V dnešním článku se podíváme na to, jak to vypadá, když se úplně nedaří. I to patří k životu. Cesta je trnitá, a když se snažíš ji prošlapat, tak sem tam sejdeš mimo.

O co jde? 

Festovní věci – Tomáš Kabara vyrábí různé kondicionéry a impregnace na kůži a plátno. Snad každou jsem otestoval a používám je na boty, opasky, batohy i plachty. 

Na články se můžete podívat zde

Moc jsem se těšil, až bude na trhu impregnace – kondicionér na vlněné oblečení, který mi Tomáš sliboval. 

Jednoho krásného dne jsem dostal pár plechovek s novou šmakuládou, abych ji otestoval a řekl k tomu svoje.

Tak jo, jdeme na to. Na plechové krabičce není žádné označení, jak by taky mohlo, je to předsériová impregnace na zkoušku.

Kdysi dávno jsem měl k balení impregnací výhradu, před pár lety byly balené v papírové krabičce. Tohle plechové balení je podstatně praktičtější.

Pokud bude impregnaci potřeba rozehřát, už ji nemusíte nikam přendávat. 

Zkoušel jsem různé vlněné vybavení, tuhle impregnaci jsem chtěl zkusit především na vlněnou košilku z naší dílny a na kulich.

Našel jsem si místo u kamen, nasadil jsem rukavice a jdu na to.

Impregnace nejde z plechovky vyndat. Není úplně tvrdá, dá se ale nabrat prsty a potom roztírat po vlně. No, s tímhle postupem jsem nebyl úplně spokojený.

Takže jsem si impregnaci naporcoval na kusy a těma jsem jezdil po vlně. Nanášel jsem stejnou vrstvu, tedy alespoň jsem se o to snažil. Jenže vlna není hladká jako plátno, má chlupy a póry a nešlo to podle mých představ. Ani po zahřátí horkovzdušnou pistolí jsem nebyl spokojen. Chloupky se pálily, proto jsem přešel na fén, a také jsem část nechal samovolně vsáknout u kamen.

Výsledek? Nanášení je zdlouhavé a o nervy. 🙂

Nejste schopni nanést stejné množství. Někde je impregnace víc a někde míň. Ideální by bylo vlnu nastříkat, ale tahle impregnace není tekutá. 

Tak jsem zkusil impregnaci rozehřát a nanášet štětcem. No, a to bylo ještě horší. Štětec okamžitě předal všechno vlně, a když jsem udělal druhý tah štětcem, byl suchý. Tahle metoda byla ze všech nejhorší.

Takže jsem impregnaci nechal zatuhnout a pokračoval v nanášení roztíráním.

I po zafénování je impregnace na omak cítit. Je to jako kdybych měl mastné oblečení. No, tohle nebude ono.

Použití v praxi. 

Impregnace jako taková ale funguje skvěle. Prodlouží promočení vlněného oblečení o několik desítek minut. Jak funguje jako kondicionér nemůžu posoudit, to až tak za pár let.

Chodil jsem v košili za deště, tak i při sněžení a super. Voda tvořila na vlně kapky a vsakovala se minimálně. Za mě spokojenost.

Co mě mrzí, je mastný pocit na povrchu vlny a zdlouhavé nanášení. 

Ideální by bylo změnit strukturu, aby se dala impregnace nanášet praním nebo stříkáním.

Vše jsem konzultoval s výrobcem – Festovní věci. 

A shodli jsme se se na tom, že tohle není úplně stoprocentní. Tomáš Kabara alias Festovní věci oznámil, že tohle do prodeje zatím nepůjde a bude dál laborovat nad složením, aby se to i dobře nanášelo. 

Jak říkám, jako impregnace je to super. Jen to nanášení je kámen úrazu.

Děkuji, že jsem si mohl impregnaci zkusit a budu se těšit na finální produkt.

Rozhodl jsem se napsat tenhle článek a natočit video, protože jsem chtěl ukázat na složitou a trnitou cestu k pořádnému produktu. 

Jinak zde v odkazu můžete mrknout na doladěné produkty na plátno a kůži, které rád používám. 

Zde i odkazy na články a testy, jsou sice pár let staré, ale stále vše funguje, jak má. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář