Vždy, když dávám nějaký recept, tak je to jídlo chutné. No, tohle jídlo je spíš nouzové.

Určitě ho nebudete vyhledávat a vařit každý den, ale je dobré vědět, co a jak se dá sníst, kdyby bylo potřeba. V dobách nouze se dá sníst všechno, to je jasné. Tahle kaše není perla kuchyně, ale zasytí.

Hloh obecný, kvete bíle, má zelené listy, ze kterých se dá připravit čaj, a od podzimu jsou na keřích haldy červených plodů.

Chutnají nevalně, moučně až trpce, ale ptactvu to jede a tak Vás často předběhnou a vše vám sezobou. 

Jooo, pečený ptáček by byl lepší než kaše, ale dnes to fakt bude o té kaši.

Od listopadu do dubna se dají bobule najít na keřích hlohu.

Dejte si pozor na trny, a taky se snažte vybírat hezké a zdravé plody. Po zimě budou vysušené, ale po namočení a povaření nasáknou vlhkost. Po cca 10-15 minutách lehkého vaření se začnou bobule rozpadat.

Máte dvě možnosti. Procedit přes látku, nebo síto a oddělit tvrdé pecky od ostatního materiálu, anebo tam pecky nechat a pak je při jídle plivat, jako když jíte třešně.

Já zvolil variantu dvě, tedy na drsňáka.

Bobule jsem podlil vodou a na lihovém vařiči rozvařil. Abyste kaši vylepšili, tak jí můžete ochutit cukrem, březovou mízou nebo javorovým sirupem.

U té březové mízy dávejte pozor na dobré ošetření naříznutého stromu!!! Ať mu zbytečně neublížíte.

Já přidal trochu javorového sirupu. Zvedlo to chuť o několik levelů. No, a pak už se jen obrnit trpělivostí a moučnou kaši sníst. Je kupodivu dost vydatná. Měl jsem co dělat, abych do sebe tuhle porci nasoukal. 

Jak už jsem psal, jedná se o nouzové jídlo, a pokud tohle sníte, tak máte zaručenou motivaci se z krizové situace dostat domů. 🙂

Tahle kaše není moje vyhledávaná pochoutka, ale když jdu kolem hlohu, tak si sem tam pár bobulek uzobnu. Dejme tomu jako trénink. 🙂

Příště nahodím nějaké lepší jídlo, ale zase tohle bylo skoro stoprocentně přírodní 🙂 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář