V dnešní recenzi se podíváme na zoubek lehké skandinávce od firmy Helle.

Firmu Helle Norway založili dva bratři Steinar a Sigmund Helle v roce 1932 v oblasti Sognefjorden (Holmedal). Jejich otec byl kovář, něco tak bratři pochytili doma a další poznatky při cestování za prací po světě. Při jejich ruční výrobě jsou používány staré tradiční postupy a nejkvalitnější materiály – dřevo, kost, kůže. Vybrané modely nožů Helle mají čepele vyrobené sendvičovou metodou, kdy čepel tvoří více druhů oceli.

Svoje zkušenosti ze světa se snažili doma zúročit. Při pohledu na místní komunitu vyšlo najevo, že většina nožů používaných zemědělci v jejich každodenním životě může být výrazně vylepšena a upravena na mnohem vyšší standard. Současně měli místní farmáři také ozdobný „nůž na šaty“, který jim v neděli zdobil opasek v kostele. Bratři se tedy rozhodli spojit tyto dva „světy“ dohromady. 

Nůž, který by zvládl těžkou práci v lese a na farmě, ale dostatečně kvalitní a umělecký, aby se dal nosit i na tu nejformálnější příležitost. Od toho dne v roce 1932 je měřítkem dobrého nože Helle funkčnost a trvanlivost a zároveň krása. Začala se rýsovat společnost, která by stanovila nový standard ve skandinávské výrobě nožů. Nyní továrnu spravuje již třetí generace. 

Mnou testovaný nůž je vyrobený z „obyčejné“ nerezové oceli Sandvik 12C27, kterou roky používají přední nožířské firmy hlavně ve Skandinávii.

Nůž nese název Tollekniv a jedná se o levnější pracovní nůž. Pracovní neznamená, že je určený na sekání nebo štípání. To vůbec. Konstrukce je na trn, který je nasazený a zalepený do dřevěné rukojeti z břízy. 

Čepel je tedy nerezovka, dlouhá 115 mm a silná 3,1 mm. Precizní scandi výbrus do nuly dává tomuto noži super řezivost. Sandvik 12C27 je skvěle tepelně zpracovaný a díky tomu vydrží nůž dlouho ostrý.

Scandi výbrus se dobře brousí na kamenných brouscích. Ale stačí, když ho budete udržovat ostrý na kůži s pastou. Stačí pár tahů a je zase jedovatě ostrý.

Nůž váží 80 g a s pouzdrem 110 g. V kapse ho ani necítíte a můžete ho tak v klidu nosit i na krku. 

V lese zvládne štípnout menší špalík, ale pozor na konstrukci nože. Můžete s ním nařezat chlupaté dřívko a díky ostré hraně i rozdělat oheň pomocí škrtadla.

Bude dobrý pomocník při vyřezávání. 

Ale největší práci zastane při práci s masem a dalšími potravinami.

Čepel je tenká, tudíž nic nerozlamuje nebo netrhá. Tím, že je plocha čepele hladká, proniká do všech potravin skvěle. Údržba je jednoduchá. Stačí jen setřít nečistoty. Stopy na čepeli jsou nulové.

Prostě skvělý kuchyňák do města i do lesa.

V lese užijete jednoduché toulcové pouzdro. To je šité z hovězí kůže a má obyčejný průvlek na opasek. Díky své malé šířce se vejde do bočních kapes severských kalhot, třeba zde od Fjallraven.

Nůž se v ruce skvěle drží. Má dobře tvarovanou rukojeť. Nikde nic nepřekáží. Ani záštitu zde nenajdete, ale to nemá žádný severský nůž. Vše je elegantní a přitom jednoduché a praktické.

Malý, lehký a pracovitý společník na cesty. Není nijak přehnaně zdobený. Je to vlastně obyčejný nůž. Ale s neobyčejnými řeznými vlastnostmi. 

Když se podívám na levné pracovní nože Mora, tak Helle Tolekniv je mezistupeň mezi těmi plasťáky a lepšími a dražšími noži.

Ale Helle dělá i dražší nože. To je jasné.

Já jsem Tollekniv porovnával s noži, které mám doma. Vedl si skvěle. Nic jiného jsem ani nečekal. Helle je záruka kvalitního nože.

Praktická kudla za slušné peníze.

Mrkněte do videa, co tenhle nůž umí a u příští recenze Ahoj 🙂 Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář