Dnes se podíváme zpátky do minulosti na retro stolní vařič na líh. Ano, stolní vařič, který pokud si dobře pamatuji, používala moje babička. Ale také jsem ho viděl na několika čundrech.

Jak ale píšu, jedná se o stolní a né turistický vařič. Již nějaký čas testuji několik produktů od firmy Meva, která kdysi vyrobila i tento kousek. Jistě ho spoustu lidí má na půdě nebo v garáži. 

Někdo třeba neví, jak se používá, a tak jsem si říkal, že neuškodí kratší článek.

Tělo vařiče, tedy nožičky a nosná konstrukce, je ze smaltovaného plechu. Zbytek, tedy trubičky, hořák a nádobka na líh, z mosazi.

Použití

Do nádobky nalijete líh, já používám líh do biokrbů. Nádobku je potřeba zavřít víčkem.

Uvnitř hlavní trubičky je něco jako drátěnka (ale dával se tam i azbest), ve které prosakuje líh až do hořáku. 

Když povolíte ventil, tak líh začne kapat na mističku. Stačí dvacet kapek, které pak zapálíte a necháte hořet. Po chvilce líh vyhoří a zároveň nahřeje trysku hořáku. 

Pak už jen povolíte ventil znovu a vařič hoří. Ano, dá se trochu regulovat, ale není to nic precizního. Vařič hoří jasným plamenem. Když je absolutní ticho, tak slyšíte, jak si lehce pobafává.

Když otočíte ventilem pro zavření, tak přerušíte přívod paliva a vařič zhasne. 

Na takovéto domácí uvaření kávy nebo čaje na pohodu to stačí. Při svíčkách to má skvělou atmosféru. Ale do batohu to moc vhodné není.

Baňka na líh nemá pevný uzávěr, a tak by Vám líh vytekl a těch nevýhod je víc. Rozměr, váha apod.

Je to prostě retro kousek na chalupu nebo do srubu.

Na závěr přidám návod, který jsem našel na netu, i dobové kartičky s tímto vařičem.

To je vše, takové krátké ohlédnutí za retro kouskem. 

Hezký večer přeje Kraken 

Sdílet

6 komentářů

  1. Jo, starý lihový vařič, to je klasika. Samozřejmě do batohu to asi není úplně dobrá volba 🙂 ale do chatky nebo do srubu, prostě paráda. Ten svůj jsem koupil v bazaru za pětistovku. Navenek se tvářil dobře, ale fungoval mizerně – plamen velmi kolísal. Pak jsem přišel na to, že vevnitř v dlouhé trubičce chybí takový drátek s namotaným provázkem. Stačilo to improvizovaně udělat a teď už vařič funguje na jedničku. Hodně mi tehdy pomohly obrázky a informace z článku https://www.rozpad.cz/download/file.php?id=20722

  2. Super článek pane, mám takový kousek doma ale nejede jak má neboť splynovaci vložka vyrezla. Měl bys nějaký tip jak zbastlit náhradu ? Díky

  3. Zdravím všechny nadšence lihových vařičů. Značka MEVA je naprosto správně ,ale kde se tam vzal název EFFEKT ? EFFEKT je samostatná značka která se vyráběla v Německu výrobce Ernst Hahnel ,pouze jeho bratr Arnošt Hahnel měl filiálku Brandov v Čechách a vyráběl také pod značkou EFFEKT.
    Snad mi to Kraken osvětlí přeji krásný podvečer

Zanechat komentář