Tak na tuhle bundu jsem se těšil od prvního okamžiku, co s ní Helikon vylezl jako s novinkou. 

Britské armádní oblečení jsem si oblíbil. Je praktické, odolné a velice chytře navržené. Mám pár kousků vybavení od druhé světové až do současnosti. Také ale mám rád pár kousků, které bohužel obdivuji jen na starých fotkách. A k nim patří i smock používaný jednotkami Commandos nebo S.A.S.

Mám sice novodobou kopii, můžete na ní vidět, kde se asi nechal Helikon inspirovat. 

Je velkou výhodou, že v Helikonu sedí tým inovátorů, kteří přemýšlí a lezou z nich zajímavé nápady. 

Takže tenhle SAS smock má řadu vylepšení.

Je z plátna zvaného Duracanvas, tohle plátno znám velmi dobře z anoraků od Helikonu, které jsem dříve testoval.

SAS smock zaplnil díru mezi Anorakem Woodsman a Pilgrim.

<strong>Woodsman</strong>
<strong>Pilgrim</strong>

Mrkneme se na popis, a potom na nějaké moje dojmy. 

Tradice a funkčnost: nové vydání

Vojenská smock bunda se vrací ve vylepšené verzi. Klasické prvky zachovali, ale obohatili, takže vintage styl jde ruku v ruce s funkčností. SAS Smock je plně na zip a vyplňuje mezeru mezi dvěma bundami v nabídce Helikon-Tex: těžší a pokročilejší Anorak Pilgrim Jacket a lehčí Anorak Woodsman Jacket

Celá bunda je vyrobena z materiálu Duracanvas vhodného pro voskování a zvyšuje ochranu před lehkým deštěm a sněhem.

Lehká a univerzální

Bunda SAS Smock Jacket je univerzální díky jednoduchému střihu. Kapuce je nastavitelná ve dvou rovinách. Toto řešení umožňuje přesné přizpůsobení kapuce k hlavě v závislosti na povětrnostních podmínkách, čepici atd.

Díky dvěma lemům – jeden v pase, druhý na spodním okraji – si můžete libovolně nastavit míru přilnavosti bundy k tělu. Můžete tak zvýšit nebo snížit ventilaci pod bundou podle svých potřeb. Dalším komfortem jsou větrací otvory umístěné pod podpaží. V kombinaci s lehkou konstrukcí vytvořili bundu do každého počasí od léta do zimy.

Spousta kapes a pohodlí

Navzdory svým vojenským kořenům funguje SAS Smock skvěle jako bushcraft bunda. Je to především kvůli jednoduchému, ale promyšlenému střihu. Tato bunda má osm kapes. Na vnější straně čtyři klasické, čtvercové kapsy zapínané na kanadské knoflíky. 

Je to pocta ikonickým britským uniformám a jejich funkčnosti. Kapsa s knoflíkem našitým na pásce se snadněji otevírá a riziko rozepnutí knoflíku je minimální. Pod horními kapsami jsou další dvě, zapínané na zip na boku. Jsou nejvhodnější pro přenášení plochých předmětů. Pod spodními kapsami identická řešení umožňují schovat a zahřát ruce. 

V každé náprsní kapse je speciální poutko pro uchycení výbavy, které ji chrání před ztrátou. Rukavice Bushcraft lze připevnit k paracordovým poutkům na obou stranách bundy.

Vojenská bunda – od bitevního pole po bushcraft

Inspirací pro SAS Smock Jacket bylo vojenské oblečení, které nosily jednotky SAS (Special Air Service) a další. Od 2. světové války si jej mnoho vojáků cenilo pro volný, pohodlný střih, množství kapes a lehký materiál, který chránil před povětrnostními vlivy. Od 40. let 20. století až dodnes jsou bundy oblíbené v mnoha zemích a ceněné pro svou všestrannost.

Klíčové vlastnosti:

  • Odolný Duracanvas materiál: Můžete ho i voskovat, takže vydrží, co si od něj slibujete.
  • Kanadské knoflíky: Nejen, že skvěle drží, ale taky dodávají bundě ten správný šmrnc.
  • Pásky v horních kapách: Super na přichycení věcí, abyste nic neztratili.
  • Paracord smyčky: Na rukavice nebo co potřebujete mít po ruce.
  • Osm kapes: Aby se vám všechno vešlo a bylo po ruce, kdykoliv potřebujete.

Technické parametry:

  • Hmotnost: 1000 g, tak akorát na to, aby byla bunda pevná, ale ne těžká.
  • Materiál: Hlavní část je mix 65% polyesteru, 33% bavlny a 2% elastanu, a síťovina je 100% polyester – kombinace pro pohodlí a odolnost.
  • Gramáž: 230 g/m2, dostatečně robustní, ale stále pohodlná.

Pár postřehů z používání

Velikost – v létě nosím vybavení velikosti XL a v zimě XXL. Né, není to kvůli vánočnímu cukroví. 🙂

Tady jsem si u zkoušení XL nedovedl představit, že tam narvu svetr. Ano, když zaberu, tak se do smocku narvu i se svetrem, ale není to ono. Jsem v tom fakt narvanej. Takže zde helikon u těch velikostí zvolil jiné odstupňování. Není to poprvé. Při volbě velikosti doporučuju promyslet, jak budete smock používat a nejlépe je zkusit si ho na prodejně. U nás to můžete udělat v Praze u Skoťáka anebo v Šumperku u Máry.

Já nakonec zvolil XXL, a když si pod to dám triko a merino mikču od Devoldu, tak mám klid na jaro, léto, podzim a zimu do nula stupňů celsia. 

Měřím 184 cm a vážím 108 kg.

Barva – smock se dělá ve třech barvách. Coyote tedy jako písková, Earth Brown ehm hnědá a černá.  Já šel do kojota, hodí se mi k pleti, a také ladíme se psem. 🙂

Bez legrace, mám vše tmavé, olivové apod., tak jsem chtěl změnu. Na fotkách je to trošku tmavší, ale ve skutečnosti je to malinko jiné. 

Nepromok a neprofuk – pozor, je to lehká bunda. Dá se navoskovat, aby lépe odolávala dešti, ale nepromokavá nikdy nebude. Já jí nechám bez impregnace. Do deště mám jiné prostředky, bundy, ponča nebo deštník. 

Tohle beru jako lehkou bundu na všechny aktivity. Ale při prodírání křovím bych zvolil něco odolnějšího od Fjallravenu, Pinewoodu apod.

Plusy a minusy

Cena, střih, vychytávky, celkový vzhled. To je jasný plus. Spousta kapes, chytré zapínání i vymakané stahování. Zvednutý límec a nastavitelná kapuce. V neposlední řadě i drobnosti jako síťované náprsní kapsy, dvojité dolní kapsy. Větrání na zip v podpaží nebo různá poutka k uchycení materiálu. Pojistka proti rozepínání zipu v podobě druku v dolní části bundy. Plusů je tady kopec. 

A minus? Snad jedině ty velikosti. Není to nic hrozného, stačí se pořádně poměřit. 

Pokud Vás tenhle smock zaujal, mrkněte do e-shopu a pokud ne, tak mrkněte i na video. 🙂 

A pro všechny ostatní, na konci února je veletrh Iwa v Norimberku, tak se modleme, aby zase Helikon nepřišel s nějakou podobnou peckou. 🙂 Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář