Voskované plátno, kvalitní kůže a mosazné doplňky, to vše najdete na novém batohu z naší dílny v Šumperku. 

Měl jsem možnost ho pár týdnů nosit, pak jsem ho předal Skoťákovi, ten ho užije víc než já, a také se k němu RUKSAK lépe hodí. 

Mrkneme se na popis batohu, který jsem si půjčil z našich stránek a potom i na moje osobní dojmy z tohoto batohu. Jdeme na to…

Všestranný, ultimátní a osobitý styl pro každého, kdo potřebuje dostatek prostoru, kdo má rád poctivé a kvalitní materiály. RUKSAK – větší batoh perfektně držící tvar je pro opravdové fajnšmekry. Je vhodný jako batoh do města, ale nejlépe se cítí v přírodě, pro kterou byl stvořen.

„RUKSAK JE KUS POŘÁDNÉHO BATOHU, KTERÝ VÁS PŘEŽIJE – ŽÁDNÝ RÁDOBY MÓDNÍ VINTAGE HADR.“

Klíčové vlastnosti:

  • Batoh je kompletně vyroben ze stanovky s hydrofobní a tužící úpravou a následně ošetřen WAXED technologií hloubkového voskování, díky čemuž je velmi odolný vodě i špíně.
  • Voskování dodává batohu osobitý vzhled a styl. Vedle stanovky byla použita 100% hovězí kůže doplněná o mosazné přezky a nýty.
  • Batoh je tvořen celkem 3 kapsami, jednou hlavní a dvěma menšími v přední části uzavíratelnými koženými řemínky (každá o objemu cca 1,5 l). Mezi těmito kapsami je další průvlečná kapsa vhodná na vložení sekery.
  • Hlavní komora batohu je uzavíratelná pomocí dvou popruhů/řemenů a přezek a obsahuje ještě malou vnitřní kapsu.
  • Na přední straně batohu je menší kapsa na ZIP sloužící k uložení drobností. Víko je tvořeno tak, aby byl batoh praktický, ať už jako menší denní batoh, stejně tak jej lze nacpat až po vrch a využít potenciál přetaženého víka.
  • Nechybí polstrovaná záda i ramenní popruhy. Batoh je připraven pro použití s bederním pásem.

Konstrukce batohu:

  • Hlavní část batohu je tvořena velkou hlavní kapsou. Tato je doplněna o menší organizér na cennosti a drobnosti. Organizér zdobí kožený MADE IN patch, který lze využít jako poutko například pro karabinu.
  • Velká kapsa lze pohodlně stáhnout, a tím uzavřít pomocí kožené brzdičky.
  • Víko batohu kryje batoh a je variabilní při různém naplnění. Vnější část víka je zdobena koženým logo patchem.
  • Pevné uzavření batohu je řešeno pomocí dvojice koženého popruhu/řemene doplněného o mosazné spony.
  • Na přední straně batohu naleznete také prostup pro umístění sekery apod.
  • Obě boční strany batohu jsou opatřeny šesti kovovými očky pro snadné upevnění popruhu pro připevnění karimatky, spacáku a dalšího vybavení.
  • Na obou bočních stranách jsou stahovatelné kapsy.
  • Pro další způsob uchycení příslušenství k batohu slouží 2 řady MOLE/PAMS popruhů na každé straně.
  • Dvě menší přední kapsy o objemu cca 1,5 l mají kožené klopy a kožené stahovací řemínky.
  • Polstrovaná záda i ramenní popruhy zajištují pohodlné nošení batohu.
  • Batoh je připraven pro použití s bederním pásem, který je možné zakoupit společně s batohem za zvýhodněnou cenu.

Technická specifikace:

  • Rozměry:
    • Výška: cca 50 cm
    • Šířka: cca 28 cm ve spodní části / cca 40 cm v horní části
    • Výška komínu: výška lze zvýšit o cca 16 cm na výšku
    • Hloubka: cca 16 cm / až cca 25 cm vč. vnější přední kapsy
    • Přední kapsa (rozměry): cca 300 x 200 x 90 mm
  • Hmotnost: 2400 g
  • Objem: cca 35 – 45 l
  • Materiál:
    • Stanovka s hydrofobní a tužící úpravou, a hloubkovým WAXED voskováním
    • 100% hovězí kůže
    • mosazné kování

Záruka 24 měsíců + pozáruční servis

Moje dojmy z užívání:

Rozkaz zněl jasně, batoh otestuj, ale neznič 🙂 dostane ho Skoťák. Tahle řeč mne zasáhla, copak já jsem někdy něco zničil? Ok, asi mají pravdu.

K batohu jsem se choval velmi slušně. Netahal jsem v něm dřevo do kamen ani kameny na skalku. Nezapřáhnul jsem ho za auto a podobné věci, které jsem dělal při testu odolnosti našeho prvního šitého produktu, tedy batohu Zálesák.

Klidně mrkněte na tento článek.

Do batohu jsem si zabalil běžné věci na kempování, spacák, plachtu, bivak a vaření. Každý den jsem ho hodil na záda a šel vyvenčit psy do okolních lesů. Zrovna bylo dost sněhu, a tak to mělo super atmosféru. Jednou mrzlo, podruhé bylo tepleji, mohl jsem si batoh zkusil nosit více oblečený i relativně nalehko. 

Na zádech sedí velmi dobře. Řekl bych, že je to dost podobné jako u jiného voskovaného batohu z naší dílny a to u batohu Vandrák, který tedy u mě dostává neskutečný kouř. Mrkněte na video.

Záda jsou polstrovaná, ale voskované plátno tomu dodává pevnější ráz. Celkově to plátno v chladu dodává jakoby plechový nádech. Drží tvar a vypadá bytelně, jak už se psalo o kousek víš, není to hadr. Nejen, že dobře sedí na zádech, ale i když ho sundáte a hrabete se v něm, drží tvar a dobře se nakládá i vykládá.

Popruhy jsou tvrdší, ale netlačí, jak by se někomu mohlo zdát. Doporučuju si ho nechat naložit a hodit na záda. Věřím, že 80% lidí bude sedět dobře.

Co je horší je nastavení popruhů. To se děje klasickým koženým řemínkem a přezkou. Když ho budete mít na zádech, tak to asi nenastavíte. Takže nahodit na záda, zkusit, sundat, dotáhnout a tak dokola, dokud nenajdete ideální polohu. Při nastavování batohu, tedy popruhů, procvičíte svojí psychickou odolnost. No a pak při nošení i tu fyzickou, batoh váží 2,5 kg a to rozhodně není málo. Není to pro gramaře a ultralajtisty. 🙂 

Zas na druhou stranu Vás i nás tenhle batoh přežije. 

Na zádech je i průvlek na bederák, který si můžete dokoupit. Osobně ho nepoužívám ani u Vandráka, ale nosím ho samostatně jako opasek.

Když se na batoh podíváte, má spoustu kapes a kožených doplňků. Kůže je už z výroby impregnovaná, ale po čase je lepší pořídit nějaký kondicionér na kůži, třeba tenhle od Festovních věcí.

Samotné plátno stačí jen vlhkým hadrem utřít a nechat být. V létě až bude teplo, tak se vosk v plátně povolí a batoh se zatáhne. Není potřeba žádná speciální údržba nebo dodatečné voskování. 

Plátno si sami v Šumperku voskujeme na mašině vlastní výroby. Jedná se o opravdu hloubkové voskování. 

Na bocích batohu jsou dvě otevřené kapsy třeba na US lahev i s pítkem. Dvě hlavní kapsy batohu jsou překryté koženou chlopní. Batoh tak dostal jiný šmrnc. Kolega Thom na tomto batohu pracoval skoro rok, a padlo na něj několik prototipů. Tenhle finální batoh, má poměr voskovaných a kožených částí tak akorát. Vypadá to v celku moc pěkně.

Některé vybavení umí být nejenom praktické, ale dělá radost nejen svému uživateli, ale i někomu koho potkáte. A tenhle batoh Vás umí seznámit s lidmi okamžitě.

Kvalitní materiály a ruční práce na dílně v Šumperku jsou cítit z každého kousku batohu. 

Doporučuju podívat se osobně na prodejnu v Praze nebo v Šumperku.

Ač nerad, tak jsem se batohu RUKSAK vzdal a po testování jsem ho poslal dál. Ke mně se hodí moderní batohy. A myslím, že na Skoťákovo zádech bude dělat větší parádu. Občas se fotky z obchůzek mého kolegy v kiltu objeví na Facebooku, tak mrkněte. 🙂

I když batoh vypadá jako designový retro kousek, tak mi věřte, že se jedná o praktický, funkční a velmi odolný batoh.

Když otevřete horní víko, a dostanete se dovnitř, tak můžete do obřího pytle nakládat vybavení, jak je libo. Do venkovních kapes dáte drobnosti, a ještě můžete díky průvlekům připevnit materiál z venku, a to z boku, zezadu, z vrchu i pod batoh. Pod batoh doporučuju přídavný válec, do kterého se vejde třeba hamaka a náhradní oblečení nebo spacák. Najdete ho na e-shopu pod názvem Bedroll

Jak vidíte, batoh se dá dost ověsit, a je pak na každém, zda to tak rád nosí anebo ne.

Trošku jsem se rozepsal, ale tenhle batoh si to zaslouží.

Mrkněte také na video, protože psaný text není takový jako ukázaná. Za mě velmi kvalitní, propracovaný, odolný a moc pěkný batoh. 

Díky za pozornost a přeju hezký den. Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář