Tuhle blbinku používají vojáci při pochodu jako počítadlo kroků. Je několik systémů, ale já používám dvojkroky.

Tedy jeden můj krok má bez zátěže 70 cm a dvojkrok 140 cm. Pokud jdu se zátěží v náročnějším terénu, tak můj krok je cca 50 cm a dvojkrok tedy 100 cm. 

Každý si udělá svůj systém, aby se mu to dobře počítalo. 

Na počítadle kroků je devět korálků (jednotky) a za uzlem 4 korálky (desítky). Udělám dvojkrok a posunu jeden z devíti korálků a potom zase a zase, až posunu poslední devátý a místo desátého posunu jeden ze čtyř, co je za uzlem. Heeej, to se nedá psaným textem vysvětlit. 🙂 

Ale rozumíme si ne? Když bude dvojkrok jeden metr, tak mám posunutých devět korálků, takže jsem ušel devět metrů a při dalším dvojkroku posunu jeden ze čtyř samostatných korálků a mám našlapáno deset metrů. Lepší? 🙂 Nebo každý korálek bude deset metrů, a tak dále. Záleží jaký si uděláte postup a co chcete krokovat.

Tyhle krokoměry se dají samozřejmě koupit. Ale většinou jsou zelené, a když počítadlo někam položíte, tak ho už nenajdete.

Proto jsem si na internetu objednal svítící korálky. U nás na e-shopu tenký paracord a šup vyrábět. Chtěl jsem malé korálky, a tak jsem musel i středovou dírku projet vrtáčkem a to mě zdrželo. Jinak se to dá vyrobit do minuty.

Pokud použijete reflexní šňůru a svítící korálky, tak můžete celé počítadlo použít jako reflexní prvek na batoh nebo na šňůru u přístřešku, aby se kolega neuškrtil na šponovacím laně. 

Pokud bude potřeba, můžete počítadlo rozebrat a svítící korálky použít na značkování trasy, nebo jako návnadu na Survival past na ryby nebo ptáky. 

Prostě multifunkční věc.

Mrkněte i na video, kde je to lépe ukázané. 

Mini a micro paracordy koupíte zde a korálky musíte pohledat na netu.

Hezký večer přeje Kraken 

Sdílet

1 komentář

  1. Píšeš: Udělám dvojkrok (1m) a posunu jeden z devíti korálků a potom zase a zase, až posunu poslední devátý a místo desátého posunu jeden ze čtyř, co je za uzlem.

    Dle výše uvedeného Tvého textu tedy co korálek to metr a poslední dvojkrok posuneš jeden ze čtyř, tak by to mělo být celkem 10 metrů.

    Následně píšeš: Když bude dvojkrok jeden metr, tak mám posunutých devět korálků, takže jsem ušel devadesát metrů a při dalším dvojkroku posunu jeden ze čtyř samostatných korálků a mám našlapáno sto metrů.

    Možná jsem to blbě pochopil nebo jsme měl ve škole jinou matiku, kolik je tedy jeden korálek metrů při dvojkroku o délce 1 m??

Zanechat komentář