Kuksa, severský hrnek, vyrobený většinou ze dřeva, je minimálně u nás módou posledních cca patnácti let. 

Ve Skandinávii je kuksa běžným doplňkem lovců, dobrodruhů, ale i běžnou věcí v domácnosti. Krásné jsou především ty, které jsou vyřezávané z nádorů stromů. 

O kuksách jsem psal již v minulosti, ale myslím si, že si kuksa zaslouží další článek.

Otevřel jsem doma skříňku a hodil do batohu několik kousků kuksiček, které mám. Vzal jsem je do lesa a natočil krátké povídání.

Některé moje kuksy jsou dřevěné a jiné napůl plastové.

Dřevěná kuksa

Před pár lety jsem jich několik vyřezal ze dřeva, hezká a uklidňující práce, ale na používání s vroucí vodou to moc není.

Jó, takhle na studenou vodu nebo maximálně teplý čaj. Ale jakmile jsem dřevěnou kuksu vyřezanou třeba z břízy nebo osiky zalil vařící vodou, tak praskla.

V téhle fázi jsem zkoušení zanechal, a pokud už nějakou kuksu vyřežu, tak jí používám jako servírovací misku na oříšky, sušené maso a podobně.

Kuksa se dá i koupit a to dokonce dřevěná, tyhle dvě, co mám a používám, jsou z tvrdého cizokrajného dřeva a vydrží i vařící vodu. Tedy mě drží, ale nabádám k opatrnosti. 

Jedna je z Norska od Eagle products a druhá ze Švédska od Stabilothermu. Kresba dřeva není výrazná, ale má to všechny vlastnosti dřevěné kuksy.

Pokud chcete něco méně náchylného, tak mrkněte třeba na produkty Finské firmy Kupilka.

Mám jich několik, pro mě i pro holky. Různé velikosti i barvy. Mám tyhle produkty rád. Vydrží vařící vodu, můžou zmrznout, nebojí se myčky a obstojí i hod na zem jako ve filmu Pelíšky.

Kupilka dělá zajímavý sortiment pro vaření v přírodě. Tedy abych to opravil, kupilka se nedá dát na oheň, ale vydrží horké nápoje a jídla.

Pro někoho to bude zbytečná věc, já vím, ale já mám hrnky a misky rád a používám je i doma. Prostě u nás mají svoje místo. 🙂

Pokud hledáte něco podobného, tak mrkněte na odkaz do e-shopu. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář

Bushcraftshop.cz