Vrstvení oblečení je velmi široké téma. Když jsem se ho snažil shrnout do videa, tak mi vyšlo na půlhodiny. 

Chtěl jsem ale udělat i článek, kde bych heslovitě vypíchnul nejdůležitější věci a napsal nějaké moje zkušenosti.

Pokud si plánuji pobyt v přírodě, tak zjišťuji, jaká bude trasa, jaké je aktuální počasí a také jak moc aktivní ten pobyt bude. Pokud půjdu dvacetikilometrovou trasu v kuse, volím tenčí oblečení, ve kterém nebudu upnutý, a nebude mi bránit v pohybu. Pokud však za den ujdu jen pár kilometrů, budu se spíš toulat a postávat nebo posedávat, tak volím silnější a více teplé oblečení.

Je tedy důležité přizpůsobit oblečení počasí, aktivitě a myslet i na náhradní oblečení nebo na oblečení které máme v záloze a vytáhneme ho, když bude potřeba (další vrstva).

Základní rozdělení jak oblečení vrstvit je:

  1. Funkční – spodní vrstva
  2. Izolační – střední vrstva
  3. Ochranná – vrchní vrstva

Tyhle vrstvy se můžou různě prolínat a přecházet jedna přes druhou. Dnes je i oblečení, které třeba dvě vrstvy nahradí.

Každopádně zde platí, že je lepší mít na sobě tři dobře poskládané vrstvy oblečení, než jen dvě mega silné.

Dobře poskládané vrstvy zaručují odvětrání potu, sucho a pohodu a také lepší pohyb.

Důležité je být v suchu a teple. Když je to možné, tak větrejte. Hodně oblečení má větrací zipy. Nebojte se je použít. Tím, že odvětráte vlhkost a teplo, se udržíte v pohodě, nespaříte se a za chvilku se zase můžete zapnout. Pokud jste navlečený při pochodu do kopce s batohem, tak se Vám na vrcholu může stát, že budete mokrý, propocený a za chvilku začnete chladnout a bude Vám zima.

1. vrstva

První vrstva slouží k odvodu potu od těla. Měla by také být jemná a příjemná na dotek. Ideální je jemná merino vlna např. od firmy Lasting, Aclima apod., a nebo pokud nefandíte vlně pak umělé materiály jako dělá Moira a podobně. 

Bavlněné triko je sice příjemné, ale proti funkčnímu oblečení pomaleji schne a v zimě a vlhku studí.

Osobně bavlněná trika nosím v létě a na zimu volím raději merino vlnu. U spodní vrstvy se bavíme o gramáži materiálu cca 90 – 180 g na metr čtvereční.

2. vrstva

Druhá vrstva má být izolační. Měla by mít větší gramáž, být hustější apod. Také není na škodu, když má druhá vrstva zvednutý límec jako rolák, nebo kapuci či vychytávku v podobě průvleku na palec na konci rukávu. K tomuto prvku se ještě vrátím. Tahle vrstva se v teplejším období nechá nosit jako vrchní vrstva. V chladném období na ní může přijít rovnou ochranná vrstva, anebo ještě jedna zateplovací. Záleží na tom, jaká je zima, jak se budete pohybovat i jak jste na tom s pocitem chladu.

Ideální je udržovat tělo ve stavu, kdy Vám není zima, ale nepotíte se z horka. Chce to buďto regulovat Vaši teplotu větráním, anebo odkládáním či přibíráním vrstev.

Izolační vrstvu může tvořit mikina z merino vlny, fleece či softshell nebo třeba vlněný svetr. To už záleží na Vás.

3. vrstva

Třetí vrstva je ochranná, slouží k ochraně před větrem a vlhkostí. To neznamená, že musí být úplně vodotěsná, jako je třeba Goretex, ale může být jen voděodolná, jako je třeba Softshell nebo voskované plátno (třeba G1000 od Fjallraven)

Jde o to, udržet spodní vrstvy chráněné před větrem a vlhkostí. Čím lépe je ochráníte, tím budete mít pohodlnější pobyt v přírodě.

Pozor na ztráty tepla.

Ponožky – boty – kalhoty

Při velké zimě je důležité dát pozor na tepelné ztráty. Teplo uniká jak botami, tak kolem kotníků. Stejně jako se vrství oblečení nahoře, doporučuje se vrstvit oblečení i dole. Tenké a silnější ponožky jsou základ.

V teplotách pod -10 stupňů Celsia je lepší používat o něco větší obuv a každých dalších deset stupňů pod bod mrazu přidat jednu vrstvu ponožek. Osobně používám merino ponožky celoročně, s tím, že na zimu používám silnější zimní modely.

Dlouhé kalhoty zakončené gumou nebo stahováním Vás také uchrání před zimou. V kombinaci s návleky na holeně budete jak v bavlnce. Návleky Vám přidají zase nějaký ten stupeň v tepelné pohodě.

Rukavice

Dalším místem, kde nám uniká teplo, jsou ruce. Více zahřejí volnější rukavice palčáky, než prstové. V palčákách nic neuděláte, proto je dobré ochranu rukou kombinovat. Některé svetry nebo mikiny mají rukávy zakončené vykrojením pro palec. Když otvorem palec prostrčíte, ochráníte si hřbet ruky a to kolikrát k pohodě stačí.

Nedoporučuji chodit s rukama v kapsách, tak si maximálně koledujete o zranění při pádu.

Čepice

Oblasti krku a hlavy jsou na úniky tepla největším rizikem. Také ale v této oblasti můžete dobře větrat a regulovat ideální teplený komfort. Kolem krku uvázaný šátek, shemag apod., Vás ochrání před chladem a můžete jím lehce regulovat větrání. Pro lepší pohyb navrhuji použití elastických nákrčníků, anebo speciálních mikin, které umožňují plynule změnit kapuci na nákrčník nebo rovnou kuklu. Skvělá vychytávka, kterou velice oceňuji na mikině od firmy Aclima.

Čepice, někdo je nosí a někdo ne. Osobně preferuju kšiltovku nebo klobouk, ale na zimu rozhodně kulicha. Když se pohybuju, tak používám něco lehkého a pokud jsem v klidu, nasadím třeba vlněného kulicha.

Důležitá je i údržba takového oblečení. Každé oblečení chce svoje. Například vrchní vrstva potřebuje obnovovat vodoodpudivou úpravu, a to buď speciálním sprejem, nebo speciální rozpustnou impregnací. Spodní vrstva by ale měla zůstat co nejvíce jemná, vláčná a nadýchaná. Zvlášť to platí u vlněného merino oblečení. 

Na téma popisu merino oblečení a údržby merino oblečení napsal krásný článek kolega Tomáš, a já ho přidám sem ve formě odkazu. Sem se to skvěle hodí, a nemá cenu, abych já tady popisoval něco, co už Tom perfektně popsal. Článek najdete zde:

Co je MERINO VLNA? Odkud se bere? Jak se o ní starat?

Mnozí z Vás už se s vlnou setkali. Někteří si ji velmi oblíbili a jiní jsou vůči vlně skeptičtí, nebo je “kouše”. V současné době se opět vrací do módy a spousta firem nahrazuje syntetické materiály přírodními materiály, mezi nimi právě vlnou. Číst dále…

Pro ty kdo se na to chtějí podívat konkrétně, připravil jsem asi půl hodinové video:

Hezký den přeje Kraken

Všechny produkty pro správné vrstvení najdete v našem e-shopu BUSHCRAFTshop.cz, nebo přijďte vyzkoušet na naše prodejny do Šumperka nebo do Prahy. Kluci Vám rádi s výběrem, velikostmi i vrstvením poradí.

Sdílet

Zanechat komentář