Tenhle článek by neměl vidět nikdo, kdo hledá ultralight vybavení. Tohle je prostě těžká váha.

Říkal jsem si, že jsem dlouho nenatáčel žádné vaření, a tak jsem si zabalil hračky, naložil je na sáně a vyrazil do tábořiště. 

Vítejte v lesní kuchyni.

Dnes budu vařit v lese celý den a ukážu Vám pár kousků nádobí pro Ne – gramaře. 

Konvice

Horký nápoj se v zimě hodí. Dnes tu mám menší nerezové konvičky, jednu od Stabilothermu a druhou od Muurikka. 

Tyhle dvě jsou z tenkého nerezového plechu a jsou to nejlehčí, co tady dnes mám. Díky širokému spodku a pokličce máte vařenou vodu hned. Vysoké madlo a nalévací hrdlo dělají ze zalévání kafe nebo čaje rituál.

Pokud Vás zajímají konvičky, mrkněte na tenhle odkaz do e-shopu. 

Na kurzy, kde je víc lidí, používám nerezovou konvici od Petromaxu. Ta má dvojité silné dno a dlouho „drží“ nápoj horký. Psal jsem o ní zde.

Na kafe je super konev s percolátorem. To je takové udělátko, které se schovává uvnitř konvice. Odebírá vařící vodu ze dna nádoby a posílá jí trubičkou až nahoru, kde v zásobníku zaleje kávu. Díky tomu, že je zásobník umístěný nad hladinou, se po odstavení kafe přestane luhovat.

V horní části víka je průhledný knoflík, kde můžete sledovat prskající vodu a zjistíte tak, zda už máte kafe hotové nebo ne. Tahle konev je nerezová od Petromaxu, ale mrkněte na další modely.

Pánve

Jooo pánev. Ta se hodí vždycky. Začneme bytelnou pánvičkou od Dave Canterburyho Pathfinder. Ta má dvojité dno, skládací madlo a pokličku. Super na stejky dělané na vařiči i na ohni. Psal jsem o ní zde.

Další je menší lovecká od Stabilothermu. Ta má skládací madlo, není nerezová a musí se tedy vypálit stejně jako litina. Tedy pomazat tukem a dát na oheň. Otřít spálené zbytky a vypalování třeba dvakrát opakovat. Tím se vytvoří nepřilnavá úprava.

Tento postup platí u ocelových i litinových pánví. Ideál je tuhle proceduru jednou za čas opakovat. 

Litinové kotlíky

Petromax dělá tyhle DutchOven v několika velikostech. Psal jsem o nich zde. Z litiny mám nějaké pánve, ale hlavně využívám tyhle kotlíky. Ten větší na kurzech na společné vaření a ten menší občas hodím do batohu.

Z litiny jsou i poslední kousky na vaření. A to gril, toustovač a vaflovač. Je to litina, takže zacházení a vypalování je stejné, jako jsem popisoval v článku o kotlíku DutchOven.

Celá tahle legrace mi zabrala celý den, tedy běhání kolem kamery, stativu, ohně a vaření. 

Ráno jsem měl čaj a tousty se slaninou a sýrem. Pak jsem si dělal vajíčka se slaninou a s cibulí a nakonec polévku s bramborem, masem a mrkví v litinovém kotlíku.

Z fotek to tak nevynikne. Doporučuju se podívat na video a pak třeba do e-shopu.

Pokud máte po přečtení článku hlad, tak si pište, že přesně tohle jsem chtěl.

Jdu si na kamnech ohřát jídlo. Výhoda tohoto nádobí je, že ho využijete i doma na kamnech.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář