Tenhle stan není pro gramaře. Je to obrovský kus plátna, který nabízí bezkonkurenční komfort a prostor.

Vejde se do něj 6 – 7 nocležníků a pokud budete jen sedět, tak i jednou tolik. Na jedné ukázce se mi do něj vešlo 15 lidí. 

Tohle severské teepee jsme začali používat jako záložní stan na akce, kurzy, ukázky apod., protože je prostorný, dá se rychle postavit i rychle zabalit.

Je dobře větratelný, ale neprofoukne, nepromokne a můžete v něm postavit i kamínka.

S podobným stanem mám dlouholeté zkušenosti. Předtím jsem používal stan Tentipi, který byl podobné konstrukce, ale byl z těžšího plátna a ve finále zabral stejnou plochu, ale bylo tam méně míst.

Robens má totiž jinak řešený vstup a přední část. Je tak opticky ale i fyzicky větší. Také je zde podlážka, kterou Tentipi neměl. Ano, dala se přikoupit, ale zase by to bylo o cca 8 kilo těžší. 

Stan je vyrobený ze směsového materiálu HydroTex Polycotton, 65% polyester / 35% bavlna.

Podlážka je k vrchnímu stanu přichycena pomocí zipů a dá se zcela odepnout. To je fajn, když potřebujete rozdělit nesenou váhu. Díky tomu Vám vzniknou tři skoro stejně vážící balíčky.

Jeden ponese podlážku, druhý stan a třetí tyčky a kolíky. 

Celková váha je 16,7 kg.

Materiál nosné tyče: Eloxovaná 30,8-52 mm středová tyč / 22 mm A-Frame

Materiál podlážky: 210T Oxford polyester, 10.000 mm, 100% polyester

Co se mi líbí

Je toho hodně, co se mi na tomhle stanu líbí. Tvar, prostor a možnost použít kamna. Já mám kamna od Petromaxu – bude na ně v zimě recenze, ale i kamna, která vyrábí můj kamarád.

Kamna zde fungují na jedničku, stan pěkně vytopí a vysuší. Díky nim se dá v teepee přečkat mrazivý den i noc. 

Na letní období jsou fajn větrací otvory. Těch je tu hned několik. U vchodových dveří jsou dva trojúhelníkové, po obvodu najdeme tři půlkulaté a ještě je větrací otvor ve špičce stanu.

Všechny otvory jsou zakryté sítí, aby dovnitř nemohli potvory. 🙂

Materiál je velmi pevný, voděodolný, ale zároveň prodyšný. Ve stanu jsem nezažil pocit, jako bývá v pogumovaných stanech, tedy jako v igelitovém sáčku. Je zde opravdu příjemné klima. 

Pecka jsou i napínací šňůry, které mají reflexní oplet a v noci na ně stačí posvítit a hned víte, kam nemáte šlapat. 

Stavba teepee je jednoduchá. Je potřeba mít zipem spojenou podlážku s hořejškem stanu. Zapnete vchod a stan rozprostřete na zem.

Musí to být napnuté do pěkného kruhu, který si vykolíkujete. Pak rozepnete vstup a zvednete hlavní tyč. Ta se dá složit a rozložit na několik dílů. Nezapomeňte nahoru i dolů dát silikonové patky, aby se neprotrhnul stan.

Nad vchodem dáte tenčí tyčku do V a rozepřete ji do připravených míst a dotáhnete popruh. Potom opět zapnete stan a jdete šponovat.

Napřed jednu vrstvu popruhů a potom horní lanka, těmi si „došponujete“ převis plátna, aby stékající voda tekla rovnou na zem. A je hotovo. Dá se to v jednom stihnout za 5 minut. 

Přijde mi to rychlé a jednoduché. Stan má velmi stabilní konstrukci, byl testován na větru o rychlosti až 153 km za hod.

Zatím nebylo potřeba stan impregnovat, když je dobře napnutý, voda po něm pěkně stéká. Ale uvidíme další sezonu. 

Přece jen stál na jednom místě cca půl roku. Takže je na boku vidět jak látka vyšisovala. Na další sezonu pro něj najdu lepší místo ve stínu. 

I tak jsem s výdrží a funkčností spokojen.

Nedávno jsme byli ve Švédsku ve stanovém městečku, kde bylo hoodně podobných stanů. Jen od konkurenčních firem jako je Tentipi nebo Nordisk.

Na severu jsou tahle teepee velmi oblíbená, hlavně na zimní kempování. S kamny je to ideální kombinace. Viděl jsem, jak složená teepee vozí na saních – ,,pulkách“ a tahají je za sebou. Pulky (fjellpulky), neboli severské saně.

V zasněžené krajině působí takové vyhřáté teepee romanticky. 🙂

Jak už jsem říkal, není to pro gramaře. Ale pro víc lidí je tohle ideální věc. 

Mrkněte i na video, a pokud Vás to zajímá víc, počkejte do zimy na recenzi kamínek Loki od Petromaxu, která budu mít v tomto teepee od Robensu.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář