Ahoj, v dnešním článku Vám dám tip na pár chutných rostlinek a také na jednu zajímavou knihu.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/4ca414dd-4b3b-4383-b980-2b07be17dc6d-768x1024.jpg)
Už nějaký ten týden to venku vypadá na příchod jara a příroda se rychle probouzí.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/2320cd2b-da3c-4d93-8232-a5f4b6175142-1024x768.jpg)
Můžeme už najít celkem dost věcí k jídlu. Dnes se mrkneme na nějaký salátovky neboli zeleninu jako přílohu. Ano, tyto rostlinky se dají využít i na čaj apod., ale dnes nás zajímají jako jídlo.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/de2652c9-362e-4153-917b-253925235daa-768x1024.jpg)
Co tady máme? Kopřivu, bršlici, kokošku, pampelišku, šťovík, ptačinec, pažitku a medvědí česnek.
Tyhle bylinky najdete skoro na každé zahradě, v příkopu u polní nebo lesní cesty, u potoka apod. Je to plevel. Tedy až na pažitku a medvědí česnek.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/a724c3fa-62bd-407a-8149-0cfe49d460e7-768x1024.jpg)
Kopřiva – tu jedinou nedoporučuju jíst syrovou (tedy bez tepelné úpravy). Listy i stonek mají žahavé buňky a nepěkně Vám můžou popálit rty, jazyk a krk. Stačí listy malinko rozžmoulat v prstech, tím porušíte ty buňky a už Vás „nepopajsají“. Ideální je kopřivy malinko spařit. Máte z toho čaj a také připravenou zeleninu na další přípravu.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/ad515703-349e-4333-928d-c8fcc591d868-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/38b8aa10-2c76-41e6-9290-acf9b448bcbe-768x1024.jpg)
Já je jemně nasekám a přidám do míchaných vajíček se špekem.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/1f0ccb68-8abd-4762-b5c3-89de52c57fd6-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/447938cf-8dfd-4f71-8f21-34994660a888-1024x768.jpg)
Pampeliška – drsňáci si pochutnají celoročně na syrových listech, květech i stoncích. Já ji syrovou jím jen dokud nevykvete, pak je na mě moc hořká. Dá se to srazit smažením nebo vařením. Dokud je mladá, tak ji moc rád přidávám do vajíček i do salátů.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/6cd7eb84-ca2b-4b48-96e5-5ae9d04c3445-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/80165acb-268c-416e-9cc3-ba7f23c45088-768x1024.jpg)
Pokud se chcete zbavit hořkosti a máte čas, zakryjte pampelišku plachtou a za tři dny, když ji odkryjete, uvidíte né zelené, ale spíš žluté až bílé listy, které nebudou hořké.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/4e487091-85a0-4885-8315-7c061db38cf9-768x1024.jpg)
Bršlice – jak poznat bršlici, tak tomu jsem se věnoval v jiném článku. Ale držím se zásady, musí vonět jako petržel a listy musí tvořit dvojici kozích kopýtek. Je skvělá syrová do salátů nebo jen tak přikusovat k masu.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/f0d574ec-105a-4486-bc41-c21e2ec97435-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/40fbde4d-c350-4508-82cd-b11362d3d013-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/144e3fa8-2551-41bb-84e7-7844bb1a26d3-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/5a3b7fba-2f8a-4c36-9dca-5606734919c7-768x1024.jpg)
Kokoška – dokud je mladá, okusuju čerstvé kvítky. Vzdáleně připomínají kedluben. Pokud jsou starší a velké kusy, tak zobu jen konce se semínky.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/29b0237d-7f4d-42dd-b79b-53fcfca60c50-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/7fe179f4-4047-4b5c-b098-f25047806d48-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/070a56a6-ff13-4907-8653-e35b797dd95a-768x1024.jpg)
Šťovík – tím dochutím salát, aby měl šmrnc. Nemělo by se to s konzumací moc přehánět. Takže stačí pár lístků.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/6130d620-0cda-44ff-afdb-2adf82b100b5-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/a9edf7a1-984d-47f9-8c95-49bb84cd78d7-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/4ff2b0ca-ac9c-4881-b9c8-90d28661e632-768x1024.jpg)
Ptačinec – tak tady nemusíme se zeleným šetřit. Nemá žádnou nepříjemnou chuť, ani se ho nemůžete přejíst. Skvělá salátovka do nepohody. Najdete ho celoročně, ale na jaře je nejlepší, svěží, křehký a šťavnatý.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/a4e6007a-2c02-4f3d-971b-af27d5d6fcbd-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/96c8efa8-8b39-4659-a89c-2bd0f1bcce7d-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/6bd25266-7f2d-4e57-90c1-1785da65d3c6-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/058c72f6-3dad-4f38-8f5c-f5e2c223fc08-768x1024.jpg)
Pažitka – u nás je jí opravdu hodně, až bych to nazval plevelem. Dávám hooodně trubiček na vajíčka i jen tak do salátů. Pokud potřebuju někam použít i cibulky, tak je stačí vykopat. U nás letos vyrazila už v únoru.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/52e11770-49af-42a4-9b45-1bd1cb32390d-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/7d52e794-45d9-4755-99c3-a0e0e9fb552c-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/8b1a0200-6c00-494f-b310-b980c9df8f87-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/44263b34-bdaa-45b0-99f1-2c4584b1f739-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/64039b8d-f4cd-4b68-823f-167754440ca0-1024x768.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/99acb3e0-8284-4b90-ac8d-ab956fe6c482-1024x768.jpg)
Medvědí česnek – v lokalitě kde se právě pohybuju neroste. To, co jsem našel, jsem zde před dvěma roky zasadil. Takže si jen trošku zobnu a nechám ho rozrůst. Ale v lokalitách na Zbirožsku nebo u Kyselky u KV je ho mraky.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/88e60e72-15fe-4e9b-9de7-8915fb7a2955-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/5e2e7891-8d76-4b68-9af0-f9fca9c2a05b-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/1c9be629-8ede-4edf-845f-7a0907d2b443-768x1024.jpg)
Takže tohle byl můj oběd, špek a vejce z domova, k tomu trochu salátu z hromady plevele a zakysaná smetana. Receptů je mraky, hlavně se toho nebát. Přírodní jídlo chutná vždy a všude.
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/4bbd676e-9440-4484-8b80-0246f3aec3c3-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/965b302a-c280-4a57-8197-d85086a9e4db-768x1024.jpg)
![](https://bushcraftportal.cz/wp-content/uploads/2024/03/8c438c43-5804-428f-97e6-a9d735013091-1024x768.jpg)
Ještě jsem si vzal trošku domů na smoothies – kopřiva a jablíčko, med a voda. Rozmixovat a vypít.
No, myslím, že jsem dnes pro sebe udělal dost. 🙂
Tak dobrou chuť přeje Kraken