V dnešní recenzi se podíváme na pěknou titanovou sadu od firmy Keith.

Strašně dlouho jsem kolem ní chodil a říkal si: „Neee, tohle nepotřebuju. Mám přece několik sestav, které střídám.“

Ale znáte to, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až? Až jsem si tu sadu koupil.

Ale pěkně popořadě. Za ty roky co chodím na vandry, čundry nebo výlety, jsem zkusil, kde co. Něco jen ze zvědavosti, jiné lahve pro porovnání, abych zjistil, co mě bude nejvíc sedět.

Jeden z mých nejstarších setů je US pítko a čutora z nerezu. Já je pořídil v roce 1992, ale oba dva kousky jsou značené rokem 1945. Kus historie, ty mám už jen ve sbírce a na retro akce.

Další oblíbená sada je nerezový hrnek GSI a do něj pasuje litrová láhev Nalgene, anebo 1,2 litrová nerezová lahev Klean kenteen. Tuhle sadu mám rád.

Nesmím zapomenout ani na klasické US pítko a plastovou US čutoru od Nalgene. Tahle sestava se mnou také často chodí, i když jí poslední dobou nahradila tahle sada Keith.

Titan je lehčí než ocel a je velmi odolný. Když dám starou nerezovou US sadu na váhu, tak můžu proti ní dát dvě sady z titanu a budou jazýčky vah na stejno. 

Největší mínus téhle sady je právě cena. Ta je nesrovnatelná s porovnávanými kousky. Jak říkám, cesta k titanu byla dlouhá, ale nakonec jsem podlehl a to nejsem žádný gramař.

Zpracování:

Tady bych řekl, že pítko, poklička i lahev jsou velice pěkně zpracované. Obal je sice funkční, ale osobně jsem ho dal do šuplíku a používám tenhle z naší dílny. 

Celý set se do něj krásně vejde.

Plusy:

Jednoznačně váha, je to lehké jako pírko.

Mínusy:

No, tady se zastavíme. Když nebudeme rozebírat cenu, tak lahev je ze tří kusů, které jsou na sebe navázané. V půlce láhve dělá svár rantlík, na kterém se můžou usazovat nečistoty, a to hlavně uvnitř. U hrdla je to samé, tady si dejte pozor na čištění. 

Pozor:

I když víčko dobře těsní a to hlavně díky silikonovému těsnění, tak si moc nerozumí s perlivými nápoji.

Pivo dělá problémy, a také sycené minerálky. Zdálo se mi, že to kolem těsnění probublává. S normální vodou však pohoda. 

Ještě jedno malé upozornění, pokud budete pítko používat i na vaření, tak si dávejte pozor. Titan je tenký a vše se na něm rychle připaluje. Nerez vám nepozornost odpustí, ale titan ne. Na druhou stranu v titanu rychleji uvaříte vodu. Vyzkoušeno mnohokrát.

Osobně jsem se sadou spokojený a mám jí každý den u sebe. Lahev i pítko můžete dát na jakýkoliv zdroj tepla. Jen počítejte, že oheň postupně změní barvu toho titanu. Záleží, jak velký žár to bude.

Mně to nevadí, je vidět, že to žije a používá se.

Závěr:

I když si člověk vystačí s podstatně levnější sadou, titan má své kouzlo a věřím, že někoho osloví. Já titan používám rád.

Mrkni na tuhle sadu v Eshopu www.bushcraftshop.cz

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

2 komentářů

  1. Používám titanové nádobí i láhve a je to nesrovnatelně lepší materiál než hliník, nerez. K titanu je dobré uvést, že titan nesmrdí na rozdíl od nerezu. Dejte nějaký nápoj do nerez láhve a do titanové a z titanu to po vylití nesmrdí. Další věc na titanu se nedrží nečistoty, povrch má jakoby vlastnosti teflonové pánve. Dále titan je absolutně zdravotně nezávadný netoxický, vyrábí se z něho i šrouby do těla. Titan nereaguje se slanou vodou a je odolnější než nerez. Za mě není na čundr lepší materiál. V Číně outdooru v tom jedou už dlouho, bohužel je západ opět pozadu a tady aby člověk prstíčkem hrabal, aby našel kompletní sortiment, věci z titanu. Možná se titan ale dříve poškrábe než nerez nebo je to na něm více vidět, má matný šedý povrch.

Zanechat komentář