Na začátku září náš tým dostal pozvánku na akci firmy Mora, od továrny na nože Morakniv

Na to, co se tam dělo, se můžete podívat zde.  V tom článku jsem se zaměřil jen na akci v Morakniv. Ale cestou jsme zažili i něco jiného.

Video zde

Popisovat cestu autem a trajektem asi nemá cenu. Zaměřím se na jednu zastávku po cestě a to na továrnu Husqvarna.

Kdo by tuhle značku neznal. Asi každému se vybaví motorové pily, sekačky, motorky, sekery nebo ruční pilky. Přiznám se, že jsem netušil, co všechno Husqvarna vyráběla. Ano, vyráběla. Ale o tom až později.

Mě samotného tahle exkurze zasáhla tak, že jsem si dovolil hodit sem článek. I když to s bushcraftem nesouvisí, teda krom seker a pil. 

Takže zpět na trajekt. Z něj jsme sjeli kolem šesté hodiny ranní na švédskou půdu v přístavu Trelleborg. A příjemnou cestovní rychlostí cca 80 km/h jsme dojeli až do Jönköpingu k jezeru Vättern.

Vättern (jméno je odvozeno ze starošvédského vaetur – voda) je jezero na jihu Švédska. Zasahuje na území krajů Västra Götaland, Jönköping, Örebro a Östergötland. Je druhé největší v zemi. Hluboká kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena pleistocénními ledovci. Má rozlohu 1912 km². Je 129 km dlouhé a maximálně 28 km široké. Průměrně je hluboké 39 m (na severu 25 m) a dosahuje maximální hloubky 119 m (na jihu). Rozloha povodí je 6000 km². Leží v nadmořské výšce 88,5 m.

Po rychlé prohlídce okolí jsme zjistili, že si to jezero fakt neobejdeme formou procházky, a tak jsme jeli hned do Husqvarna muzea.

Polovina továrny je nalepena na skálu, jejíž soutěskou protéká potok, který poháněl a stále pohání továrnu a okolí elektrickou energií. 

Husqvarna je celosvětovým výrobcem venkovního nářadí na stříhání a udržování trávníků, zahrad, lesů a parků a stavební mechanizace. Společnost byla založena v roce 1689 a je jednou z nejstarších průmyslových firem na světě. Společnost sídlí ve městě Huskvarna v jižní části Švédska nedaleko Jönköpingu.

První továrna Husqvarny fungovala jako zbrojařský závod, založil ji švédský polní maršál a inženýr Erik Dahlberg (10. října 1625 – 16. ledna 1703). Ten přesvědčil švédského krále Karla XI. o důležitosti založení zbrojovky na výrobu vlastních pušek. V roce 1820 měla Husqvarna přibližně 300 zaměstnanců a pro jejich děti nechali majitelé postavit první z podnikových škol na světě. V roce 1825 čítala firma již okolo 1000 zaměstnanců. 

V roce 1867 došlo k privatizaci a vznikla společnost Husqvarna Vapenfabriks Aktiebolag. Ta rozšířila řadu vyráběných produktů o lovecké zbraně a kuchyňská kamna. V roce 1872 začala firma vyrábět šicí stroje a kuchyňské vybavení. 

Výrobu motocyklů spouští Husqvarna v roce 1903. V roce 1918 kupuje švédskou firmu Norrahammars Bruk a rozšiřuje výrobu o vytápěcí kotle a sekačky na trávu. V letech 1934-1949 začíná společnost vyrábět první elektrické sporáky, myčky na nádobí a pračky.

V roce 1959 spouští Husqvarna výrobu motorových pil a elektrických sekaček na trávu. V roce 1968 prodává Husqvarna své produkty již ve 20 zemích. V 80. letech začíná Husqvarna vyrábět vyžínače, foukače listí, ridery a zahradní traktory.

V roce 1995 uvádí na trh první samohybnou sekačku na trávu na solární pohon. Dnes je Husqvarna Group největším světovým výrobcem venkovních produktů. Do Husqvarna Group patří kromě značky Husqvarna také McCulloch, Jonsered, Partner, Flymo, Diamant Boart, PoulanPRO, Zenoah, Weedeater, Klippo a Gardena, která je evropským leaderem v oblasti produktů na zavlažování. Produkty Husqvarna Group jsou prodávány ve více než 100 zemích.

Symbol, který je logem Husqvarny, se vztahuje k její zbrojařské historii a zobrazuje hlaveň pušky z čelního pohledu.

Husqvarna začala vyrábět motorové pily v roce 1959. O tři roky později byl na trh uveden model 70, lehká motorová pila v dnešním slova smyslu, která jako první umožňovala vykonávat všechny typy lesnické práce. V roce 1969 přišla Husqvarna s modelem 180, první motorovou pilou s integrovaným systémem tlumení vibrací.

Od té doby jsou tímto systémem vybaveny všechny motorové pily. V roce 1973 uvedla Husqvarna na trh model 140 s první automatickou řetězovou brzdou, která snižuje riziko zranění v případě nekontrolovaného zpětného vrhu.

V roce 2011 Husqvarna představila svou první pilu na akumulátorový pohon.

Musím uznat, že jsem pár muzeí navštívil, ale tady mi spadla brada. Hezky popsaná historie firmy a regionu. Mraky nádherných exponátů. Viděli jsme věci, o kterých jsme ani netušili, že je Husqvarna vyráběla. 

Dokonce jsem tu našel i svojí oblíbenou pistoli model M07. 

Základem této zbraně je Browningova pistole FN 1903, vyráběná belgickou zbrojovkou Fabrique National.

Zbraň je zařízena na náboj 9 mm Browning Long, který představuje hraniční výkon pro pistole se závěrem bez uzamčení. Pistole má dynamický závěr, bicí ústrojí s kladívkem a zásobník na sedm ran. Pistole FN 1903 byla přijata do výzbroje Belgické armády.

V letech 1903 – 1904 se konaly ve Švédsku armádní zkoušky pistolí, které měly vybrat vhodný typ, který měl nahradit zastaralý revolver Nagant 1887 v ráži 7,5 mm. Do soutěže byly přihlášeny kromě vítězného typu FN 1903 ještě pistole FN 1900, Parabellum 1900 v ráži 7,65 mm Luger, Colt 1903 .38, Mannlicher 1896, Hamilton v ráži 6,5 mm Bergmann a pistole Frommer 1903. Testování bylo velmi náročné a zahrnovalo střelbu na přesnost, měření počáteční rychlosti a energie, praktickou zkoušku, střelbu za tmy, zkoušku trvanlivosti, zkoušku při znečištění prachem a pískem a zkoušku korozní odolnosti. Pistole FN 1903 byla za všech okolností spolehlivá, dostatečně výkonná a přesná. Přijatelná cena otevřela pistoli FN 1903 cestu do Švédské armády. Následovalo provedení drobných konstrukčních úprav, které spočívaly v zesílení pojistky a vytahovače. Pistole FN 1903 byla zavedena 16. prosince 1907 do výzbroje Švédské armády pod označením Pistol M 07.

Vlastní výroba na základě poskytnuté licence byla zahájena až v roce 1917 firmou Husqvarna Vapenfabriks Aktiebolag. Technicky je pistole naprosto shodná s FN 1903, používá stejný náboj 9 mm Browning Long a liší se jen popisem a dekorem střenek. Celkem bylo v licenci firmy FN vyrobeno ve Švédsku asi 110 000 kusů pistolí M 07.

Tato pistole Husqvarna M 07 byla převzata do výzbroje švédské armády. Svědčí o tom přejímací značka Koruna/GB, kterou používal Gustav Bjorkenstam. Zbraň sloužila u 17. pěšího pluku. Tato pistole Husqvarna M 07 má původní pískovaný a černěný povrch.

Husqvarna vyráběla zbraně od nepaměti, hned vedle továrny a vodní elektrárny měli svojí zkušební střelnici. Právě v kanonu toho potoka. Kdo má rád historii zbraní, tak tady by se mu líbilo. Nevěděl jsem, zda fotit nebo natáčet. Tak mrkněte i na video. 

Na konec přišlo malé zklamání. U spousty produktů bylo napsáno, že se postupně výroba přesunula do Asie. Bohužel to postupně potkalo všechny možné slavné firmy. 

Každopádně zážitek neskutečný, ty krásné stroje, vše vonělo olejem a byla z toho cítit historie a poctivá práce starých dělníků. V místnosti se zbraněmi, motorkami nebo výbavou do kuchyně se mi zamotala hlava… Některá kamna, vlastně i pánve, bych si hned naložil a odvezl domů. Opravdu krásné muzeum. 

Těšil jsem se, že si zde koupím sekerku a pilu, ale bohužel v podnikové prodejně měli jen samé suvenýry. 

Po tomto zážitku jsme přespali na kraji jezera a ráno se vyráželo na dlouhou cestu do Morakniv viz tento článek.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář