Nevím jak u Vás, ale u nás se takovému setu říkalo „ledvina“. Za těch pár let co chodím na čundry, jsem zkusil německou, švýcarskou, švédskou a teď i americkou…ehm, inspirovanou švédskou M40 – vyrobenou pro Pathfinder school, kterému šéfuje Dave Canterbury. 

A na tuhle nerezovou sadu se dnes mrkneme. 

Jako garde bude téhle sadě dělat moje letitá ledvina, která sloužila ve švédské armádě. Před pár lety jsem ji dal na polici a teď jsem ji vytáhnul na světlo. Ta moje sada je hliníková a i závětří je hliníkové. Tenkrát jsem sadu koupil i s lihovým vařičem a nádobkou na líh. 

Roky jsem ji nosil a vařil v ní jak na lihu, tak i na ohni. Potom jsem si závětří předělal na vařič dřívkáč.

Jenže hliník nemá ten žár moc rád a tak se mi to různě pokroutilo. I tuhle moderní nerezovou verzi na dřívkáč předělám. Ale to si nechám až na jindy. 

Popis: 

Set na vaření PATHFINDER PFM40 Cook Set vychází ze švédské sady M40 a verzí vycházejících z tohoto setu. Skládá se ze závětří, ledviny s madlem a háčkem a také víčka – pánve.

Závětří má řadu dírek ve spodní části, kterými proudí dovnitř vzduch a zásobuje plamen vařiče kyslíkem. Jsou zde dvě skládací pacičky, které nám určují ideální vzdálenost nádoby od vařiče. Celý set je pěkně stabilní. 

Hlavní nádoba má objem cca 1450 ml, když se budete hodně snažit, nacpete do ní o cca 100 ml víc, ale už budete bryndat kolem. 🙂 

Je zde drátěné madlo a posuvný háček. Takže ji můžete zavěsit nad oheň několika způsoby. 

Pánvička neboli víčko má objem 550 ml a má skládací madlo. Na tom madélku najdete dva D kroužky, do kterých můžete nasunout klacek, a tím si prodloužíte manipulační prostor a nepopálíte se. 

Celý set se dá poskládat do závětří. Váha celého setu je 960 gr. 

Jojo, je to celkem velká váha, ale získáte nezničitelnou sadu, která vám umožní vařit, smažit i péct na lihovém vařiči nebo i na ohni. 

Pokud budete vařit na ohni, budete se potýkat s faktem, že nádobí bude očouzené. Kdysi mi můj kamarád udělal obal na starou sadu a říkám si, zda bychom něco takového také nemohli udělat. Uvidíme. 

Když budete chtít sadu vyčistit, postačí vám hadřík, trocha vody a popel z ohně. Nebo jen obyčejná ocelová vlna, která se právě na takové čištění používá.

Minusy

Hlavním minusem bude asi cena. Co jsem tak sledoval diskusní fóra, cena téhle sestavy je dost vysoká, ale pokud ji budete používat často, vyplatí se. Druhý minus je váha. Kilová zátěž je dost, ale zase někdo kdo nejede ultralight a chce nerez, neudělá chybu. 

Třetí minus, který zmíním, jsou ostré hrany na okrajích nádob i závětří. Je to způsobem výroby i tím, že je nerez tenký. Není zde zahnutý rantl, ale ostrá hrana od střihu. Za dvě minuty to máte sražené jemným smirkovým papírem. 

A poslední minus. Madlo pánvičky – víčko je přinýtované hliníkovým nýtem. Rozdíl v pnutí při vysoké teplotě udělá to, že se zde začne nýt malinko uvolňovat. Stačí jen občas lehce přiklepnout, tedy rozklepat nýtek. 

Plusy

Velká, odolná sada, která se nebojí ohně ani hloubení zákopů. 🙂 Ano, musel jsem s ní zkusit i hrabat hlínu. Závětří se dá lehce předělat na dřívkáč. Tahle nerezová sada je podstatně odolnější než hliníkový originál. Ano, dělala se i nerezová sada, ale těch už moc není.

Závěr. 

Jsem moc rád, že se dělá pokračovatel švédské sady M40. Byl to povedený kus nádobí, který i nadále může mít na čundrech svoje místo. Někoho odradí minusy, které jsem zmínil. Ale i přesto, se jedná o povedenou sadu. 

Já si ještě předělám to závětří na dřívkáč a jistě ho v nějakém videu ukážu. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Na vyčištění začouzeného nádobí se výborně hodí přeslička. Budete překvapeni, a to velmi mile. Jen aby tam byla!

Zanechat komentář