čelisti kleští mají matnou kovovou barvu. Je to jakoby pískované. Jsou zde výměnné břity, stačí jen povolit šroubek. Pak jsou zde hrubé kleště, které přecházejí do jemnější přední části. Zvládnou hrubou i jemnou práci. Není problém s nima vytáhnout žihadlo, třísku nebo vytrhnout chlup. Ano, tak jemné dokážou být. Ale přesto s nima jde zacházet velice hrubě. 

Menší nástroje jsou také jištěné pojistkou, která se povoluje tlakem palce na hřbetu  kleští. Najdete zde křížový šroubovák, šídlo a na druhé straně páráček, větší plochý šroubovák s otvírákem na pivo, menší plochý šroubovák s otvírákem na konzervy. 

Za mě taková výbava stačí. Ano, byla by fajn vývrtka na víno, ale tak holt budu pít pivo. 🙂

Také by bylo dobré, aby zde byla možnost vyměnit bity anebo i pilku, jako to nabízí některé modely u Leathermana. Zas na druhou stranu, je zde spousty funkcí, skvělé kleště a celkově velmi slušné zpracování celého multitoolu za dobrou cenu. A to se cení. 

Rozměry i váha jsou akorát, a tak jsem tenhle nářaďák tahal, kde jsem mohl. A to jak v pouzdře na opasku,v EDC brašně nebo taktické vestě. 

NPS nářaďák se mnou prošel pár čundrů, vojenských cvičení a dokonce i Survival kurz. Vyráběl jsem s ním prak nebo oštěp. Vyráběl nosítka pro zraněného.

Pomáhal mi zadrátovat plot, když utíkal pes. Přitahoval šrouby na vleku za auto, když se po cestě uvolnila bočnice.

Pomáhal při opravě auta, nejen jako kleště nebo nůž, ale i jako šroubovák. Prostě dělal to, co má. Pomáhal mi a nahrazoval bednu s nářadím. Pro tohle byl vymyšlen a vyroben a funguje velmi dobře. 

Občas jsem nůž opláchnul teplou vodou a prostříknul olejem. Nůž jsem obtáhnul na kůži s pastou, a i když je to obyčejná ocel, tak dělá to, co má. Na jemné vyřezávání mám jiné nože. 

Můj stařičký Leatherman Supertool může jít do vitríny, nahradí ho totiž miltitool Nordic Pocket Saw. 

Závěr

V ruce se zdá, že je robustní, kvalitně udělaný a jistě pomůže v každé situaci. Má takový military vzhled, až na průvlek nylonového pouzdra, nemůžu říct proti tomuto nástroji ani slovo. 

Třeba se za pár let dočkáme nové vybavenější generace. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář