Litina je senzační věc na vaření, ale má jednu velkou nevýhodu. To nádobí je brutálně těžké, nic těžšího už není. 🙂

Kdo jede na gramy, měl by hned 🙂 opustit tenhle článek, jinak ho začnou z těch kilogramů bolet ramena i ruce. 

Vaření v  litině (nebo na litině) má svá pravidla. Stejně i péče o dané nádobí má svá pravidla.

Sice zde budu psát primárně o kotlíku Dutch Ovens, ale vypalování a údržba platí pro veškerou litinu stejně. 

Aby mohl kuchař lépe ovládat teplotu vaření, je tepelná vodivost nádobí jednou z nejdůležitějších vlastností. Pravdou je, že litina vede teplo lépe než nerezová ocel, ale také mnohem hůř, než v kuchyni běžně využívaný hliník.

„Litina skvěle akumuluje teplo.“ Akumulace a rovnoměrné vyzařování, kterému říkáme pěkným slovem „sálání“, je u litiny nejdůležitější výhodou. Rozehřáté nádobí funguje jako pícka a je celkem jedno, že vám oheň hoří nerovnoměrně, nebo že máte litinové nádobí na kraji ohniště. Dobře víme, jak příjemně je u starých litinových kamen, litina na plotně nebo v troubě funguje stejně.

„Litina neobsahuje jedy.“ To je pravda, litina se skládá ze železa a uhlíku a ty jedovaté nejsou. Důvodem, proč se to ale zmiňuje, je přesvědčení, že jiné druhy nádobí jedy obsahují. Tady můžete být v klidu, protože ani staré kempingové nádobí z hliníku bez povrchové úpravy nikoho nezabilo. 

“Litina je nepřilnavá“. Není. Na litině bez tuku ohřejete tak možná plátek chleba, ale jakékoliv smažení nebo pečení je bez tuku nemyslitelné. Proti nepřilnavým pánvím se s litinou zachází úplně jinak. Přírodní (nesmaltovaná) litina má tendenci pokrývat se vrstvičkou zuhelnatělého oleje, který drží na železe jako barva a skutečně způsobuje částečnou nepřilnavost.

Povrch přírodní litiny je potřeba vypéct s vrstvičkou jedlého oleje – tuku, a tu pak pravidelně obnovovat. Dostanete tak trvale mastné nádobí, které ale nemá tendenci připalovat, je vizitkou poctivé údržby a pravidelného používání.

Pokud si pořídíte jakékoliv litinové nádobí, dostanete velice masivní kus nádobí, který se delší dobu rozehřívá, ale potom vydává intenzivní a rovnoměrné teplo, které vede k lahodnějšímu smažení i pečení. Litinová pánev „dává“ nejlepší steaky, protože umožňuje rozpálení na vysokou teplotu (s kvalitním tukem!) a litinové hrnce nebo pekáče zase umožňují dlouhé pečení na nízké teplotě, kdy se maso rozpadá na vidličce a zelenina se rozplyne do šťáv a omáček.

Vypalování litiny

Ideální je vypalovat litinu venku. Děsně to kouří a smrdí. Jsme zálesáci, tak to děláme na ohni. 🙂

Postupů najdete na internetu hodně, pokud to nebudete brát jako rituál, jde to udělat snadno a rychle. Čistou litinu rozpalte na ohni a potírejte vnitřní plochu tukem. Já mám nejraději sádlo. Potřete tedy tenkou vrstvou a sledujte, jak litina mění barvu, tmavne a tuk se vypaluje. Já ještě hadrem utřu spálený tuk a vypaluju ještě jednou, abych se zbavil zbytků. Nikdy neumývejte litinu v myčce… Jinak co? Jinak zrezaví anebo zkoroduje. 🙂

V lese to dělám tak, že po jídle do ní dám vodu, tu ohřeju až začne vařit a pustí se zbytky jídla, pak jen opláchnu a vytřu do sucha. 

Nic není ideální, a tak to do rána chytne lišku, lehce zrezne, ale jen z venku. To pak jen ošetřím tukem. Ano, jsem barbar a někdy je moje litina celá rezavá, ale na funkci to nemá vliv. 🙂

Při troše péče Vám vydrží roky. Mám nějaké pánve a hlavně tyhle hrnce Dutch Oven, na které se už vrhneme.

První hrnec z mojí výbavy má označení FT6.

Kombinace hrnce 5,5 l a pánve 1,5 l – lze použít samostatně. Tato sada nádobí je vhodná pro 4-8 osob.

Objem hrnce: 5,5 l

Objem poklice: 1,5 l

Rozměr: 200 x 365 x 330 mm

Rozměr hrnce: 140 x 365 x 315 mm

Rozměr poklice: 70 x 330 x 315 mm

Hmotnost: 9,5 kg

Hmotnost hrnce: 5,3 kg

Hmotnost poklice: 4,2 kg

Prostě ideální nádobí pro gramaře. 🙂

Tuhle sadu jsme začali používat na akcích a kurzech. Vařilo se v tom maso, pekl chleba, ve víku pizza, ale nejčastěji dělám…no, jak to nazvat… polévku z jednoho hrnce. Něco, jako když vařil pejsek a kočička, ale v mém podání.

Recept 🙂

Kilo a půl masa, dvě kila brambor, kilo mrkve, 3 cibule, pár petrželí, trochu česneku, sůl a pepř.

Každý si to jistě upraví podle sebe. 

Vše nakrájím halabala na kostičky, rozpálím hrnec a orestuju kostky masa, až začnou pouštět šťávu, pak přidám cibulku a smažím do zlatova. Nakonec přidám ostatní ingredience a zaleju vodou až po okraj. Dám nad oheň nebo do ohně. Můžete i nandat lopatkou žhavíky na víko, ale já  to nedělám, abych mohl kontrolovat, jak na tom polévka je a nehrozilo mi, že mi spadne popel do polévky.

Tuhle polévku děláme na kurzech k večeru, když ostatní vyřezávají lžičky a já si jen hlídám polévku. Kdo nemá rád rozvařenou zeleninu, tak jí musí přidat později. Já to neřeším, dělám to vše pohromadě a nikdo si nikdy nestěžoval. A vždy je kotlík prázdný. Nedávno jsem byl i o hladu, protože 5,5 litru polévky bylo pro 15 lidí málo, a tak jsem zauvažoval nad ještě větším hrncem.

Protože i mně to jídlo z Petromaxu chutná, tak jsem si vzal kapesní verzi, takzvanou jednomužnou  variantu s označením FT 0,5

Je jasné, že je to prcek. 

Objem hrnce: 0,56 l

Objem poklice: 0,25 l

Rozměr: 86 x 173 x 139 mm

Hmotnost: 1,74 kg včetně poklice

A tenhle prcek dělá radost mně. Dělám si v tom stejné jídlo jako to, co jsem před chvilkou popisoval, ale menší porci. 🙂

Variant a velkostí je několik, stačí mrknout sem na e-shop.

Mám tyhle nádoby několik let a mám rád vaření v nich. Maso se dá udělat tak, že se rozpadá. Ano, není to úplně do batohu, ale do kempu, do srubu, na chatu, zahradu anebo do obytňáku ideální. Nemusíte mít ani oheň, stačí Vám hromada žhavého dřevěného uhlí na grilování nebo uhelné brikety. 

Sakra, to jsem se rozepsal. Myslím, že jako představení – recenze to stačí. Příště se budu věnovat přímo různým pokrmům. Zaměřím se na jednotlivé litinové nádobí, na pánve, ale třeba také sendvičovače nebo vaflovače. Zimní měsíce jsou na to úplně ideální, tak se máte na co těšit.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář