Spork, jedním zatracovaná blbina a druhým milovaná potřebná věc. 

Dnes se podíváme na příbory od UCO. 

Firma UCO Gear vyrábí různé doplňky pro pobyt v přírodě. Zajímavé jsou třeba lampičky na čajové svíčky nebo speciální zápalky. Neméně zajímavé jsou jídelní sady a také nástroje ke konzumaci potravy.

Spork je spojení lžíce, vidličky a nože.


Díky tomu Vám stačí jeden nástoj a nepotřebujete jich víc. Ale jako vždy je to kompromis. Nikdy to nenahradí klasický příbor

Dnes zde mám plastový spork, titanový spork a pak takovou sadu lžíce, vidlička nůž. 

Napřed se mrkneme na plastový spork.

Poprvé jsem na něco takového narazil před mnoha lety a byl to spork od firmy Light My Fire. LMF má širokou nabídku sporků.

Tyhle od UCO jsou o malinko pevnější než LMF. První co mě zarazilo, jsou dvě dírky, které tak trochu zeslabují namáhanou část sporku. Ty dírky jsou tam pro to, aby se daly sporky stohovat, a pak pojistit dodávanou šňůrkou.


Ok dobře, ale nikdo mi nevymluví, že je to prostě zeslabení. No a tak jsem to zkusil. LMF spork je o hodně tenčí, ale tady na UCO jsou zase ty dírky.

Ohýbal jsem a lámal spork jak to šlo. Kdybych chtěl, tak ho jistě zlomím. Ale musím uznat, že vydržel dost. Omylem ☺ jsem na něj stoupnul, to taky přežil. Takže vlastně dobrý.

Také musím uznat, že design je neokoukaný, prostě ten spork vypadá dobře. Dobře se drží, vidlička je mírně prohnutá, takže s ní i leccos naberete. Lžíce by mohla být větší, no alespoň budu jíst po menších soustech ☺

Plast je fajn, může zmrznout, může se dát do myčky a také s ním můžete míchat potravu i na choulostivém nepřilnavém povrchu. To je pro ty co mají rádi ultralight věci, tam je to samý nepřilnavý povrch a nesmí se na něj s klasickou kovovou lžící.

Poslední věcí je cena – 89 Kč není málo, není to ani moc. 

Pokud se vám spork UCO líbí a máte raději odolnější materiál, stačí cca 300 Kč přidat a máte titanový spork. Stejně velký jako předchozí plasťák, ale vyrobený z titanu.

Lehký, odolný a fakt pevný. S tímhle pak můžete i ten zákop v boji vykopat. Roky na různé akce tahám titanový spork od LMF, který má o dost větší plochu lžíce. Ale zase tenhle titanium UCO spork můžete stohovat :). Ano, opět jsou zde dva otvory pro šňůrku. 

Ani jeden spork pak v ploše lžíce nemůže konkurovat titanové lžičce Keith, o které jsem psal zde.

Všechny sporky mají jednu velkou nevýhodu. Nůž. Ano na vidličce je naznačený nůž, dá se s ním více méně řezat. Ale. Normálně si napíchnete vidličkou maso a nožem uříznete. Jak to uděláte se sporkem? Špatně☺.

UCO nabízí řešení v podobě příboru, který se po použití zacvakne do sebe a je uklizeno. Vidlička obsahuje plochu, do které se zasune lžíconůž ☺ Zní to divně, vypadá to divně,  ale funguje to.

Váha zanedbatelná a poradí si s různým jídlem. Třeba takový „stejk“. Tvrdý oříšek. Na plastový příbor však tento nůž podává dobrý výkon. Překvapivě dobrý výkon. Ano nenahradí to klasický nůž, ale na plast je to dobré. 

Závěr: Ano, oslovil mně titanový spork, lehký, pevný. Pro děti pak plastový spork a pro fajnšmekry co mají rádi kulturu stolování pak jídelní sada. Jen bych prostě ubral funkci stohování a měl spork plný bez těch dvou dírek. Prostě mi tam moc nesedí. Ale musím říct, že na funkci nemají vliv ☺.

Jediný opravdu hodně funkční nůž jsem zatím viděl na sporku od Ka-Baru. Ten je ostrý a pevný, můžete ho použít i na sebeobranu ☺

Ale zase lžíce je pidi. To si prostě nevyberete 🙂

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

Zanechat komentář