Devětsil lékařský poznáte hned. Na jaře díky stvolům s květy a později díky listům, které můžou dorůstat obřích rozměrů.

Že je to léčivka, to je jasné už z názvu. Dokonce se dá i jíst. Chytré knížky píšou, že se dají mladé listy přidávat do salátů. Brrr, upřímně jsem vždy narazil na velmi hořké kousky.

Zatímco velmi mladá květenství tak hořká nejsou. Na některých stanovištích nejsou hořké vůbec. V Japonsku je to prý obrovská pochoutka. Já si ho dělám každý rok. Pár kousků jen tak na chuť.

Hledání

Při hledání a poznávání devětsilu doporučuju postupovat podle nějaké knížky. Listy se v mládí dají zaměnit za listy podbělu, ale ten má malé žluté kvítky, takže jasný znak toho, že to devětsil není. Když se podíváte na fotku, tak si příště devětsil nespletete.

Prostě má zvláštní květy na stvolech. Ty nás zajímají. Pokud na ně narazíte hodně brzo na jaře, klidně na konci února, tak jsou květy ještě zavřené a pro naše vaření nejlepší.

Já na ně letos vyrazil dost pozdě, ale pár kousků jsem ještě našel. 

Použití

Stačí jen natrhat dostatečné množství květenství, oklepat z nich broučky. Květenství se dají i povařit, ale já je mám raději smažená.

Cestou jsem našel divokou pažitku a tou si ochutím kuskus, který jsem si spolu s přepuštěným máslem přinesl z domova.

Pak už jen pánev, máslo, sůl a pepř. No a tady nastal problém, kořenky jsem zapomněl. Takže tentokrát to bude přírodní. Snažím se ochucovat jen solí a pepřem, a tady mi to bude chybět ☺.

Příprava

Napřed dám vařit vodu na kuskus.

Ten mám v přírodě rád, protože jej stačí zalít horkou vodou a za 5 minut je hotovo.

Poté si na pánev hodím dvě lžíce přepuštěného másla.

Až se rozehřeje, tak zprudka osmažím květenství devětsilu.

Pozor na připálení.

Po chvilce vidíte, jak se osmažená květenství zmenšují a jsou vláčná, v tuhle chvíli přidám kuskus a po promíchání i nasekanou pažitku i s cibulkami.

Stačí jen lehce prohřát, aby pažitka pustila chuť. Nesmí se rozvařit. 

Hotovo 

Dobrou chuť přeju, ano ta sůl a pepř mi chybí. Ale pažitka tomu dodala trochu říz.

Letos nejsou květy hořké vůbec. Mám tohle jídlo rád, někdy si dělávám jen samotné květenství zprudka osmažené. Třeba s chilli je to pochoutka. 

Závěr

Bohužel je to sezonní jídlo. Máte na to přibližně dva měsíce, než květy odkvetou a zdřevnatí. Ale některé ne zcela odkvetlé se dají ještě sníst. Ještě jedna část devětsilu se nechá jíst, ale to si nechám až na jindy. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář