Před několika lety jsem Vám ukazoval brusný systém RIVAL Diamant od české firmy KMFS. Mně se ten systém moc líbí a rád ho používám. 

Před nějakým časem jsem na internetu objevil několik fotek prototypu a pak i finálního brousícího systému.

Jedná se o sadu KMFS Rival MOA21.

Domluvil jsem si schůzku s Václavem Lamberským, jednatelem KMFS a nechal jsem si sadu ukázat. 

Jedná se o limitovanou edici, která měla být v několikakusové sérii, a další už se neměli dělat. Ale zájem je tak velký, že se vyrobí další série. Je to moc pěkný systém, o několik kroků, né, spíš o několik skoků před původní sadou Rival.

V době kdy tohle píšu vůbec netuším, zda se na náš e-shop tahle sada dostane, ale díky moc za to, že jsem si sadu mohl odvézt a několik týdnů s ní brousit. Se starou sadou Rival jsem nabrousil několik desítek nožů, a tak jsem se rozhodl, že i s KMFS Rival MOA21 několik nožů nabrousím.

Napřed si dáme popis produktu od výrobce.

 Sada KMFS Rival MOA21 je úplně novou sadou s unikátní konstrukcí uvedenou v roce 2021. Všechny duralové části sady jsou vyrobeny ze špičkové slitiny 7075 T651 ERGAL v černém tvrdém eloxu, semiplovoucí kříž je v přírodním eloxu. Bronzová pouzdra vodícího šroubu a segmenty výměnných vodících tyček jsou z bronzové slitiny CuSn8, vačka semiplovoucího kříže a vnitřní a vnější segment matic jemného, nezávislého nastavení úhlu z bronzové slitiny CuSn7Zn4Pb7. Sada automaticky upne čepele až do tloušťky 7 mm.

Balení obsahuje:

  • brousící systém KMFS RIVAL MOA21
  • v ceně 4 kusy brusné diamanty 240 grit s DLC úpravou
  • v ceně 2 kusy brusné diamanty 600 grit s DLC úpravou
  • v ceně 2 kusy brusné diamanty 1000 grit s DLC úpravou
  • odolný plastikový vodotěsný kufr s přetlakovým ventilem a bezpečnostními přezkami
  • frézovanou kvalitní pěnovou výplň pro bezpečné uložení systému, s organizérem na 9 párů brusných kamenů
  • digitální inklinometr s odolností Ip65 s podsvíceným displejem pro přesné nastavení úhlu broušení každé strany
  • extra pár delších vodících tyček pro komfortní broušení dlouhých  nožů
  • klíč na výměnu vodících tyček, imbusový klíč na šrouby sady
  • svěrka pro připevnění k desce stolu

Brousící systém KMFS RIVAL MOA21 obsahuje:

  • nožová klema MOA21 s patentovaným mechanismem
  • dva upínače brusných segmentů (držáky brousků)
  • svěrka pro připevnění ke stolu
  • inklinometr pro odečtení úhlů
  • extra delší vodící tyčky pro broušení dlouhých nožů

Hlavní přednosti systému KMFS RIVAL MOA21:

  • Kompletní výroba CNC obráběcími centry z bloku materiálu pro maximální tuhost a přesnost, šasi je integrální konstrukce vyrobené z jediného kusu slitiny ENAW 7075 T651 ERGAL, celý mechanismus je uložen v tomto šasi pro maximální tuhost, přesnost a odolnost.
  • Patentovaný upínací mechanismus unikátní konstrukce – pouze otáčením upínacího kola automaticky nastaví: klemu na tloušťku nože, zafixuje v této pozici a dvojitě zpřevodovaným systémem využívajícím exponenciálního násobení síly zafixuje.
  • Upínací kola klemy jsou přesně frézována ze slitiny ERGAL 7075 T651 pro maximální odolnost a životnost, svázané na nerezové hřídeli s definovanou pevnou polohou vůči sobě.
  • Přesné nastavení úhlu krokováním 3 mm na vodícím šroubu TR10, s možností extra jemného nezávislého nastavení úhlu každé strany, díky patentované konstrukci kloubových matek s funkcí automatického nulování v referenční poloze.
  • Shodné nastavování úhlu na obou stranách svázaným pohybem levé a pravé strany.
  • Pro upínání nožů do klemy, nastavování svázaného  úhlu obou stran, nebo jemného doladění každé strany zvlášť není potřeba žádné nářadí.
  • Díky pohybu kloubové matky po vodícím šroubu je potlačován efekt zvýšené fazety u špičky nože.

Tak tolik popis výrobce a teď moje dojmy.

Jak vidíte, mám zde několik nožů. Každý má jinou délku čepele, jiný materiál i tvrdost. A dokonce je každý jinak dlouhý.

Plus a Mínus

No, v první řadě je to systém uchycení čepele. Dá se chytnout cokoliv. Jakoukoliv čepel jsem chytil, držela pevně. Už tady je vidět skok dopředu. U klasického rivalu jsem musel čepele natáčet a podkládat, a zde jak se přitahuje každá čelist zvlášť, to jde samo. Inklinometr laicky řečeno měřák úhlu. Skvělý pomocník a je dokonce součástí balení.

Nastavování levé i pravé strany zvlášť. To je pecka. Dá se tak nastavit sklon na každé straně jiný. 

Nalepovací diamantové brousky. Také skvělé zlepšení. Jen je potřeba při práci dávat pozor.

Tahle sada má jen jediný mínus a tím je cena. 

Zpracování, materiály, detaily a možnosti broušení všeho možného jsou skvělé. Uložení v kufru i s ostatním příslušenstvím je dokonalé, ale to vše se odrazilo na ceně.

Jistě se najde pár fajnšmekrů, kteří bez této sady nemohou být, ale já to nebudu. 

Vystačím si se starou sadou, ale musím se přiznat, že budu smutně koukat a mlsně kroužit kolem nové sady MOA21.

Použití

Je to opravdu jednoduché. Doporučuji se podívat na video. Já upnul sadu na kuchyňskou desku, aby neklouzala, tak jsem jí podložil páskou ductape. Dotáhnul jsem klemu a nasadil do čelistí nůž. Zajistil a dotáhl. Vzal jsem držáky kamenů, nacvaknul požadovaný brousek a přiložil na ostří. Pomáhám si lihovým fixem, kterým začerním část ostří, pak tam škrábnu brouskem a hned vím, o kolik mám přitáhnout nebo povolit. Pak přiložím inklinometr a nastavím i na druhé straně stejný úhel. Jde to až na pár setin doladit stejně.

A pak už jen brousím, hezky od sebe a směrem nahoru. Po pár tazích vyměním brousky za jemnější a pokračuju, dokud se mi to nelíbí. Každý nůž brousím jinak, tedy u každého nože končím jinou zrnitostí. U pracovního nože končím na 1000 grit a u nože na jemnou práci třeba na 3000 až 5000 grit.

To už se ostří jen hladí a leskne se jako zrcadlo. Ale i při finálním 1000 grit nůž holí a řeže.

Každá další péče je už jen hraní si a mazlení 🙂

Tahle sada mě nepřestává fascinovat. Jak je to promakané. Říkám si, co bude asi příště? No, necháme se překvapit.

Tenhle článek berte jen jako zajímavost, tahle sada není pro běžné masy, ale kdyby někdo zatoužil po tomhle udělátku na broušení, mrkněte na e-shop.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář