Outdoorový kuchyňský nůž z kolekce Ash Wood Outdoor Collection švédské firmy Morakniv pro rok 2023.

Joo, tak tuhle kudlu jsem poprvé na živo viděl v roce 2023 v březnu na veletrhu IWA 2023 v Norimberku.

Zaujala mě, to nebudu říkat, že ne. Když jsem ale zjistil cenu, tak mě zajímat přestala. Za tu cenu mám dva super japonské kuchyňáky. 

Pak přišel z firmy testovací balíček. V něm tři bushcraftové nože ze stejné edice a tenhle kuchyňský sekáček.

O těch třech buškudlách jsem psal tady.

Rombo, takhle se kudla jmenuje, jsem si nechával nakonec. Taky proto, že jsem v lese naučený vše dělat klasickýma nožema a tahle kudla je vyloženě speciál do táborové kuchyně. 

Popis 

  • Délka nože: 200 mm
  • Délka čepele: 99 mm
  • Tloušťka čepele: 2,5 mm
  • Délka s pouzdrem: 215 mm
  • Šířka s pouzdrem 82 mm
  • Hmotnost nože: 150 g
  • Hmotnost s pouzdrem: 197 g
  • Materiál čepele: recyklovaná švédská nerezová ocel
  • Materiál rukojeti: jasanové dřevo
  • Barva rukojeti: přírodní
  • Typ pouzdra: kožené
  • Barva pouzdra: černá
  • Vyrobeno ve Švédsku

Když zapomenu na humbuk kolem ceny, tvaru a nejasného původu čepele, tak se rovnou vrhneme na moje pocity.

Je to nůž. Nůž na test. 

V ruce se drží velice dobře, sice se v mojí středně velké ruce ztrácí, ale úchop je dobrý, jistý a pevný. To je u nože důležitá věc.

Pouzdro je kožené bez závěsu na opasek, a aby kudla nevypadla, je zde pojistka v podobě druku. Pouzdro beru jako ochranné, přepravní. 

Stejně bude kudla odpočívat v košíku, zásuvce nebo v batohu. Né, že by nemohla být i na opasku, ale je to kuchyňák. 

Vypadá jako sekáček, ale není to sekáček. Je to tenká kudla s plochým výbrusem zakončeným fazetkou. Na ostří je opravdu tenký jako kuchyňák. Délka čepele je na kuchyňák malá, tedy to tvrdí 99 % internetových specialistů na vaření. Ano, v kuchyni se hodí delší kudla, moje oblíbené kuchyňské santoku má délku čepele nějakých 180 mm, ale dělal jsem i s 225 mm dlouhou čepelkou. Ale na některé jídlo je délka tohoto nože tak akorát. 

U mě je to hlavně zelenina a sýry, klobásy a slanina. Na tohle je kudla skvělá a musím říct, že mi krájení s tímto nožem přijde snadné a lehké. Tenká čepel, velká plocha a dobrá rukojeť.

V táborové kuchyni ale potřebujete i makat se dřevem. Ano, vím, že mám tenkou kudlu v ruce, a tak jsem opatrný. Naštípal jsem třísky, nařezal chlupatá dřívka a připravil březovou kůru. 

Hřbet nože je hladký, proto jsem se musel s křesadlem posunout až na kraj ostří. A při troše cviku to jde také. 

Plusy

Hezký nůž, co si budeme povídat, je pěkný. Netradiční. Zvlášť u Mory. Zajímavá barevná kombinace, tedy světlé dřevo a černá čepel rozbitá výbrusem. Mně se to moc líbí.

Minusy

Pouzdro se nedá nosit na opasku. 

Vysoká cena. Zbytečně moc vysoká. 

Závěr

Kudla mi zaujala. Rád jsem jí zařadil do procesu. Těším se, až s ní budu zase řezat, ehm tedy krájet. 🙂

Sice se designově nehodí ke kuchyňákům v našem šuplíku, ale myslím, že se nebudou prát. 

Kdybych si jí měl koupit, tak bych si jí nekoupil.

Moc upřímné, co? Ale je to tak.

Jako fanouška Morakniv mě nadchla řada Ash Wood. Určitě bych si nekoupil celou řadu, ale jen jeden z nich, a to ten největší.

Pokud Vás nůž zaujal, podívejte se na video a také do e-shopu. 

Hezký den přeje Kraken 

YouTube player
Sdílet

Zanechat komentář