Tentokrát jsem vyrazil s jasným cílem, udělám si salát z „buku“.
Na dochucení jsem si vzal i sůl, pepř a olej.
V bukovém háji jsem nasbíral půl vandrovního pytlíku mladých bukových lístků. Pak jsem zde našel i mladé a šťavnaté lístky šťavele kyselého, a tím jsem se rozhodl salát ochutit.
Dobrá ušetřím si sůl, pepř a olej na příště.
I tak je salát moc dobrý, a ještě tak měsíc bude, pak už lístky buku začnou stárnout a hořknout.
Takhle je to úplná paráda.
Buk lesní, tedy jeho mladé lístky, se dají přidat i do pálenky a díky tomu získá zelenou barvu. V tento čas můžete po zemi najít stovky mladých buků, které vyrážejí na svět z loňských bukvic.
Pozor, není to pravidlem, protože buk plodí bukvice jednou za 4 roky.
Šťavel skvěle dochutí salát, ale také vytáhne sliny do pusy a zažene žízeň.
Čistí krev, sráží horečku a obsahuje vitamin C. Také z něj můžete udělat čaj, ale nejlepší je žvýkat ho za syrova.
Je paráda vyrazit jen na lehko a cestou se „napást“ zelených darů přírody.
Dobrou chuť přeje Kraken .