Na jaře roku 2023 jsem dostal nabídku od našeho dodavatele čelovek Petzl, abych otestoval průřez jejich sortimentem.

Měl jsem na testování několik týdnů a díky tomu, že venku byla brzy tma, užil jsem si čelovek dosyta.

Měl jsem materiál do recenze nafocený i natočený, a tak jsem čelovky vrátil a říkal jsem si, že v klidu napíšu článek, sestřihám videa a bude to.

Jenže chybička se vloudila. Paměťová karta se sekla a nechtěla ze sebe nic vydat. Musel jsem složitě řešit někoho, kdo ztracená data z karty vytáhne. 

Jupí, povedlo se. Na video se můžete mrknout zde.

A pokud chcete jen číst, tak jdeme na článek.

Každá čelovka od Petzlu má nějaký plus i minus. Já jsem se zakoukal do dvou modelů. Uvidíme, co na to řekne Ježíšek. 🙂 

Uděláme si malý průřez testovanými modely, a potom Vám ukážu ty moje…dva kousky. 

Čelovka ARIA 1 RGB je určená pro aktivity, které vyžadují nenápadnost (např. lov, rybaření a pozorování přírody), její světelný tok je 350 lumenů a rozptýlený široký kužel světla se hodí na osvětlení blízkého okolí. Je vodotěsná, odolná a snadno se ovládá jediným tlačítkem.

Kromě čirého světla má také RGB červené, zelené a modré světlo pro zachování nočního vidění, usnadňuje čtení map, pomáhá identifikovat stopy zvířat a zlepšuje viditelnost ve vodě.

ARIA 1 RGB se dodává se třemi standardními bateriemi AAA/LR03 a díky technologii HYBRID CONCEPT je také kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE.

Hmotnost 105 g     Doba svícení 110 hod     Dosvit 70 m     Výkon 350 lumen

Tahle čelovka zaujme jednoduchou konstrukcí, ovládáním a nízkou cenou. Tenhle kousek je pro nenáročné uživatele. Pokud chcete víc, mrkněte na další řady této čelovky, konkrétně na Aria 2, Aria 1R, Aria 2R a Aria RGB.

Mě zaujala verze Aria 2 RGB, má větší výkon, a také nabízí červené, modré a zelené světlo, do military prostředí ideální. Na tak malou a relativně levnou čelovku je nabízený výkon a funkce dostačující. 

Tikkina, světelný výstup 300 lumenů a rovnoměrné příjemné světlo čelovky rozzáří vaše večery pod hvězdami! Je vhodná pro čtení ve stanu, i pro pohyb po kempu nebo pěší turistiku.

Snadno se používá díky jedinému vypínači. Je kompaktní a lehká, snadno se vejde do kapsy nebo do batohu, takže si ji můžete vzít s sebou kamkoli.

TIKKINA se dodává se 3 standardními bateriemi a díky technologii HYBRID CONCEPT je také kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE. 

Hmotnost 92 g     Doba svícení 100 hod     Dosvit 65 m     Výkon 300 lumen

Tohle je opravdu základní čelovka. Cena tomu odpovídá. Každopádně stačí na svícení v kempu i za pochodu, navíc je lehká a levná. Co víc chtít? 

ACTIK je ideální čelovka pro dynamické outdoorové sporty.

Její světelný výstup je 450 lumenů a poskytuje výkonné a pohodlné světlo pro běh, pěší turistiku nebo horolezectví. Fosforeskující reflektor usnadňuje nalezení čelovky ve tmě a červené světlo je praktické pro noční svícení ve skupině.

ACTIK se dodává se třemi standardními bateriemi AAA/LR03 a díky technologii HYBRID CONCEPT funguje také na dobíjecí akumulátor CORE.

Hmotnost 98 g     Doba svícení 100 hod     Dosvit 100 m     Výkon 450 lumen

Co si budeme povídat, na papíře se zdá 300 lm stejných jako 450 lm, ale není to tak. Čím víc lumenů, tím víc Adidas. 🙂

Prostě na tom výkonu je to sakra znát. Mám rád výkonné svítilny a musím říct, že někdy je dobré mít dostatek výkonu v záloze. Pokud chcete ještě víc, je tu model Actik Core, ale to už bude cena nad dva tisíce.

ACTIK CORE s dobíjecím akumulátorem je ideální čelovka pro dynamické outdoorové sporty.

Její světelný výstup je 600 lumenů a poskytuje výkonné a pohodlné světlo pro běh, pěší turistiku nebo horolezectví.

Fosforeskující reflektor usnadňuje nalezení čelovky ve tmě a červené světlo je praktické pro noční svícení ve skupině.

ACTIK CORE se dodává s dobíjecím akumulátorem CORE a díky technologii HYBRID CONCEPT funguje také na tři standardní AAA baterie.

Hmotnost 88 g     Doba svícení 100 hod     Dosvit 115 m     Výkon 600 lumen

Tady už jsme zase o kus dál, co se týče svícení do dálky. 600 lm beru, jako že to fakt svítí. Rozdíl proti 450 lm je velký a 300 lm se zdá jako bludička. 

Zase jsme už cenou na dvojnásobku oproti modelu Aria 1.

TIKKA čelovka, kterou to všechno začalo! Čelovka TIKKA byla první čelová svítilna používající diody LED namísto žárovek. Uvedena na trh byla před 20 lety.

Se svým světelným výstupem 350 lumenů je ideální na noční výlety, kempování, čtení ve stanu nebo cestování. Snadno se používá díky jedinému vypínači.

Má fosforeskující reflektor, který usnadňuje hledání čelovky po jejím odložení a vypnutí. Má červené světlo pro noční vidění, abyste neoslňovali ostatní ve skupině.

TIKKA se standardně dodává se 3 bateriemi a díky technologii HYBRID CONCEPT je kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE.

Hmotnost 94 g     Doba svícení 110 hod     Dosvit 70 m     Výkon 350 lumen

Kdo by neznal tuhle klasiku, také jsem na ní začínal. Pokud Vám nestačí tahle, mrkněte na model Tikka Core, která má zase o chlup lepší parametry.

Swift RL, díky světelnému toku 900 lumenů při pouhých 100 g je SWIFT RL nejvýkonnější kompaktní čelovou svítilnou Petzl.

S technologií REACTIVE LIGHTING senzor analyzuje okolní světlo a automaticky přizpůsobuje jas požadavkům uživatele. Hlavový pásek má reflexní prvky pro noční viditelnost, je dvoudílný pro vynikající stabilitu při dynamických pohybech v horolezectví, trail runningu nebo skialpinismu.

SWIFT RL je intuitivní, s jediným tlačítkem pro snadné ovládání všech funkcí. Dobíjecí akumulátor má pětistupňový indikátor stavu nabití.

Delší doba svícení, lepší vizuální komfort, příjemnější barva světla. Akumulátor se nabíjí prostřednictvím portu mikro USB typu B, s indikátorem stavu energie

Hmotnost 100 g     Doba svícení 100 hod     Dosvit 150 m     Výkon 900 lumen

Tahle čelovka krásně svítí, prostě výkon je super. Drobnou nevýhodou může být vestavěný akumulátor. To, co dělá Petzlovky zajímavé, je právě možnost použít klasické AAA články. Ale pokud jedete na powerbanku jako já, tak se nemáte čeho bát.

Swift je už dost drahá čelovka. Ale svítí pěkně, a kdyby neměla tak divoké barvy, měl bych ji už na seznamu. 🙂

Iko, lehká čelovka s kombinovaným světlem a hlavovým páskem AIRFIT – 350 lumenů. IKO kombinuje několik technologií a poskytuje světelný tok 350 lumenů při hmotnosti pouhých 90 g.

Hlavový pásek AIRFIT, ultra tenké tělo svítilny a zdroj energie na zadní straně hlavy znamenají, že čelovka je dokonale vyvážená a pohodlná, takže ji téměř nepostřehnete.

Diody jsou optimálně rozmístěny a vyzařují uniformní světlo. IKO se standardně dodává se třemi AAA bateriemi, je kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE, protože i zde je použitá technologie HYBRID CONCEPT.

Je dokonale univerzální a můžete ji nosit i na krku, nebo použít jako lampu uloženou ve speciálním sáčku. Lze ji složit do minimálních rozměrů, což je praktické pro outdoorové aktivity.

Hmotnost 90 g     Doba svícení 100 hod     Dosvit 80 m     Výkon 350 lumen

I když jsem spíš konzerva, tak tohle mě zaujalo. Tenká konstrukce dobře drží čelovku na hlavě. Reflektor posázený LEDkami svítí slušně do prostoru, i když má „jen 350 lm“, tak se mi to světlo líbilo. Zajímavostí je přepravní sáček, když do něj dáte rozsvícenou čelovku, máte z něj lampičku. Super nápad. 

Iko Core je zase o chlup výkonem nahoře. A taky je o něco dražší, ale jak už jsem psal, někdy je dobré mít výkon v zásobě.

Nao RL, ikonická čelovka pro ultratrailové běhy přichází nyní na trh modernizovaná, v novém výkonnějším provedení!

Nový ultra tenký reflektor s výkonnými diodami snížil hmotnost čelovky. Hlavový pásek kombinující elastický pásek se stahovací šňůrkou dokonale drží pohodlně vyváženou svítilnu a akumulátor na hlavě.

Díky použité technologii REACTIVE LIGHTING® se intenzita svícení přizpůsobuje prostředí. Světelný senzor vyhodnocuje okolní světlo a optimalizuje světelný výkon, čímž šetří akumulátor a prodlužuje dobu svícení.

Akumulátor v zadní části čelovky je vybaven červeným světlem, které se dá volitelně přepínat mezi nepřetržitým svícením nebo blikáním.

Hmotnost 145 g     Doba svícení 10 hod     Dosvit 200 m     Výkon 1500 lumen

NAO RL, no a dostáváme se k poslední testované čelovce. Ta mě překvapila výkonem, který byl oslňující. Vysvětlím… Tím, že je reflektor plochý a je skoro na čele, tak v některých momentech mě světlo oslňovalo.

Ale výkon do dálky naprosto super. Na hlavě sedí skvěle, protože má baterii v zadu. Pro rozložení hmotnosti ideální.

Také je u baterypacku červený led pásek, který může blikat i svítit. Také se dá baterypack vyndat a použít jako powerbanka

Tahle svítilna mě fakt zaujala. Moje nadšení opadlo, když jsem viděl cenu, která je cca 4.500,- Kč. To je fakt moc. Za tu cenu si pořídím Ariu 2 RGB a Iko Core a ještě zbudou peníze na velkou večeři pro dva. 🙂

Poslední dvě zmíněné jsou z mého tetování jako vítězové. Iko Core má moderní design a dobře sedí na hlavě. Dost a pěkně svítí.

Zatímco Aria 2 RGB je přesně čelovka podle mého gusta. Odolná, kompaktní, výkon má dostatečný a funkcí má až až. Červené/zelené/modré světlo beru jako velký plus.

Takhle si představuju čelovku pro všechny aktivity. Velký plus má u mě i možnost nabíjení třemi standardními bateriemi AAA/LR03 a díky technologii HYBRID CONCEPT je také kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE.

Prostě značka ideál. 

Myslím, že Ježíšek má jasno a tahle čelovka brzy rozšíří řady mého vybavení. 

Snažil jsem se v tom neudělat chaos. Krátce a jasně popsat jednotlivé čelovky a napsat, co se mi na nich líbí. Bohužel ve videu není moc vidět, jak která svítí, elektronika kamery to vždy utlumí.

A realita je malinko lepší, než bylo vidět na videu. Děkuji Davidovi Z. za zapůjčení čelovek do testu. 

Hezký den a jasnou noc přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Na test čelovek sis vybral ideální roční období a hlavně bydlíš v oblasti, kde je minimální světelný smog. Od chvíle, kdy jsem zjistil, že červené světlo nepřitahuje komáry a jinou protivnou havěť, tak každá moje svítilna do přírody ho musí mít. Jsem spokojený s Actik-starší verzí. Na noční orientaci v okolí bivaku stačí a sbalená nezabírá moc místa. Teď jsem si pořídil Fenix HM51 ruby, na kterém mě zaujalo hliníkové tělo a při nabíjení nemusím otevírat celý prostor pro baterii. Dá se odepnout z popruhu a klipem přichytit třeba na popruh batohu. Má i magnet na přichycení na kovové konstrukce, ale těch v lese zas tolik není.

Zanechat komentář