V dnešním článku se podíváme na zoubek třem nožům od Mory. Mají mnoho společného. Vyrábí je švédská továrna na nože Morakniv. Pochází z edice Ash Wood, mají kožená pouzdra, fulltang konstrukci, tmavou čepel a světlé jasanové rukojeti. 

Tuhle edici uvedla Mora letos v březnu na veletrhu IWA 2023. Report z výstaviště jsem již udělal a odkaz máte zde.

Hned po veletrhu jsem se k nožům dostal a od té doby je střídavě zaměstnávám při lesních toulkách. 

Tyhle nože vzbudily mezi fanoušky nožů velké pozdvižení, a to hlavně kvůli mlžení výrobce ohledně oceli, ze které jsou vyrobeny a také díky vyšší ceně.

Trošku jsem se na toto téma rozpovídal ve videu. Mrkněte zde.

Představíme si je jednotlivě. Každý nůž má totiž svůj příběh, jak vzniklo jeho jméno. 

Morakniv Finn

Příběh Finna

„První uznávanou továrnu na výrobu nožů založil v roce 1870 Finn – Anders Andersson. 

Mekaniska Fabriks AB původně vyráběla šicí stroje.
Finn-Anders Andersson se narodil v roce 1848 v rodině hodináře a měl přirozený talent pro inženýrství. Už ve svých dvaceti letech přišel na to, jak v otcově dílně vyrábět nože, ale polotovary nožů musel nosit do sedm kilometrů vzdálené brusírny. Legenda praví, že se ho jednou zeptali, jestli už není čas pořídit si kolo. Se zábleskem v oku odpověděl, že to by asi neunesl.“

Z téhle trojice je to nejmenší kudlička s tmavou čepelí a světlým dřevem na rukojeti. Celková délka 189 mm, délka čepele 87 mm. Tloušťka 2 mm. Váha nože 124 g a váha s pouzdrem 224 g.

Konstrukce fulltang, materiál čepele recyklovaná švédská nerezová ocel. Černěná povrchová úprava čepele. Střenky z jasanu, které jsou prošroubované a závity zalepené lepidlem.

Kožené pouzdro je šité se závěsem spíš na krk nebo na knoflík. Aby nůž nevypadl, tak je v pouzdře zajištěný drukem. 

Nůž sedne do ruky spíš holkám nebo dětem. Né, že by se držel špatně, to ne, ale je prostě menší. Do mojí ruky sedí lépe ty dva větší modely Wit a Lok. 

Když sevřete tenhle nůž do ruky, tak ucítíte, že jsou dřevěné střenky o trochu menší, než je čepel. Je to nezvyklé, mně to nevadí. Do ruky to nedře a vlastně to vypadá zajímavě. Tenhle přesah má každý nůž z edice Ash Wood. 

Čepel je pěkně tmavá. Není to žádná barva, je to hladký, lesklý a velmi odolný povrch. Vypadá to v kombinaci se světlou rukojetí skvěle. 

Horní hrana je ostrá, dá se s ní vykřesat jiskra na firesteelu, ale lepší jiskry dělají hrany na těch větších nožích. Ty mají dokonce horní hranu lehce zbroušenou. Zde na Finnu je i hrana potažená tmavým povlakem. 

Finn je malá šikovná kudla, která se v táborové kuchyni neztratí. Zvládne přípravu jídla, ale nebojí se ani štípání a přípravy třísek. Na sekání se moc nehodí, krátká čepel a malá váha z něj dělají spíš příruční nožík než sekáč. 

Morakniv Wit

Příběh Wita

„Wit-Anders Eriksson pracoval jako nástrojář v továrně na nože Frosts Knivfabrik ve městě Mora. Byl zručným řemeslníkem a byl známý svým smyslem pro tvar a zájmem o design nožů. Podílel se na vzniku nožů Wit-Anders a ovlivnil celou generaci nožířů a výrobců nožů ve městě Mora. Jeho vzácný zájem o design a inženýrství později vyústil v řadu krásných, ručně vyráběných nožů z březového dřeva. Přestože výroba byla velmi malá, dokázal svou rodinu uživit po zbytek života.“

Použité materiály jsou stejné jako u menšího brášky. Celková délka nože 213 mm, délka čepele 103 mm a tloušťka 2,5 mm. Hmotnost nože je 193 mm, s pouzdrem 293 g.

Konstrukce fulltang, materiál čepele recyklovaná švédská nerezová ocel. Černěná povrchová úprava čepele. Střenky z jasanu, které jsou prošroubované a závity zalepené lepidlem. Kožené toulcové pouzdro s průvlekem na opasek a s otvorem pro zavěšení na knoflík nebo speciální prodlužovací závěs.  Ten najdete pod názvem – Závěs na opasek MORAkniv Dangler 10 pro řadu nožů Ash Wood 14123.

Já ho v testu měl. A vlastně ho nepotřebuju.

Každopádně si díky tomuto závěsu můžete posunout pouzdro o kus dolů, aby vám nepřekážel při nošení batohu nebo dlouhého kabátu.

Tenhle nůž mi sedí v ruce velice dobře. Je tedy pro menší i pro větší ruku. U špičky nože je naznačené falešné ostří a dělá to pěknou designovou třešničku na dortu.

Horní hrana čepele má výrazné zbroušení a skvěle se s ní škrtá o firesteel. Nůž dobře sedí v ruce a skvěle padne do pouzdra. No, prostě ideál.

Morakniv Lok 

Příběh Loka

„Dalším Andersem, který na počátku 20. století hledal štěstí v nožířství, byl Lok-Anders Mattsson, který společně s Krångem-Johanem Erikssonem založil továrnu na nože Eriksson & Mattsson’s Knivfabrik. Díky Lok-Anderově vynalézavosti a Krång-Johanovu obchodnímu umu vznikly prosperující podmínky pro společnost, kterou všichni známe pod názvem Morakniv.
Lok-Anders Mattsson se stal legendárním díky svému zvláštnímu technickému talentu již za svého života. Místní obyvatelé ho viděli, jak chodí do své dílny s přesným měřením mezi rukama, aniž by skutečné měření ztratil. Takový prý byl, a navzdory své absurditě se o něm říkalo, že byl překvapivě přesný.“

Lok je největší z trojice nožů. Klidně bych řekl ideální nůž na přežití. Sice je jen o kousek delší než bráška Wit, ale má silnější čepel, je pocitově těžší a dává uživateli větší jistotu při tvrdších činnostech. 

Celková délka nože je 227 mm, délka čepele 109 mm. Tloušťka čepele je 3,2 mm. Váha nože 233 g a váha s pouzdrem 335 g.

Díky větší váze a delší čepeli máte pocit, že už si k noži můžete dovolit víc. Ovšem stále je to menší kudla, není to ani žádný sekáč ani štípací klín. Ano, zvládne toho z této trojice nejvíc, ale stále je třeba myslet na to, že je to příruční nůž. 

Všechny tři nože mají fulltang konstrukci a scandinávský výbrus. Hádal bych se, ale myslím si, že je na ostří miniaturní fazetka, a to na všech třech kusech.

Každopádně nerezovka je skvěle tepelně zpracovaná a dlouho si „drží“ jedovatost. Když nůž neholil, tak jsem ho jen obtáhnul na prkénku s kůží a brusnou pastou a hned byl zase jedov

atý. Až jsem Moru podezíral, že to není nerezovka ale uhlíkovka. Po téhle zkušenosti je mi vlastně jedno, co přesně za typ oceli je použito.

Důležité jsou pro mě řezné vlastnosti a ty jsou skvělé. Pokud bych si měl vybrat jen jeden, tak bych zvolil Lok, tedy největší z nich.

V edici Ash Wood je ještě jeden nůž se širokou a tenkou čepelí, ten je spíš kuchyňský.

Nebo ještě lépe se hodí do táborové kuchyně, a na ten se koukneme až v jiném článku.

Plusy

Designově promakané nože. Moc hezký kontrast tmavé čepele a světlé rukojeti. Ať chceme nebo ne, tak jsou na oko moc pěkné. Tohle se povedlo. Kvalitní zpracování oceli a super výbrus plus dlouhá trvanlivost ostří. 

Mínusy

Pro někoho bude nepřekousnutelná cena a neznámé označení oceli. Mně vadilo jen pár drobností, např. u malinkého nože je velice těsné pouzdro.

Nůž se do něj musel silou natlačit, aby šel zapnout druk. A někdy se stalo, že špička nože malinko projela pouzdrem. Zranil se mi tak člověk na kurzu. Tohle je velká chyba. Pouzdro na střední nůž je super, a na ten větší nůž je pouzdro volnější. Nůž v něm drží jen lehce. 

Jsou to drobnosti, někoho to může odradit, a jinému to nevadí. Ani jeden nůž nemá vadu, která by bránila tomu nůž na 100% používat. 

Potěšila by cena o cca 1 500,- Kč menší, ale to si musí zhodnotit výrobce, jak dobře či špatně cenu nastavil.

Pokud jste fanoušci Morakniv, vřele doporučuji podívat se na prodejny v Praze nebo v Šumperku a uvidíte sami, jaké pocity budete z těchto nožů mít. 

Report z návštěvy Morakniv

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář