Potulky přírodou v chladnějším nebo rovnou zimním období mají svoje plusy i mínusy. Pojďme se na ně mrknout, věřím, že vám pomohou užít si to v přírodě, i když je venku sníh a mráz.

Velkými PLUSY pro mě je to, že je venku méně lidí, nikde nelítá otravný hmyz a mohu pozorovat přírodu v její klidové „spící“ fázi. 😊 To jsou obrovské bonusy, které si užívám. Znám poměrně dost lidí, co to mají podobně, a proto chodí na vandry jen v zimě. Jak to máte vy? Troufnete si na to? Rád vám poradím, jak si to i v zimě v přírodě užijete!

Je zde i pár mínusů, které mohou někoho odradit. 

1. Je zima, vlhko a zase zima.

2. Vybavení, zvláště oblečení a vybavení na spaní jsou prostorově výraznější a je potřeba počítat s větším batohem.

3. Je brzy tma a ráno se později rozednívá.

4. Je zima. ❄️

Probereme si tu ve zkratce všechny body a napovíme, jak i MÍNUSY přeměnit na PLUSY.

Bod 1. a 4. jsou jasné. Je potřeba se dobře obléknout.

Při pochodu se člověk zapotí, když se na chvíli zastaví, pustí se do něj zima. 

Je tedy potřeba mít náhradní oblečení nebo druhou vrstvu, která hned zahřeje: náhradní teplé ponožky, vlněnou košili, kabát, svetr nebo péřovou bundu. Já preferuji přírodní materiály a vlna, ať už obyčejná nebo Merino, mě nikdy nezklamala!

Jakmile se zastavím, sundám batoh, lehce vyvětrám a osuším pot. Než vychladnu, beru si na sebe další vrstvu – případně vyměním propocené triko nebo ponožky. Tuhle vrstvu pak při odchodu opět schovám do batohu. Jakmile vyrazím na cestu, zahřeji se na provozní teplotu a je opět fajn, při dalším odpočinku postupuji stejně do té doby, než dorazím na místo tábořiště.

ZÁKLADNÍ RADA ZNÍ: Nikdy v těchto dalších vrstvách (teplé svetry, péřovky) nechoďte s batohem. Zapaříte se, zpotíte a už se nijak nezahřejete!

Na noc to chce mít volnější tenké oblečení, volné huňaté ponožky nebo botičky do spacáku, také nějakého kulicha či kuklu, ať můžete mít hlavu ven ze spacáku a neutíká Vám teplo. Mimochodem víte, že právě hlavou ztrácíte až 30% celkového tělesného tepla!?

2. Mám dost místa v batohu na zimní vybavení?!

Ano, co se týká zimního oblečení, bund, spacáků a dalších věcí, tak toto vybavení zabere o dost místa víc než letní výbava (počínaje spacákem).

Proto doporučuju mít i větší batoh na zimu. Nebudete muset tyto zimní věci tak moc balit, mačkat a rolovat. Sice to bude vypadat, že máte na zádech vzducholoď, ale teplo je hlavní. Věřte, že se zkřehlými prsty určitě nebudete chtít soukat karimatku do těsného obalu!

Osobně mám na letní víkendové toulky batoh o objemu cca 25 litrů, ale na zimu nosím batohy o objemu cca 50 litrů.

To stejné platí o spacáku i karimatce, je potřeba zkontrolovat hodnoty, do jakých podmínek je jejich izolační výplň stavěná.

  • Mrkněte se vždy na komfortní teplotu spacáku, do našich zim je ideální komfortní limit v cca -10°C – nikdy však nepočítejte s limitem označeným jako EXTREME – tyto limity slouží proto, abyste neumrzli, ale rozhodně se nedá mluvit o tom, že se příjemně vyspíte!
  • U karimatky se podívejte na R – Value, tedy koeficient tepelného odporu, na zimu doporučuji nejméně R Value s hodnotou 4. Čím větší hodnota to bude, tím lépe bude izolovat od země a tím lepší tepelný komfort vám poskytne.

Plachta, zatímco v létě jde o to zachytit padající déšť, v zimě je fajn si postavit přístřešek tak, aby na Vás nepadal sníh a hlavně nefoukalo. Pokud vám do přístřešku profukuje, vítr vás dokáže ochladit i o několik desítek stupňů! V takovém přístřešku se nebudete cítit komfortně a rozhodně si moc nepospíte. V některém z dalších článků si ukážeme, jak správně z celty postavit odolný přístřešek.

Důležité pravidlo, které si zapište za uši: NEPROCHLADNOUT!!! Pokud se do Vás pustí zima, zahřejte se! (Nemyslím alkoholem ale pohybem.) Pár dřepů, rychlé vyšlápnutí kopečku. To stačí, aby se člověk nezpotil, a přitom se rozjede fyziologická reakce, kdy se zahřejete. Pokud jste se zahřáli moc, tak se rozepněte nebo si jednu vrstvu sundejte a nikdy nezůstávejte v propoceném oblečení – obzvláště to platí u ponožek! 

Je lepší se udržovat vždy na hranici komfortu.

3. Vyrazte včas – začněte tábořit za světla!

Trasu a aktivity na ní plánujte tak, abyste vyrazili těsně po rozedněním a před stmíváním měli nocování vyřešené. Profík sice postaví přístřešek i potmě, ale…

Je komfortnější mít vše hotové, než padne tma. Obzvláště v zimě, kdy se může vyskytnou více komplikací než ve zbytku roku! Vždy tedy mějte dostatečnou časovou rezervu.

Oheň – k zimnímu táboření neodmyslitelně patří. Zajistí nám příjemné teplo, světlo a možnost vaření teplého čaje nebo ohřev jídla. Garantuji vám, že na dlouhé zimní večery s koukáním do ohně a pokec s kamarády jen tak nezapomenete.. Jen pozor, i rozdělávání ohně v zimních podmínkách má svá úskalí. V dalších článcích vám řekneme jaká a naučíme vás, jak je elegantně vyřešit!

Na oheň dejte pozor. O rozdělávání ohně jsem natočil video a napsal dlouhý článek, s odkazem níže.

Tyto informace by vám měly pomoci udělat si představu o tom, jaká úskalí vás mohou potkat při zimním nocování v přírodě.

Pro mě má tedy zimní bushcraft a táboření jasně dané plusy, a proto v tomto období vyhledávám možnosti, jak venku trávit maximum času.

Všude je cítit samota a dokážu si kouzla přírody lépe a intenzivněji vychutnat.

V dalším článku o zimním bivakování v přírodě se mrkneme konkrétněji na to, co vše si připravit před tím, než se pustíte do balení svého zimního batohu!

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

8 komentářů

  1. Ahoj,
    je fajn, že tohle děláš. Bohužel ne každý má možnost v tomhle vyrůstat. Vážím si tvojí práce a fandím.
    Marek

  2. V bodě 1 se objevuje věta „Mimochodem víte, že právě hlavou ztrácíte až 30% celkového tělesného tepla!?“. Toto je podle spousta článků na netu mýtus který vznikl v 50. letech. Jako nejrozumnější se mi jeví vysvětlení že tepelné ztráty jsou úměrné množství nezakryté kůže. Jakákoli nezakrytá část lidského těla sálá do okolí a ztrácí teplo rychleji než ta zakrytá.

    Jan pár odkazů z mnoha:
    https://www.stoplusjednicka.cz/myty-o-lidskem-tele-cemu-mnozi-lide-skalopevne-veri
    https://biolekar.cz/cepice-teplo-zima/
    https://www.national-geographic.cz/clanky/6-mytu-o-lidskem-tele-kterym-mozna-verite-i-vy-20181209.html

    Díky za článek a dobré rady!

    • Pokud dáme vědu a matematiku bokem, tak pocitově je odhalená hlava v mrazu, ve větru a podobně viníkem ztráty pohody. A o tom to je.

  3. Dobrý deň,
    ďakujem za Váš článok a aj za ostatné rady vo Vašich videách a príspevkoch, ktoré robíte pre verejnosť.
    Len by som chcel dodať, že ešte pred opustením domova je dôležité povedať, kam idete, trasu a približný čas návratu. Je to zvlášť dôležité v zimnom období a keď ide človek sám. A úplne ideálne je to povedať aj kolegovi, či parťákovi, ktorý pozná miestne názvy, aby prípadná záchrana nemusela blúdiť v širokom okolí. V praxi to veľmi urýchli poskytnutie pomoci.
    Prajem veľa zdaru pri Vašej práci pán Kraken.
    Pavol

  4. děkuji za krásné čtení. Díky synovi jsem začala také chodit ven spát. Je to suprové děkuji za rady i inspirace. Dost jsem nakoupila do výbavy i u vás. Jen tak dál. děkuji V

Zanechat komentář