Ahoj, v dnešním článku Vám dám tip na pár chutných rostlinek a také na jednu zajímavou knihu.

Už nějaký ten týden to venku vypadá na příchod jara a příroda se rychle probouzí. 

Můžeme už najít celkem dost věcí k jídlu. Dnes se mrkneme na nějaký salátovky neboli zeleninu jako přílohu. Ano, tyto rostlinky se dají využít i na čaj apod., ale dnes nás zajímají jako jídlo.

Co tady máme? Kopřivu, bršlici, kokošku, pampelišku, šťovík, ptačinec, pažitku a medvědí česnek.

Tyhle bylinky najdete skoro na každé zahradě, v příkopu u polní nebo lesní cesty, u potoka apod. Je to plevel. Tedy až na pažitku a medvědí česnek.

Kopřiva – tu jedinou nedoporučuju jíst syrovou (tedy bez tepelné úpravy). Listy i stonek mají žahavé buňky a nepěkně Vám můžou popálit rty, jazyk a krk. Stačí listy malinko rozžmoulat v prstech, tím porušíte ty buňky a už Vás „nepopajsají“. Ideální je kopřivy malinko spařit. Máte z toho čaj a také připravenou zeleninu na další přípravu. 

Já je jemně nasekám a přidám do míchaných vajíček se špekem.

Pampeliška – drsňáci si pochutnají celoročně na syrových listech, květech i stoncích. Já ji syrovou jím jen dokud nevykvete, pak je na mě moc hořká. Dá se to srazit smažením nebo vařením. Dokud je mladá, tak ji moc rád přidávám do vajíček i do salátů.

Pokud se chcete zbavit hořkosti a máte čas, zakryjte pampelišku plachtou a za tři dny, když ji odkryjete, uvidíte né zelené, ale spíš žluté až bílé listy, které nebudou hořké.

Bršlice – jak poznat bršlici, tak tomu jsem se věnoval v jiném článku. Ale držím se zásady, musí vonět jako petržel a listy musí tvořit dvojici kozích kopýtek. Je skvělá syrová do salátů nebo jen tak přikusovat k masu.

Kokoška – dokud je mladá, okusuju čerstvé kvítky. Vzdáleně připomínají kedluben. Pokud jsou starší a velké kusy, tak zobu jen konce se semínky.

Šťovík – tím dochutím salát, aby měl šmrnc. Nemělo by se to s konzumací moc přehánět. Takže stačí pár lístků.

Ptačinec – tak tady nemusíme se zeleným šetřit. Nemá žádnou nepříjemnou chuť, ani se ho nemůžete přejíst. Skvělá salátovka do nepohody. Najdete ho celoročně, ale na jaře je nejlepší, svěží, křehký a šťavnatý.

Pažitka – u nás je jí opravdu hodně, až bych to nazval plevelem. Dávám hooodně trubiček na vajíčka i jen tak do salátů. Pokud potřebuju někam použít i cibulky, tak je stačí vykopat. U nás letos vyrazila už v únoru.

Medvědí česnek – v lokalitě kde se právě pohybuju neroste. To, co jsem našel, jsem zde před dvěma roky zasadil. Takže si jen trošku zobnu a nechám ho rozrůst. Ale v lokalitách na Zbirožsku nebo u Kyselky u KV je ho mraky. 

Takže tohle byl můj oběd, špek a vejce z domova, k tomu trochu salátu z hromady plevele a zakysaná smetana. Receptů je mraky, hlavně se toho nebát. Přírodní jídlo chutná vždy a všude. 

Ještě jsem si vzal trošku domů na smoothies – kopřiva a jablíčko, med a voda. Rozmixovat a vypít. 

No, myslím, že jsem dnes pro sebe udělal dost. 🙂

Tak dobrou chuť přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář