Smažené květy třeba bezu, tzv. kosmatice jsou celkem běžné jídlo. Jediný problém je, nepromarnit to krátké období, kdy černý bez kvete. Podobně se však dají upravovat i další věci. Dnes se podíváme na květy divoké mrkve.

Upozornění: Musíte si být stoprocentně jisti, že je rostlina jedlá. Můj popis není k určení těchto rostlin stoprocentní. Pro lepší identifikaci doporučuji odbornou literaturu.

Je zde možnost záměny s podobnými rostlinami, které jsou ale prudce jedovaté (např. rozpuk jízlivý anebo tetlucha kozí pysk. 

Takže prosím o velkou opatrnost.

Mrkev obecná – divoká je zcela běžnou bylinou. Najdete jí na loukách, pasekách i kolem cest. Její nať po rozemnutí silně voní po mrkvi. Nás ale zajímají květy. Jak už jsem říkal, je zde možnost záměny s jedovatými bylinami. Květy jsou bílé a mají purpurový střed. Zavřené květy jsou chráněny delšími lístky, viz foto.

Plus vůně. To nám pomůže s lepší identifikací.

Mrkev známe jako kořenovou zeleninu. V květu jí tak málokdo pozná. Její květy se dají natrhat a usušit a udělat z nich čaj. Já jsem dnes vyrazil s pánvičkou, olejem, trochou hladké mouky, mlékem a vejci.

Dá se udělat jen těstíčko z mouky a vody, ale s vejcem je to lepší.

Ingredience si přenáším v nádobách Nalgene. Jsou praktické a prodávají se v různých velikostech.

Smažit budu na plynovém vařiči Var a titanové pánvi Keith s nepřilnavým povrchem

Těstíčko si rozdělám v sáčku, je to jednoduché, rychlé a hlavně čisté.

Očištěné květy do těstíčka namočím a pak šupnu na rozpálený olej. Chce to více oleje, aby květenství byla ponořená, ale dá se to udělat i na té trošce, jakou jsem si donesl já v nevyfouknutém polotovaru PET lahve.

Po chvilce je hotovo. Jen lehce opepřím a osolím. 

Skvělá příloha k masu anebo jako samostatné jídlo.

Díky těstíčku se i najíte. Lehká mrkvová chuť bude prostupovat těstíčkem.

Mně tahle úprava chutná. Výhoda je, že mrkev kvete delší čas než černý bez, a tak mám větší šanci si tuhle přírodní pochoutku dát.

Pokud narazíte na stará odkvetlá květenství, tak si počkejte na semínka, která se dají sbírat a můžete si mrkev nasadit na svoje oblíbené místo. I když si myslím, že už tam dávno je, jen o tom nevíte.

Hlavně dávejte dobrý pozor na určení rostliny.

Dobrou chuť a hezký den přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Zdravím! Upřímně obdivuju odvahu publikovat tento článek. Mrkví a miříkovitých u nás rostou desítky druhů a ačkoliv správně upozorňujete na možné záměny a jejich fatální důsledky, osobně bych si nechtěla vzít na triko odpovědnost, že se někdo rozhodne na základě článku recept vyzkoušet. Rádoby survivalistů a zálesáků v zácviku jsou u nás zástupy. Já vím, všichni jsou dospělí a vy jste dali varování. Ale i tak, stojí to za to? S modrou oblohou, Lesní želva.

  2. Děkuji, to je skvělý recept. A ke komentáři přede mnou. Myslím si, že zase není tak těýké mrkev rozeznat. Silně voní její listy po mrkvi, což ostatní ty jedovaté byliny naopak smrdí. A mrkev má svou specifickou purpůrovou až černou tečku uprostřed květu.

Zanechat komentář