logo

Bushcraftportal.cz

Nedoceněný nůž Mora Classic 2 a jeho případná úprava

19.03.2015 / Kategorie: Nože, Ruční výroba, Sériová výroba, TIPY, Tipy, návody / Napsal: / Komentáře: 10

Kdo se pohybuje v přírodě a trošku se zajímá o nože určitě tuto velice příjemnou kudličku zná. Firma Morakniv pochází ze Švédska a všechny její výrobky jsou dělány tradičním způsobem. Zde hodně také dbají na kvalitu, protože v těchto končinách se člověk musí 100% spolehnout na své vybavení. Je důležité, aby stále fungovalo tak jak má a to bez jakýkoliv kompromisů.

Osobně tuto firmu mám velice rád, mají kvalitní produkty na, které jsem se vždy mohl spolehnout. Hodně populární jsou nože Morakniv Companion MG a nebo edice 510 Ray Mears.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teď se ale budeme bavit o noži Mora Classic 2, je to jejich tradiční nůž, který byl jeden ze základních modelů této firmy a je vyráběn stále stejně, kdo trošku sleduje dění kolem Bushcraftu a různých podobných aktivit tak jistě zaznamenal, že tento nůž používá copatý chlapík jménem Cody Lundin, nůž nosí stále na krku a používá ho na veškerou práci.

cody-lundin-dual-survival

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na noži je použita uhlíková ocel, která je kalena 60 HRc, ručka je samozřejmě dřevěná a z břízy. Je poté červeně nabarvená, barva je typická pro Švédsko a má také svůj název Faluröd.  Na noži je broušen skandinávský výbrus, který je do nuly. Tento výbrus je neuvěřitelně řezivý a snadno brousitelný. Stačí celý výbrus položit na keramický brousek a držet rovinu tak, aby nám na noži nevznikala fazeta.

Teď něco z technické specifikace:

Délka čepele: 104mm
Tloušťka čepele: 2,0-2,5 mm liší se u různých kusů
Hmotnost: 85 g
Celková délka: 210mm

Na tomto noži se nám hlavně líbí, že si jej můžete docela hezky upravit a nůž tím pádem vypadá úplně jinak. V mém případě jsem si obrousil červenou barvu a patku nože zaoblil, namořil mořidlem na dřevo. Potom je velice důležité, aby Vám ručka dokonale vyschla a vy jste ji potom mohli napustit lněným olejem. Zde doporučuji zakoupit kvalitní lněný olej, který si nalijete do nerezového hrnku a na plotýnce ohřejete, potom ručku vložíte do hrnku a necháte napustit. Pak už stačí ji jen nechat oschnout a můžete nůž začít používat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kdo je trošku více zručný a chce se mu pracovat s kůží, tak určitě doporučuji si ušít kožené futro skandinávského typu. Nůž bude opět vypadat úplně jinak. Já nemám pouzdro ještě úplně dodělané dle svých představ a stále na něm pracuji. Pouzdro, které je dodáno k tomuto noži je použitelné, ale nějak moc nenadchne. Nůž samozřejmě zabezpečí tak, aby nedocházelo k poranění, ale vzhledově to není nic moc. Pouzdro je tedy možné nosit na krku nebo na opasku, na zadní straně má 2 průvleky. Pokud, ale půjdete do úpravy střenek nějak razantněji a změníte ručku tak Vám nůž nebude držet v původním pouzdře, je to děláno tak akorát, aby nůž do něj zapadl a samovolně nevypadl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Další věc, kterou trošku nechápu je, že Morakniv u nerezových nožů brousí hřbet a u uhlíkovky ho nechává tak jak je přímo z výroby kdy ocel je tvořena válcováním. Je to škoda protože o neobroušený hřbet nelze škrtat firesteelem. Proto také doporučuji na Classicu hřbet obrousit.

Hřbet před broušením a po broušení

Hřbet před broušením a po broušení

S nožem se opravdu dobře pracuje a vytvoření chlupatého dřívka je otázkou chviličky. To stejné platí pro vytvoření klacku na opékání a nebo improvizovaný oštěp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nůž je díky šířce čepele 2 – 2,5 mm (dle kusu) přímo předurčen k řezání potravin, u ovoce (jablek) nedochází k rozlamování, ale k pěknému řezu. Cibule jde krájet na jemné plátky. A do chleba se nůž krásně zakusuje a netrhá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAS nožem jdou, ale dělat ještě další věci a to hlavně ty tvrdší, jako například batoning a silové řezání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADělení dřeva pomocí tlouku nůž zvládá na výbornou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAPro nůž je hračkou vytvoření troudu z břízy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERANůž jsem si velice oblíbil a často ho používám jak v kuchyni tak v přírodě na svých toulkách. Firma Morakniv toho vyrábí opravdu hodně a já dále používám jejich vyřezávací nože, s kterými jsem opět velice spokojený. Takže pokud hledáte kvalitní nástroj za poměrně málo peněz, Mora classic je vhodnou alternativou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERADobře fungující nástroj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bushcraftshop_button_buy

10 komentářů

  1. JirkaUH
    dne 22.3.2015 v 19.30

    Mora Classic 2 je také moje oblíbená. Výhoda je také to, že má stejný tvar ručky jako výše vyfocené řezbářské nože. Takže člověk má celou sadu hned v ruce jako ulitou.

  2. Milan Matějka
    dne 28.3.2015 v 19.24

    Zdravím s pozdravem „Mory není nikdy dost!“:) Je dobře připomenout tenhle typ nožů Mora, dle mne jeden z nejrozšířenějších nožů do přírody na světě. Mně se před pár lety poštěstilo získat dvě Mory v laminované podobě https://www.youtube.com/watch?v=1nZ41E3CbZE u nás nejsou asi k mání a je to škoda, protože už mají právě přírodní povrch ručky, trn, průchozí až do konce a udávanou vyšší tvrdost čepele.

  3. purschack
    dne 28.4.2015 v 8.06

    V sobotu jsem podlehl mediálnímu natlaku a po 14ti dnech sledovani recenzi v cestine, anglictine i rustine 😀 jsem si udelal radost a koupil si moru classic 2
    Kamo.. nikdy sem nebyl priznivec mory. Jsou to hnusny noze, nedůvěřuju ty maly cene, vypada to jako nuz od congu.. ale..
    O vikendu jsme delali grilaz.. tak sem si sedl k ohnicku, otacel kuřátka na rozni a s deseti letyma fakana sem si vyrezaval picoviny, který sem hned palil..
    Dve hodiny v kuse rezani do dreva.. a výsledek:
    Rezivost fenomenalni.. do dreva to jezdi jak do masla.. ostrost? Nepopsatelna.. i po tech dvou hodinách rezani to reze papir jak žiletka.
    Rukovet, ačkoliv sem nikdy nic takhle extremne hnusného nevidel, tak nic se mi nedrželo tak dobře a komfortne jako tenhle drevenej kus pahylu
    Dobra práce za par penez

  4. Zdravim všechny.
    Mám takovej dotaz. Rozhoduju se mezi Morakniv Classic No 2 a Morakniv 510 Ray Mears. Nějak se pořád nemůžu rozhoupat. Má někdo doma oba dva? Co vám více vyhovuje? Díky za odpověďi. 🙂

    • purschack
      dne 29.4.2015 v 6.59

      510 je malinko menší čepelí a tím že je „zabalená“ do plastu, tak má menší možnost vniknutí vlhkosti do trnu přes ručku.
      no2 má u záštity malinkou mezírku, kterou si spousta lidí (třeba p.Matějka) lepí epoxidem. čepel o malinko delší.
      neuděláš chybu ani s jednou. u no2 máš možnost si upravit ručku. je to dřevo.. mužeš sundat červeny lak, namořit jak chceš ty.. vyříznout si tam nějaký drážky, vypálit ornament..
      jinak jsou to v podstate stejny noze 😉

      • Díky za odpověď 🙂 Půjdu do tý NO2. Dřevo je prostě dřevo. Jako záložní nůž idealní 🙂

  5. Tak aj ja som podľahol mediálnemu tlaku, popozeral plno videí a dnes mi poštou došla Mora Classic 2. Páči sa mi jej veľkosť. Pekný nenápadný nožík. Veľmi ma prekvapilo, ako bola naostrená. Holila, rezala papier jak ďas. Keď som si kúpil Moru Heavy Duty, tak tá taká ostrá nebola. Zatiaľ som ohrúsil tú farbu z rúčky a napustil ju ľanovým olejom, ktorý som zahrial vo vodnom kúpeli. Už sa teším, kedy ju vyskúšam v lese na nejakom dreve 🙂

  6. purschack
    dne 24.6.2015 v 18.37

    male update 😉 prave dokoncuji treti mesic, kdy se mora classic 2 stala mym primarnim nozem.. jako edc i jako hlavni fixni nuz, jak v prirode, tak v praci tak v kuchyni.. dokonce pritelkyne mi nuz „krade“ kdyz chce krajet v kuchyni maso nebo cibuli nebo cokoliv.
    v prirode s tim stipu trisky (polo batoning), rezu s tim co se da.. da se rict ze kazdej den je tak nejak v zaprahu. nuz nese stopy opravdu pouzivani.. dvakrat se mi povedlo pri batoningu prehlednout hrebicek ve dreve, takze se mi udelal nekde v jedne tretine zub, ktery je ale jiz skoro zbrouseny. kdyz uz sme u brouseni, defakto nuz neni treba nijak zvlast brousit.. parkrat prejedete po i velmi jemnem kameni a nuz je jak britvicka.. pokud ste magor jako ja a po kazdy praci nuz preliznete, nebo nedej boze jdete v sobotu nebo v nedeli do prace a neni do ceho pichnout, tak mate moznost moru vzit na hrubej kamen, jemnejsi kamen, jemnej kamen a remen a hrajete si s tim takhle treba skoro hodinu, tak Vam z toho vyjde neco neskutecne a nepopsatelne ostryho. 😉
    ano, opet pujdu do mory. ted posilhavam bud po clasicu original v laminatu nebo po heavy dutine. 😉


Zanechat komentář