V dnešní recenzi se podíváme na zoubek zápalkám. Ale nebudou to obyčejné zápalky. Tyhle zápalky mají dvě super vlastnosti, které se mi moc líbí. Waterproof a stormproof – tedy větru a vodě odolné zápalky.

Ano můžete říct, že stačí klasické zápalky zakápnout lakem na nehty nebo voskem a je to také voděodolné, ale tyhle zápalky opravdu nabízejí něco navíc.

Když už je zapálíte, tak se nedají uhasit, můžete foukat vy nebo vítr, můžete je zadupat do hlíny, hodit do vody a po vytažení budou dál hořet. Věřte mi, tetováno na lidech 🙂

Popis

Jako první se mrkneme na UCO Survival Matches.

Tyhle menší zápalky známe z survival balíčků. Jsou v plastové krabičce, na které je přidělané škrtátko.

Krabička je 30 mm v průměru a na délku má 62mm. Uvnitř krabičky najdete 15 kusů zápalek, trošku vaty aby zápalky nelítaly sem a tam a také v igelitu zabalené 2 ks náhradních škrtátek.

Délka zápalky je 55mm, tloušťka zápalné slože 5mm a tloušťka dřívka 2,5mm.

Délka hoření zápalné slože je 12-15 vteřin.

Jak už jsem říkal, po zapálení můžete se snažit zápalku sfouknout, udusit nebo uhasit a nic. Stále hoří. Hoří i pod vodou, teda bublá a po vytažení z vody se zase rozhoří. 

Komu tohle nestačí, tak je tady větší bráška☺.

UCO Titan

Tohle je asi nejbrutálnější zápalka, jakou jsem kdy viděl. Délka zápalky je 108 mm, tloušťka dřívka 4 mm a tloušťka zápalné slože 7 mm.

Po zapálení hoří nejméně 25 vteřin. Sfouknout nejde, při ponoření do vody vidíte, jak se voda vaří a bublá a po vytažení opět hoří. Tohle je pecka.

Jako záloha někam do auta nebo do batohu je to fantastický kousek. Dají se koupit samostatně nebo v kitu, v krabičce o průměru 37mm a délky 114mm.

Uvnitř najdete 12 zápalek a dvě náhradní škrtátka a trochu vaty. Další škrtátko je z venku na boku krabičky. Zápalku jsem vypral v pračce a pak ještě máčel několik hodin ve vodě a pak šla normálně zapálit a jela, jako když svařujete ☺.

Krabička u titanu je opravdu odolná, má i gumové těsnění a vydrží tak i ponor do hloubky. Dokonce se podobné krabičky dají pořídit samostatně.

Plusy

Jako plus u obou druhů, je kvalitní krabička, náhradní škrtátka a celková odolnost zápalek. Délka hoření je dostatečná i u těch menších. U té větší zápalky doslova ohromí. 

Mínusy

Jediné mínus je u obou balení škrtátka z venkovní strany. Zápalku bez škrtátka nezapálíte. Je voděodolná, to je fajn, ale škrtátko není voděodolné a tak si myslím, že  není dobrý nápad nechávat ho z venku krabičky. Doporučuju ho sundat a uschovat uvnitř. 

Závěr

Jako záloha do KPZ nebo survival balíčku je to dobrý nápad. Zapalovat s tím oheň častěji, tak vám to poleze do peněz. Ale jako nouzovka do hnusného počasí je to fajn. Velký žár, voděodolnost a nesfouknutelnost z těchto zápalek dělá skvělého pomocníka pro nouzové situace. 

Jen si dávejte pozor, kdy a kde budete zápalku zapalovat. Myslete na to, že jí jen tak neuhasíte a je potřeba se podle toho chovat. Věřím, že si tuhle zápalku pořídí jen rozumní lidé. ☺

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

  1. Jak je to se skrtanim? Jde skrtnout i o neco jinyho nez originalni skrtatko? Treba o skrtatko na normalnich sirkach?

Zanechat komentář