Předloni mě zaujal tenhle produkt, který se na první pohled zdá stejný jako Jerven Hunter, o kterém jsem psal zde, ale Dovrefjell má ještě něco navíc. 

Dnes se podíváme na tuhle horskou deku, jak by se název mohl přeložit trochu důkladněji. Přímé srovnání Jervenu Hunter a Dovrefjellu si nechám až na příští článek. 

Dovrefjell Fjellduk Passipussi 3M Thinsulate je nepromokavá plachta opatřená alu nástřikem z vnitřní strany a z té venkovní je pěkné lesní maskování. 

Uvnitř je zateplení 3M v gramáži 60g/m2 což odpovídá zhruba izolaci letního spacáku. Izolaci zakrývá tenká podšívka. 

Rozměry jsou 204 x 222 mm, po obvodu najdeme dvoucestné zipy YKK. Při zapnutí všech zipů dostaneme bivak rozměru 102 x 222 mm. 

V rozích jsou kovová oka a koženková výstuha. Díky tomu můžete plachtu napnout a nemusíte se bát, že se plachta protrhne. 

Materiál je pevný, celkem odolný, ale pokud si budete někde lehat nebo sedat, dejte pozor na protržení.

Také u ohně si dávejte pozor. Je to prostě umělý materiál a může se propálit od jisker.

Jinak se nemusíte bát ani deště, ani chladu, ani větru. Horská deka Vás ochrání.

Už jsem viděl hodně podobných produktů jak z Norska, Finska a Švédska. Všechny jsou si hodně podobné a podobně fungují. Dovrefjell mě zaujal díky kapuci, která se dá na bivak připnout hned na dvě místa. Jsou tam čtyři druky a dvoje stahování, takže si kapuci můžete přizpůsobit dle potřeby. 

Záleží, zda půjdete s batohem nebo bez něj. Pod Dovrefjell se vejde i velký batoh, a pokud jdete bez batohu, tak si jen změníte styl nošení tohoto vaku. 

Je to praktický doplněk pro všechny lovce, cestovatele, fotografy, pozorovatele, ale třeba i pro vojáky či vojenské odstřelovače.

Tenhle kousek vybavení byl testován a používán nejen Norskou armádou, ale i několika dalšími armádami světa. Seveřani moc dobře vědí, jakou má v drsných podmínkách tahle věcička cenu.

I u nás najde využití.

Párkrát jsem v tom spal na čundrech nebo přežitích, a to jak se spacákem, tak i v oblečení. Není to goretexový bivak, takže člověk se lehce zapaří, ale neprochladne a nezmokne. Čím jsou venkovní podmínky horší, tím lépe se v horské dece cítíte.

Moje děti tuhle věcičku milují. Když je venku ještě zima a čeká se na fleku třeba na jídlo nebo na čaj, tak si do vaků zalezou a jsou v suchu a teple. Zde na fotce je jedna v Dovrefjellu a druhá v Jervenu.

I já jsem často využil horskou deku místo teplého kabátu, jako ochranu spacáku, jako zateplený pozorovací vak, anebo jako závětří s plochou na sezení při vaření a odpočinku v přírodě.

Využití je opravdu široké.

Váha je 1400 g, a dá se díky stahovacímu obalu zabalit do balíčku velikosti spacáku. K dodávanému obalu mám výtku, chtělo by to více stahovacích popruhů. Pak by se dal balíček ještě zmenšit.

Při skladování je důležité nechat deku vyschnout a pak volně složit, aby se zbytečně nemačkala izolace.

To platí i u spacáků a všeho co má nějakou izolaci.

Jinak je vše bezúdržbové, sice po nějakém čase budete chtít podšívku vyprat, ale na pračku zapomeňte. Rozprostřete deku na trávu, namočte a lehce hadříkem očistěte. Žádné ždímání nebo tak, nechte jen volně proschnout a nejlépe ve stínu.

Zde vidíte dvě varianty nošení horské deky. Jedna je klasická, jednoduchá a vzadu je hodně místa třeba na batoh.

Zatímco druhá varianta nabízí více prostoru pro ruce a také snadnější přístup k vestě nebo věcem, které máte v kapsách.

Mám raději tu druhou variantu. V kombinaci s kapucí je to top.

Také rád používám vložku do poncha od Helikonu Swagman roll. Psal jsem o něm zde.

Mám tyhle speciální kousky moc rád. Vždy pro ně najdu využití a v batohu se neztratí. 

S nimi se nemusím bát žádného počasí. Jak se říká na severu, není špatné počasí, jen špatné vybavení. A seveřani moc dobře vědí, o čem mluví.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář