Na recenzi Sisiny jsem se moc těšil. Tahle kudla u mě už byla v dlouhé i v krátké verzi. Tedy M07 s délkou čepele 125 mm, i M95 s délkou čepele 150 mm.

Tenkrát byla jen verze v černé barvě a s koženým pouzdrem. Skvělé nože, jenže já byl mladý a hloupý… a prodal jsem je. 

Dlouho jsem si říkal, že si Sisinu zase koupím, ale ten čas nadešel až po letošním veletrhu IWA v Norimberku. 

Tam jsme obdivovali jak nová pouzdra, tak i barevné kombinace a bylo to jasné. Tedy skoro jasné. 

Dnes si můžete pořídit Sisinu ve třech barvách – Coyote, Olive nebo Black. V nabídce mají dvě délky čepele, dva druhy pouzder a vybrané kousky i bez povrchové úpravy, anebo s teflonovým povrchem.

V dnešním testu se podíváme na verzi Peltonen Knives Sissipuukko M95 Ranger Knife Coyote – kompozitní pouzdro FJP120.

Pro začátek přidám trochu krkolomný popis výrobce:

Nůž M95 Ranger (fin. Sissipuukko M95) všechny tyto věci poskytuje. Je to nezlomný nástroj vhodný pro potřeby armády, bushcrafterů, lovců a survivalistů – všech, kteří se pohybují v přírodě.

Nůž M95 Ranger byl vyroben s pečlivostí a jeho materiály byly vybrány precizně s ohledem na potřeby co nejširšího okruhu uživatelů.

Čepel modelu M95 je dlouhá 15 centimetrů. Je ostrá, dlouho si zachovává ostří a v případě potřeby se snadno brousí.

Běžně uhlíková ocel je náchylná ke korozi a bez náležité péče snadno rezaví. V případě nože M95 Ranger byly vlastnosti uhlíkové oceli, jako je odolnost proti korozi, vylepšeny různými typy povlaků.

Vyznačuje se pevnou, ale přesto pružnou čepelí. Broušení čepele vyhovuje vysoce univerzálním případům použití, což z nože M95 Ranger dělá nástroj, který se osvědčí v každé situaci. Větší kusy palivového dřeva nechte pro sekeru. Tento nůž je nejlepší při použití na menší kusy dřeva. Udrží si svou pozici například při prořezávání křoví.

Povrchová úprava čepele

Standardní čepel je opatřena teflonovým povlakem. PTFE je běžně známý pod obchodním názvem teflon. Teflon chrání uhlíkovou ocel před korozí a snižuje tření, takže na čepeli ulpívá méně nečistot. Povlak rovněž splňuje normy certifikace bezpečnosti potravin. Tuto vlastnost ocení všichni uživatelé, kteří nožem manipulují s jedlými surovinami, jako je zvěřina a ryby.

Ergonomická rukojeť nože M95 Ranger byla realizována tak, aby si zachovala svou funkčnost nezávisle na okolnostech. Díky své struktuře, úchopu a příjemnému pocitu zůstává tato rukojeť bezpečně v ruce, a to i s mokrými prsty. Nebude vás studit ani v chladném počasí.

TPV (termoplastický vulkanizát) neabsorbuje vlhkost a není náchylný ani na chemikálie, natož na změny teplot. Odolnost materiálu vůči promáčknutí a oděru je téměř nekonečná.

Mezi jednoznačné trumfy nože M95 Ranger patří inovativní řešení pouzdra EasyLock. Nůž v pouzdře stabilně sedí, ale v případě potřeby jej lze snadno vytáhnout jednou rukou. Poutko na opasek pouzdra potažené suchým zipem je kompatibilní se systémy MOLLE a PALS, což otevírá spoustu možností, pokud jde o nošení nože. Nůž M95 Ranger můžete nosit na opasku, na vestě nebo na popruzích batohu. Pouzdro umožňuje nošení ve vodorovné poloze i vzhůru nohama.

Kompozitní pouzdro je vyrobeno z kompozitního plastu, který se nezničí vlhkostí, a je oboustranně použitelné ihned po vybalení z krabice.

Historie

V době těsně po vojně byl můj top nůž český armádní nůž UTON vz.75. Jen jsem si říkal, že by mohl mít lepší materiál a déle držet ostří. A pouzdro by mohlo být rychleji přístupné. No a pak přišla Sisina. Nápad na tento nůž pochází z rukou finského vojenského pozorovatele Juha-Pekka Peltonena. Juha-Pekka Peltonen se narodil roku 1951 v Turku a velkou část života strávil, stejně jako jeho děd i otec, ve finské armádě. Také se účastnil mnoha misí na Kypru, v Izraeli, v Egyptě a jižním Libanonu. Při konstrukci M95 Peltonen jasně definoval požadavky na vojenský nůž současnosti. Primární určení takového nože je schopnost skvěle řezat, nůž musí být lehký, přitom odolný vůči tvrdému zacházení. Neměl by vyžadovat zvláštní péči. A protože nože puukko mají ve Skandinávii velkou tradici, tak i tenhle nůž vychází z tradic klasických finek. Sisina se vyrábí ve finském Fiskarsu, ano, tam kde se dělají odolné sekery

V roce 1995 začaly vývojové práce poté, co si jeden podplukovník ze Sodankylä Peltonenovi postěžoval, že v celé zemi zřejmě neexistuje žádný skutečně schopný nůž, který by kombinoval vlastnosti nože do divočiny a vojenského nože. Dnes je nůž Peltonen Ranger profesionálním nástrojem s kódem NATO.

Použití

Nůž má řezat. A Sisina řeže jako ďábel. A to hlavně díky plochému výbrusu s malou fazetkou a také díky použité uhlíkovce, tedy uhlíkové oceli 80CrV2. Jak to ty seveřani dělají, netuším. Ale ať vezmu jakoukoliv Moru nebo Sisinu, jsou vždy pekelně ostré. 

Díky teflonové povrchové úpravě nůž odolává korozi. Také nehází odlesky a nejsou na čepeli vidět škrábance.

Pouzdro, tedy to kompozitní, se dá nosit vodorovně i svisle. A to dokonce rukojetí dolů. Nůž tam skvěle drží, protože je uvnitř pouzdra pryžové kolečko. Je to skoro jako kydex, ale podstatně méně hlučné. Je neuvěřitelné, jak jde nůž z pouzdra vyndat velmi potichu. Také ho vyškubnete jednou rukou, kdyby bylo potřeba. 

Rukojeť drží v ruce jak přilepená. A je jedno zda máte ruku zmrzlou, suchou, mokrou nebo od krve. Prostě držení je super na vojenskou kudlu. Vzadu je průvlek na pojistnou šňůru, ale na sekání je tenhle nůž lehký. Ano, nějaké chvojí nasekáte, ale není to sekáč.

Můžete s ním řezat, nebo bodat a vždy Vám bude držet v ruce parádně.

Parametry

Celková délka 250 mm, délka čepele 150 mm. Tloušťka 4,25 mm. Váha 205 g.

Materiál uhlíkovka 80CrV2 zakalena na 58HRC s teflonovým povrchem.

Konstrukce – fulltang, na čepeli je nalisovaná rukojeť z TPE termoplastický elastomer.

Pouzdro kůže nebo kompozitní plast. 

Plusy

Tepelné zpracování je TOP. Ostří drží dlouho, čepel je odolná a povrchovka není nikde odřená. Pouzdro i rukojeť si zaslouží mega pochvalu. Velmi dobře padne do ruky a je vlastně jedno, kdo jakou ruku má. Málokdy se tahle univerzálnost vidí.

Cena, cca 2.000,- Kč, tedy o cca tisíc korun levnější než UTON z Mikovu. To je dle mého názoru asi jediný konkurent, když přehlédnu bodák Glock, který také mám, je super a dá se použít jako vojenský nůž. Mikov nebudu komentovat, ale Glock je fajn, odolný, s rychlým pouzdrem. Ostrý, s odolnou povrchovkou, jenže Sisina lépe sedí v ruce, má vyšší výbrus a jde lépe do dřeva. Je to nůž, kdežto Glock je spíš bodák. Ale skvělej bodák. 

Minusy

Ty jsem našel dva. Jeden mi až tak nevadí. Měkká rukojeť se v pouzdře lehce odírá. Na funkci rostlináře to nemá vliv, ale někomu to může vadit. Mně to nevadí. Co mi ale vadí je to, že díky teflonovému povrchu nemá horní hrana hranu. 🙂 Rozumějte, nemá dost ostrý hřbet, aby hodila jiskru s firesteelem. A to je fakt jediná věc, co mi vadí. 

Závěr

Pokud chcete stoprocent funkční armádní nůž na všechno (kromě škrtání s firesteelem), neváhejte. Peltonen Sissipuukko se nabízí v různých délkách s různým tipem pouzder a barev. Vybere si každý. Za ty peníze nemá momentálně konkurenci. I když Mora Garberg je super kudla, ale je dražší. Tam mi zase vyhovuje to, že má ostrou hranu na křesání. A teď: „Babo raď“. 🙂

Já mám jasno, mám i Sisinu i Garberg 🙂 a i ten Glock. Aby se nehádali, tak je pravidelně venčím a střídám při práci. Jojo, je to strašná nemoc ta nožofilie. 🙁

Doporučuju se osobně podívat, jak ten nůž vypadá a jak se drží. Ideálně na našich prodejnách v Praze na Václavce a v Šumperku na Jesenické ulici. Za to nic nedáte, maximálně se stane to, že podlehnete a skvěle utratíte 1.999,- Kč za super kudlu.

A to se vyplatí. 🙂

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář

Bushcraftshop.cz