Broušení nožů je celkem oblíbené téma dotazů, které nám přicházejí. I když už jsem pár článků na toto téma psal a točil videa (nejen já, ale třeba i Milan Matějka), tak stále se dotazující dotazují na to samé. 🙂

Prý jsou videa málo podrobná a články naopak moc dlouhé. Tak jsem to udělal obráceně: krátký článek a podrobné video.

Další články o broušení nožů najdete zde.

Asi nejzákladnější rozdělení výbrusů je plochý, scandi, dutý a convex neboli čočka. Viz obr.

Plochý a duty výbrus bývá často zakončený fazetkou ostří. Scandi a čočka jsou vybroušené až do nuly.

Který je lepší? Ve zkratce: duté a ploché výbrusy jsou super na potraviny, scandi na řezání dřeva a convex na hrubší práci. Pokud bych se měl zabývat rozdíly mezi jednotlivými výbrusy, tak tu budeme ještě zítra a ten článek opravdu nebude krátký 🙂

Jak a na čem brousit

Na trhu je mnoho přípravků, druhů a vychytávek brousících pomůcek a podobně.

Mrkneme se, jak brousím já. I když se o mně tvrdí, že nože brousím jen v sebeobraně, tedy občas, tak se snažím mít nůž stále ostrý. 

Plochý výbrus 

Ten brousím na brusném kameni o zrnitosti 1000 a 3000 grit. Tou tisícovkou si srovnám ostří a 3000 grit je na dobroušení. Poté přejedu na prkénku s hrubou kůží a brusnou pastou a doleštím na suché jemné kůži. Brusné pasty nejdete v e-shopu.

Abych udržel správný sklon, pomůžu si lihovým fixem, kterým si zabarvím linii ostří a pak hned poznám, kde mi brousek bere a kde ne.

Pokud máte víc nožů, mrkněte na brusný systém KMFS, psal jsem o něm zde. Ten je jednoduchý a krásně drží úhel ostří.

Jinak si můžete udělat vychytávku v podobě prkénka s kouskem U profilu a křídlovými matkami, kde si můžete upnout kus smirkového papíru. Dají se koupit opravdu jemné až 3000 grit.

U dutého výbrusu s fazetkou je to podobné s tím, že se hlavně věnujeme té fazetě, tedy linii na ostří.

Scandi výbrus

Ten mi přijde na údržbu nejlepší. Jednoduše položím nůž na brusný kámen, zatlačím na nůž, tak aby si ostří sedlo na kámen a už mám ten správný úhel. A pak už brousím jednu a druhou stranu. Když jsem spokojen, už jen obtáhnu na prkénku s kůží.

Dle mě je to nejjednodušší způsob.

Convex

Convex neboli čočka, se zdá na údržbu složitá, ale není. Na přípravek v podobě KMFS zapomeňte, také brusný kámen není to pravé ořechové. I když se dá na kameni nabrousit, je to složitější. Vždy brousíte jen jednu plošku čočky, ale vy potřebujete nejlépe brousit celou plochu toho čočkovitého výbrusu.

Jak na to? Třeba použijte podložku pod myš, nebo karimatku, ale né moc měkkou. Neoprenová podložka pod myš je ideální. Na ní pak položte aršík smirkového výbrusu. Uvidíte, jak se papír i podložka vytvarují dle tvaru čočky a krásně brousíte celou plochu výbrusu. Finiš pak na prkénku s kůží.

Velice špatně se to popisuje v textu, tak pokud Vás text neuspokojil, udělejte si velký hrnek čaje a mrkněte na toto video, kde vše detailně popisuju. Jak se říká, papír snese všechno, ale ukázaná platí.

Některé věci na broušení, co používám, najdete na e-shopu a další si musíte sehnat třeba v železářství. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář