Před pár dny jsem při potulce našel slušný trs dřevokazné houby hlívy, a tak jsem vyrazil místo oběda do lesa, udělat si dršťkovou polévku.

Jedná se o dřevokaznou houbu, která roste i v zimě. Ideální houba pro bushcraftové aktivity.

Vařím na plynu, mám klasickou kartuši od Optimusu a starý vařič Var2. Je kolem nuly, takže to je v pohodě.

Dělám polévku, proto jsem zvolil nádobu Zebra. Je to vlastně kotlík z nerezu s pokličkou.

Na tohle vaření je ideální. Mám velikost 14, což je objem 1,5 litru.

Mám připraveno trochu oleje, cibuli, česnek, sladkou papriku, sůl, pepř, bujon a jíšku. 

Olej mám v polotovaru PET, jíšku v nádobce Nalgene a vodu jsem si přinesl v čutoře od Nalgene.

Sůl a pepř v mlýnku od Fireboxu. Jako krájecí prkénko používám tác od Kupilky. Pak ještě dřevěné míchátko a lžíci, to je vše.

Napřed zapálím vařič, do Zebry dám olej a zpěním nakrájenou cibulku, přidám pokrájenou hlívu, osmahnu a přidám trochu vody a podusím.

Pak trochu soli a pepře. Dále zasypu paprikou, promíchám a zaliju vodou a ještě pro lepší chuť dám kousek bujonu.

Nechám chvilku probublávat, dle potřeby dochutím, zahustím jíškou a je hotovo.

Joo, je to dobrota. Hlíva se dá zpracovat i jinak, ale polévka v chladném dni dá nejvíc.

Pokud Vám není jasný postup, mrkněte na video. Příprava je rychlá a recept velmi jednoduchý.

Dobrou chuť a hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář