Názvem ale i výbavou je tahle svítilna určená do taktického prostředí. To ale nikomu nebrání vyrazit s ní do přírody za dobrodružstvím. Tahle černá potvůrka Vám doslova rozzáří noc. Tak jste připraveni? Jdeme na to.

Fenix TK 16 verze 2.0 je inovovaná taktická svítilna.  Co bych vypíchnul hned na začátku? Nová výkonná LED dioda se svítivostí až 3100 lm, dosvit až 380 metrů. Baterie 21700 s USB nabíjením a výkonem 5000 mAh. Výdrž na nejmenší mod 43 hodin, odolné tělo a stroboskopický mod jedním namáčknutím. Na hlavě svítilny jsou i tři tvrzené wolframové hroty pro rozbíjení autoskel.

Tohle mi stačilo k tomu, abych si jí pořídil, i když jsem si říkal, že další svítilnu nechci. 🙂 Nepotřebuju… 

Tahle svítilna uspokojí lidi v profesionální sféře v armádě, policii, vězeňské služby, u IZS a dále u lovců, sportovců ale i běžných turistů. Je to prostě dělo do kapsy.

Jdeme na technický popis

Délka 143 mm a průměr je 34 mm s tím, že uprostřed těla je 25,4 mm, a tak se vejde do běžných držáků na svítilny.

Li-ion akumulátor 21700 se nabíjí pomocí USB – C kabelu a v horní části je dioda, která signalizuje stav nabití.

Svítilna se zapíná gumovým tlačítkem v zadní části. Hned vedle je menší tlačítko na stroboskop anebo na přepínání režimů. Těch je tedy 6 a mají následující parametry.

3100 lm vydrží svítit 2,0 hod, 1000 lm  vydrží svítit 2,8 hod,  350 lm vydrží 8,3 hod, 150 lm vdrží 19,2 hod a 30 lm zvládne 43 hodin.

Dosvit 380 metrů při 3100 lm. Skvělý ostrý kužel světla. Díky tomu se svítilna dost hřeje a při překročení 60 stupňů se přepne do nižšího režimu.

Celkově je svítilna opatřena elektronikou s digitální konstantní regulací výkonu a ochranou proti opačnému vložení baterií.

Je zde i systém dvou pružin a tak je svítilna velice odolná i při upnutí na zbraň.

Svítilna je vyrobená z tvrzeného leteckého hliníku. Vydrží pád z jednoho metru a ponor do dvou metrů po dobu 30 minut.

Je zde i upozornění na vybité baterie. Svítilna postupně automaticky přepne do nižšího režimu a pak každých pět minut třikrát zabliká.

Zajímavá je záruka pět let na tělo svítilny a dva roky na baterii.

Svítilna má paměť a vždy se zapne do posledního režimu. Vodotěsnost a prachotěsnost je dle normy IP68.

Na boku svítilny je i kovový klip. Svítilna se tak dá nosit na lemu kalhot nebo vesty.

V balení najdete jak USB kabel, tak i textilní pouzdro na opasek.

Se svítilnou jsem prováděl běžné věci 🙂

Hodil jsem jí do vody, párkrát upadla na zem, také mi zapadla do motorového prostoru. Zkoušel jsem rozbíjet sklo. No, prostě běžné věci. Ale hlavně svítila. A svítí tedy mocně. 

Říkám jí kapesní dělo. 

Jediné co mi trochu vadí, je rychlé zahřátí a poté přepnutí do nižšího režimu. Ale kdo potřebuje 3100 lm stále že?

Každopádně jsem s Fenixkou velmi spokojen. A teď už vážně žádnou jinou svítilnu nepotřebuju. Pokud za rok nepřijde Fenix s něčím, co bude stejně velké, dosvítí to půl kilometru a bude to mít i červené světlo. Pak bych se opravdu zase neudržel.

Doporučuju zastavit se na nějaké prodejně a zkusit tohle dělo.

Na fotkách můžete vidět srovnání se svítilnou Fenix FD41, kterou už nějaký čas tahám. Ta je o malinko větší, ale má menší výkon a menší baterii. Jede tedy na baterie 18650, zatímco TK 16 jede na větší článek 21700. Větší kapacita rovná se větší výdrž při větším výkonu.

Pro mě je to jedna z nejlepších ručních taktických svítilen, co se týká poměru cena a výkon.

No uvidíme na jak dlouho 🙂 

Hezký den přeje Kraken 🙂 

Sdílet

2 komentářů

Zanechat komentář