Po sérii rad a tipů na zimní bushcraftění, jsem si říkal, hodím pár odkazů na vybavení, které rád používám.

Zimní vybavení má drobnou nevýhodu, je velké, objemné a těžké. 

Začnu pěkně od podlahy. 

Zimní boty – Osobně mám rád vysoké boty – styl vojenských kanad. Na zimu mám jedny, které jsou o jedno číslo větší, a to proto, abych tam mohl dát třeba dvoje vlněné ponožky

Fotka z letošního vojenského cvičení

Ponožky – Oblíbil jsem si silné merino od Lastingu, řada zimní treking. Nosím je teda i v létě 🙂 Když se zastavím anebo přituhne, přidám ještě jeden pár, proto mám o něco větší boty.

Impregnace – Impregnace bot je jasná, co je mokré, neizoluje. Takže mažu a impregnuji, co se dá. Impregnaci jsem se věnoval v předchozích videích a článcích.

Návleky – Pro někoho jsou návleky zbytečnost, ale fungují. Zabraňují nečistotám a hlavně vodě a sněhu, aby mi napadaly do bot. Také vám nebude foukat nohavicemi do kalhot. Tepelný komfort je hned někde jinde. Mám oblíbené naše návleky z nanomebrány. Neprofouknou a nepromoknou. 

Kšandy – Tahle drobnost je hlavně v zimě moc fajn. Pokud máte na sobě víc vrstev oblečení, tak stáhnout si opaskem vše v pase, není dobrý nápad. Ideální je právě použít kšandy a nechat vše volně, a hlavně v pase. Rád používám kšandy od Helikonu nebo Dovrefjell.

Rukavice, šála a čepice

Rukavice používám na práci, ale někdy i jako ochranu před mrazivým větrem. Nezapomeňte, že prstové rukavice mají větší plochu, tedy větší obvod a tím víc vám v nich budou mrznout prsty. Naopak palčáky jsou podstatně teplejší. Máte prsty u sebe a plocha je menší. Jen se zhorší ovladatelnost při práci. Ale na zahřátí jsou top. Rád nosím Mechanix nebo kožené rukavice JUBO Bushcraft.

Šála nebo nákrčník. Pokud fouká ze všech stran, pěkně se zakuklíte a jste v teple. Nezapomeňte ale občas větrat, povolit si šálu nebo nákrčník. Nezdá se to, ale i tenhle kousek oblečení Vám vykouzlí pohodu. Při přesunu nebo větší zátěži se pod ním můžete zpotit. Oblíbil jsem si síťovanou šálu pro odstřelovače. 

Čepice, pokud mrzne, tak doporučuju kulicha. Při pochodu používám lehkou Tilakovku a na opravdové zahřátí kulicha od Helikonu. I když rád nosím kšiltovky, tak prostě v mrazu to chce mít zakryté uši a čelo. 

Batoh – do něčeho se věci musí nacpat. Na léto se vejdu do cca 30 litrového batůžku, ale v zimě to chce něco většího. Rád nosím batoh Fjallraven Lappland Friluft 45 litrů. 

Tam se mi vejde vše plus rezervní oblečení.

Na noc jsem také vyzbrojený. Buďto zalezu pod přístřešek z plachty nebo do bivaku. Ten mi zároveň chrání spacák před větrem a vlhkostí.

Jako karimatku jsem si vybral nafukovací Klymit, ale příští rok chci zkusit nějaký extra izolující model od Therm a rest.

Aby mi nebyla zima od nohou, nedám dopustit na botičky do spacáku. Já mám botičky Carinthia, které jsou odolné a můžu s nimi vylézt ze spacáku, třeba když se chci vyčůrat. 

Spacáky – střídám, do nuly mi stačí Carinthia Defence 1, ale jakmile udeří mrazy, volím Defence 4

Pokud se někde zastavím a postávám, odpočívám nebo vařím, přijde vhod teplá vložka do ponča od Helikonu, která se jmenuje Swagman a dá se z ní udělat bunda. Je to skvělá věc, kterou tedy tahám celoročně. V létě poslouží jako deka, zateplení hamaky a v zimě jako bunda. Opravdu skvělá věc.

Vaření – K zimnímu bivakování patří oheň. Poslouží nejen na ohřátí zmrzlého těla, ale i na přípravu jídla. Někdy využívám i vařiče. Na zimu se mi osvědčil benzinový vařič Optimus Svea, ale na rychlý ohřev používám Jetboil.

Také není špatné nosit termosku, jak na uchování teplé kávy nebo čaje, tak i na vaření jídla, třeba polévky. Šetříte palivo i čas.

Zimní pobyt v přírodě má svoje specifika. Nesnažte se s přírodou moc bojovat. Raději se dívejte kolem sebe, až pochopíte, jak to funguje, bude zimní pobyt v přírodě na pohodu.

Tyhle hračky a doplňky, které jsem v dnešním článku zmínil, mají zlepšovat ten pocit a pobyt. Ale obejdete se i bez nich. Každý to dělá jinak, každý si to užívá jinak. Sepsal jsem jen pár rad a tipů, jak to většinou dělám já. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Pavel ADAM (QA/TestAutomation) 21.12.2022 v 9.30

    Mate tu drobny „bug“:
    URL:
    https://bushcraftportal.cz/2022/12/krakenova-zimni-vybava/?utm_source=ecomail&utm_campaign=2022_12_21_bonus&utm_medium=email&utm_term=11847&ecmid=11832
    ———-
    hlaska:
    Warning: Use of undefined constant style – assumed ‚style‘ (this will throw an Error in a future version of PHP) in D:\Sites\web_8509840000305886941292941\www\wp-content\themes\bushcraftportal_responsive\single.php on line 41
    ————————–
    Datum a cas reportu: 2022-12-21 / 10:30

    =================================

Zanechat komentář