Dámy a pánové, kluci a holky, je to tady. I v roce 2024 budeme pokračovat se sérií kurzů na téma Bushcraft a Military.

Díky změně místa konání kurzů můžeme nabídnout víc termínů. Ty najdete zde. 

Jaké kurzy nabízíme? 

Největší zájem je o kurzy s tematikou Bushcraft, neboli zálesáctví. Tím nechci říct, že by Military Survival kurz byl nějak pozadu, ale na Bushcraftové kurzy se vejde víc lidí a jsou plánované na pohodu.

Témata jsou Oheň, Přístřeší, Voda a potrava, Seznámení s Bushcraftem a Rodinný speciál. Pak tu máme ještě zmiňovaný Military Survival kurz. 

Co se na kurzech děje? 

Oheň

Téma ohně je jasné, rozebíráme rozdělávání ohně na všechny myslitelné způsoby. Bavíme se i o bezpečnosti a zákonech. Zkusíte si oheň vykřesat (ocílka a pazourek) nebo vyvrtět za pomocí tření dřev (bowdrill, handdrill). 

Velký důraz je kladen na bezpečí používání ohně, na jeho hašení a opuštění místa, kde se oheň dělal. 

Naučíte se najít si suchý materiál na oheň v přírodě. Zjistíte, jak ho vytěžit, upravit a uchovat pro pozdější použití. 

Budete stoprocentně ovládat svůj nůž a firesteel a budete odjíždět i s nějakým tím puchýřem na rukou.

Přístřeší od A do Z. 

A to od plánování trasy, přes výběr místa, až po stavbu přístřeší z přírodních i nesených materiálů. Od teorie k praxi. Mrkneme na jednotlivé druhy přístřešků, na způsob jejich stavby, a také na různé druhy uzlů. Prostě budete umět postavit kdekoliv, cokoliv. 🙂

Voda a potrava

Původně to byly dva samostatné kurzy. Teď nově budou spojeny v jeden. Voda je potřebná k životu, a kde je voda, tam je i něco k jídlu.

Z tohoto důvodu jsem je spojil v jeden den. Ten den bude náročný a nabitý informacemi i praktickými ukázkami.

Zjistíte, kde hledat jídlo, i nějaké najdeme a zpracujeme. Najdeme vodu a upravíme si ji, aby byla poživatelná. Naučíte se najít, poznat a využít desítky rostlin a živočichů. Prostě na tomhle kurzu nebudete trpět ani hlady a ani žízní.

Seznámení s Bushcraftem 

Zde se dozvíte vše, co se týká vybavení pro pohodlný pobyt v přírodě. Jak si naplánovat trasu, jak se zabalit.

Co vzít a co naopak nebrat. Probereme zde všechna témata. Tento kurz by měl být shrnutím pro lidi, kteří vůbec netuší, jak vyrazit do přírody.

Je to základní kurz a po něm můžete své zájmy a dovednosti rozvíjet v dalších kurzech jako je Oheň, Přístřeší, Voda a potrava.

Rodinný speciál

Tento kurz je určený pro rodiče a děti. Od každého tématu je zde ukázáno něco málo. Děti si zkusí s rodiči pracovat v týmu, ať už při práci, vaření či soutěži.

Ukázky jsou prokládané různými aktivitami, jako je střelba z foukačky, vzduchovky, luku. Nebo manuálními dovednostmi práce s nožem nebo křesadlem.

Je zde i nějaké společné vaření jídla. Prostě zkouška dovedností všeho druhu. Tento kurz by měl rodinné příslušníky spojit v jeden skvěle fungující tým. 🙂

Military Survival

Zapomeňte na Bushcraft a jeho klid a pohodu. I když na tomto kurzu využijete všechny dovednosti z předchozích kurzů, tak tento je jiný.

Je trošku víc šmrncnutý Military survivalem. Budete mít hlad, bude Vám zima, budete zpocení, moc se nevyspíte a věřte mi, že tento zážitek bude intenzivní.

Nebojte, každý přežil. Něco se zde naučíte, zkusíte si jiné způsoby rozdělávání ohně, finty ohledně pozorování, topografie a pohybu v terénu. Vyspíte se bez spacáku a karimatky jen pod alufolií, a také si užijete noční přesun dle Vašeho nakresleného plánku. Prostě trochu Military zábavy. 

Kde se kurzy konají?

Všechny kurzy, které lektoruje Tomáš KRAKEN Krákora, se konají na soukromém pozemku kousek od Konstantinových Lázní v západních Čechách, konkrétní místo bude upřesněno zájemcům mailem.

Kromě Military Survivalu, se nocuje na vlastním chráněném tábořišti. Je zde pitná voda, kadibudka a parkování aut je cca 80 metrů od tábořiště. Můžete si zde nabít mobil nebo foťák, a když budete dostatečně rychlí, tak i jednu čárku signálu ulovíte. 🙂 

Je zde možné legálně tábořit, rozdělávat oheň a věnovat se naplno všem nabízeným aktivitám.

Pokud to máte na kurz daleko, můžete dorazit třeba o den dříve a přespat na tábořišti. To je potřeba domluvit předem. Stejné je to i po kurzu, pokud končí kurz v 18 hod a nechcete cestovat večer, můžete přespat do rána na tábořišti. 

Velkou výhodou je dostupnost vlakem nebo autobusem, zastávka je cca 2 km od tábořiště. 

Do každého kurzu je plánovaná i potulka po okolí s výkladem k danému tématu. Chvilkami se jde náročnějším terénem, ale nebojte zvládnul to i klučina o berlích. 

Pokud se na kurz přihlásíte a náhodou Vám do toho něco vleze a nebudete moct přijet, tak se nebojte, o svoje peníze nepřijdete, stačí se s námi spojit a vymyslíme, co dál. 

Snažil jsem se popsat vše potřebné do článku. I jsem o kurzech povídal ve videu. Fotky Vám jistě hodně napoví, ale pokud máte další dotazy, napište na kraken@bushcraftshop.cz nebo zavolejte na 607 541515, pokud budu nedostupný, jsem asi někde v terénu a ozvu se až dorazím na signál. 

Podrobnosti ke kurzům, termíny a ceny najdete zde v odkaze. 

Děkuji za pozornost a uvidíme se v lese 

Ahoj Kraken

Sdílet

Zanechat komentář