Produkty firmy Vargo jsou spíš pro vyznavače „ultralajtu“ 🙂 ale i u nás se sem tam nějaké ultra lehké vybavení najde.

Třeba tenhle titanový lihový vařič Vargo. A o něm dnes bude řeč.

Vaření na lihu, ať už na tekutém či pevném, je u mě okrajová záležitost. Pokud můžu, vařím na ohni nebo dřívkáči, a pokud to nejde, tak na plynu či benzínu. 

Občas se k lihu vracím, je to pomalejší způsob vaření, ale je tam určitá nostalgie. Pro mě určitě, protože jsem začínal na Vaříku a vařiče na tekutý líh mi tu dobu strašně připomínají. 

Popis

Vargo titanový vařič váží jen 30 g, průměr vařiče je 89 mm. Vejde se do něj cca 50 ml paliva a to vydrží zhruba na 20 minut hoření, záleží na okolních podmínkách.

Vařič má velký nalévací otvor, řadu trysek a ve spodní části, na druhé straně vařiče, prohlubeň, do které můžete dát hořlavý gel nebo kostku tuhého lihu.

Takže se dá říct, že je multipalivový. 

Má skládací nožičky dole i nahoře. Na stabilní podložce stačí rozložit horní pacičky jako oporu hrnku a dole to pěkně sedí na složených pacičkách. Když je podloží nestabilní, stačí na vařič zatlačit, a jakoby ho zapíchnout do podkladu a už drží. 

Použití

Vysunete pacičky a nalijete do otvoru líh. Já používám bio líh do krbů a ten skoro nečoudí. Pak zapálíte a mně se osvědčilo pro rychlejší start nahřát i spodek vařiče. Rychleji se to nahřeje a funguje, jak má. Pokud dovaříte, vařič jednoduše sfouknete. Zbytek paliva se dá vylít zpět do nádobky. Stačí jen vařič naklonit a palivo stéká po nožičce až do nádobky. Vařič není uzavíratelný, je proto potřeba líh slít, anebo nechat vyhořet.

Ideální je používat závětří. Kolikrát stačí batoh, nebo kus alobalu, ale dobré závětří se dá i koupit. Já jsem často použil skládací dřívkáče od Fireboxu jako základnu a závětří pro delší vaření s liháčem. Vejde se jak do malého, tak do velkého dřívkáče. Základna je pevná a částečně chrání před větrem. 

Pokud vařič otočíte dnem vzhůru, můžete využít již zmiňovanou prohlubeň na gel či pevný líh. Jde to s nimi taky. Ale tekutý líh je o malinko lepší.

Plusy

Jednoznačně váha, odolnost a multifunkčnost. Provedení je super a nastavitelné pacičky jsou fajn.

Mínusy

V zimě pomalejší start, ale to dělá každý liháč. Dále nemožnost vařič zavřít a přenášet palivo v něm. A v neposlední řadě je cena, která je dost vysoká, ale je to titan a za lehké věci se prostě platí.

Vždy je možnost pořídit levnější nerezový nebo mosazný hořák.

Mně se to líbí jako zajímavá a lehká vychytávka. Vargo má dost zajímavých věcí. 

Mrkněte na e-shop.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář