Pokud se mě zeptáte na názor na ruční pilku za dobré peníze, tak odpovím jasně, Husqvarna. Levná a výkonná pila. Chcete-li dokonalou pilu, tak doporučím cokoliv od Japonské firmy Silky.

Od silky mám dva kousky: malou pilku Pocket boy 130 a Bigboy 360. David a Goliáš. S těmahle pilkama si vystačím vždy a všude a řekl jsem si, STOP. Už nikdy žádnou pilu nepotřebuju. 

No jo, nepotřebovat ale neznamená nechtít.

Už loni na podzim prosakovala na Instagramu informace o Outback edici pilek Silky. A od té doby červík v hlavě hlodal a hlodal, až mě uhlodal.

Líbí se mi každá pila z téhle edice, ale nakonec jsem sáhnul přesně mezi Pocketboyem 130 a Bigboyem 360.

Takže jsem si pořídil Silky Gomboy 240 curve Outback edition a k tomu i kožené pouzdro z naší dílny Jubo bushcraft.

Délka pilového listu je 240 mm a list je prohnutý, typ curve. Prohnutý list umožňuje zvýšit efektivitu řezání až o 20%.

Váha je 288 g.

Jak list, tak i pojistka a celé tělo, je potaženo speciální tmavou povrchovou úpravou.

Jedná se o černý povlak ze směsi niklu a cínu. Chrání list proti korozi, lépe to ve dřevě klouže a nehází odlesky. Což ocení třeba vojáci.

Řada Outback má krom černění kovových částí i další zajímavost. A tou je rukojeť. Jedná se o směs dřeva a polymeru. Je to velmi odolné a teplé na dotek. Ruka po této směsi neklouže a výsledná barva je taková příjemná, přírodní.

List je dlouhý 240 mm, jak jsem už psal, na každý palec délky je cca 8 ks středně velkých zubů. Pila je vhodná na syrové, stejně jako na suché dřevo.

List po otevření má dva aretační body. Listy se dají koupit i náhradní.

Pozor styl zubů nakloněných k sobě, tedy k řezáčovi, vyžadují netlačit na pilu. Japonské pilky to tak mají. Zabírají při tahu k sobě. Prostě pravidlo: „Netlačit na pilu“, zde platí dvojnásob.

Silky není žádný nováček na trhu. Pily vyrábí od roku 1919. 

Tahle Outback edice se jim ale velice povedla.

Svěží vítr do jinak nudných vod pilek 🙂

Měl jsem v recenzi několik pil od Silky. Zde přihodím odkazy.

Jsou to skvělé pilky, řekl bych na celý život. Ale prostě nová edice přišla a ta pila se mi tak líbí, že jsem jí prostě musel mít. Znáte to.

S pilou jsem pořídil i kožené pouzdro z naší dílny v Šumperku. Je ručně šité z hovězí kůže. A má dvě možnosti zavěšení na batoh nebo na opasek

Vřele doporučuju se na pilky Silky zajet podívat osobně na některou z prodejen v Šumperku nebo v Praze.

Myslím, že neodejdete s prázdnou. 

Mrkněte i na video, kde jsem se snažil ukázat i řezání s touto pilou. Ten prohnutý tvar s kluzkou povrchovkou a ostrými zuby je prostě geniální.

Je to prostě sexy zubatá kamarádka do nepohody 🙂 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář